Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Universală a Iei la Roma în 2024

Celebrarea Zilei Universale a Iei se va petrece în acest an la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană, alături de Președinția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Civilizațiilor din Roma și Accademia di Romania in Roma.

Pentru a marca această zi, dedicată tradițiilor populare românești înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, Muzeul Civilizațiilor din Roma (Piazza Guglielmo Marconi 8) va găzdui, timp de o lună, expoziția ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității (18 iunie – 14 iulie), precum și o conferință științifică și ateliere de țesut dedicate copiilor.

18 iunie – 14 iulie 2024, Salonul de Onoare al Muzeului Civilizațiilor din Roma

Expoziția ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității prezintă o selecție de costume tradiționale și obiecte din ceramică din colecțiile Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gustiˮ din București, din diferite regiuni ale României (Banat, Bucovina, Maramureș, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania) și costume tradiționale și obiecte de ceramică din patrimoniul Muzeului Civilizațiilor din Roma, din diferite regiuni ale Italiei (Abruzzo, Calabria, Campania, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Piemonte, Sardegna, Sicilia, Toscana, Umbria, Valle d’Aosta și Veneto), într-un dialog al tradițiilor populare din cele două țări.

Cu ocazia inaugurării expoziției, Romfilatelia va lansa produsul filatelic dedicat iei și ceramicii românești și italiene, simboluri ale patrimoniului umanității. De asemenea, va fi prezentată o expoziție de mărci poștale ce pun în valoare tradițiile și obiceiurile românești.

19 iunie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe a Muzeului Civilizațiilor

Colocviul ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității este dedicat dialogului româno-italian privind restaurarea, conservarea și promovarea costumelor tradiționale și a ceramicii din cele două țări. În cadrul colocviului vor participa: Federico Mollicone, președintele Comisie de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italian, Dr. Andrea Villani, directorul Muzeului Civilizațiilor din Roma, Conf. univ. dr. Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Leandro Ventura, directorul Institutului Central pentru Patrimoniul Imaterial din Roma, Dr. Francesco Aquilanti, coordonatorul colecțiilor de etnografie italiană din cadrul Muzeului Civilizațiilor din Roma, Dr. Georgiana Onoiu, șef secție Tezaurizare patrimoniu cultural, evidență științifică și baze de date din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Dr. Mihai Stan, responsabil proiecte culturale în cadrul Ambasadei României în Italia.

29 iunie 2024, de la ora 11:00, Sala Atelier a Muzeului Civilizațiilor

 Muzeul Civilizațiilor din Roma și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București propun, în cadrul expoziției „ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”, o serie de ateliere de broderie pentru copii, intitulate ric-AMIAMO (insieme), ateliere menite a prezenta tinerilor arta broderiei din cele două țări.

Toate evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Romfilatelia, Institutul Cultural Român și Biblioteca Europeană din Roma, sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO și al Primăriei Romei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clubul Economic Nord-American a sărbătorit 4 ani de activitate la Timișoara

Articolul următor

Fundația Leaders și Lidl România aduc o nouă ediție a programului Leaders Explore pentru Elevi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share