Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Digitalizarea în sănătate, promovată la Cluj. “Trebuie să convingem și doctorii, și pacienții”

Am fost azi dimineață cu socrul într-un spital din Cluj; mi-am dat seama că există o mulțime de provocări în sistemul de sănătate.
Evenimentul de la Cluj a reunit specialiști din 12 țări ale Europei | Foto: TITC, TB

Clujul își propune să devină un centru de testare și aplicare în spitale a inovațiilor tehnologice care apar în domeniul sănătății.

“Am fost azi dimineață cu socrul într-un spital din Cluj; mi-am dat seama că există o mulțime de provocări în sistemul de sănătate. Parteneriatele care se pot crea la acest eveniment ar rezolva multe dintre probleme. Toți cei prezenți vrem să fim mai sănătoși, să inovăm, să colaborăm. Eu sunt mentor al unor startup-uri de inovare în domeniul sănătății în Europa și SUA.

În ultimii ani, România a crescut foarte mult în privința inovării în domeniului sănătății – înainte nici nu exista pe această hartă a Europei – de la nivelul 1 – începător la 2 – constructor, apoi la 3 – experimentator (nivelurile 4 și 5 fiind conector și expert). Este nevoie de acces la bazele de date ale unităților medicale, dar și de crearea unei relații de încredere între părțile implicate: autorități, medici, furnizori de tehnologie, pacienți”, a remarcat Ion Gheorghe Petrovai, cofondator al FreshBlood HealthTech.

   

Consorțiu din patru țări

“Prin intermediul clusterului nostru privim domeniul sănătății din perspectivă digitală, pentru ca medicina să devină una personalizată, predictivă, preventivă și participativă (Paradigma P4). Digitalizarea are un potențial extraordinar în transformarea sistemul medical. Comisia Europeană este preocupată ca tot mai mulți oameni să aibă acces la servicii inovatoare în sănătate.

Scopul nostru este de a crea o rețea dinamică în care companiile, furnizorii de servicii medicale, cercetătorii, inovatorii să colaboreze, dar și să beneficieze de cunoștințele și resursele oferite de hub-urile europene de inovare (EDIH) specializate în sănătate”, a spus directorul executiv al Transilvania IT Cluster (TITC), Bianca Muntean, coordonator al The European Digital Innovation Hub in Transilvania.

TITC grupează companii inovatoare, universități, instituții de cercetare, autorități locale și organizații nonguvernamentale, cu scopul de a stimula colaborarea, inovarea și dezvoltarea sustenabilă a industriei IT în regiune și în întreaga țară.

“Consorțiul din proiect include patru hub-uri partenere din Spania, Franța, România, Slovenia. Vizăm dialogul între părțile interesate, o analiză a nevoilor, un inventar al capabilităților și oportunităților, vizite la unități medicale, mese rotunde cu experți și autorități, instituții de reglementare, discuții cu organizații ale pacienților, asigurători, furnizori de servicii de sănătate, cercetători, universitari.

Alte etape presupun validarea unui plan comun de acțiune, crearea unei rețele de DIH-uri pentru Medicina P4, constituirea unui catalog european al serviciilor digitale de sănătate”, a rezumat coordonatorul de proiect, Aurora Holgado Munoz (Universidad Autonoma de Madrid – Spania).

Medici reticenți la tehnologie

“Există o lipsă de încredere între profesioniștii din sănătate și furnizorii de tehnologie; de aceea va trebui să implicăm medicii, asistenții, infirmierii pentru ca această colaborare să se răsfrângă în beneficiul pacienților. Desigur, personalul medical trebuie să aibă în vedere și securitatea datelor pacienților. Unitățile medicale pot să devină acele “living labs”, centre de testare a noilor tehnologii”, consideră managerul de proiect Rebeka Zerovnik (Technology Park Ljubljana – Slovenia).

100 de participanți din 12 țări, lideri la nivel european și național în medicină și tehnologie, a adunat evenimentul “Noi abordări în abordarea provocărilor din domeniul sănătății” de la finalul proiectului DIHs for 4 Medicine, desfășurat la ABC Incubator Cluj.

Acesta a cuprins prezentarea activităților din proiect, discuții pe tema oportunităților oferite de DIH-uri în domeniul sănătății, sesiuni de matchmaking. Au participat furnizori de tehnologie, inovatori, instituții publice și de sănătate, EDIH-uri din domeniul medical care au explorat împreună diversele abordări ale Medicinei P4. Printre companiile prezente s-au numărat Evozon și Arobs.

Proiectul finanțat de UE în baza unui acord de grant își propune să activeze această paradigmă în medicină și să dezvolte un plan de acțiune comun pentru a promova colaborarea între EDIH-uri. Inițiativa promovează digitalizarea în sănătate prin servicii și mecanisme de colaborare. În consorțiul proiectului sunt implicate patru entități, cu DIH-uri din cele patru țări.

sănătate

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

RUSTLER Properties, tranzacţie premium - vânzarea unei vile interbelice

Articolul următor

4,75 mild. lei pentru modernizarea căii ferate Drobeta Turnu Severin – Băile Herculane - Po Poarta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share