Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

4 riscuri la care te poți expune vara și cum să le eviți

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi datorită zilelor lungi, căldurii plăcute și ocaziile nesfârșite de a petrece timp în aer liber.

Cu toate acestea, odată cu bucuriile verii vin și anumite riscuri care ne pot amenința sănătatea și siguranța, motiv pentru care este recomandată o abordare preventivă pentru orice activitate în aer liber sau călătorie lungă.

În acest articol vom discuta despre cele mai comune riscuri la care ne expunem de obicei pe timpul verii și câteva metode preventive pentru a reduce probabilitatea de îmbolnăvire sau disconfort.

Mușcăturile de insecte

Mușcăturile de insecte reprezintă un risc major în această perioadă a anului, mai ales când petrecem mult timp în aer liber. Țânțarii, căpușele, viespile și albinele sunt doar câteva dintre insectele care pot provoca disconfort sau chiar probleme de sănătate grave.

Pe lângă faptul că multe dintre aceste insecte pot cauza reacții alergice severe, altele, cum ar fi mușcătura de căpușă, pot transmite boli cum ar fi encefalita de căpușă, boala Lyme, anaplasmoza etc.

Pentru a preveni mușcăturile de insecte este recomandată evitarea zonelor împădurite sau cu iarbă deasă. Atunci când acest lucru nu este posibil însă, poți lua măsuri preventive adiționale cum ar fi purtarea hainelor lungi, folosirea spray-urilor anti-insecte și evitarea sandalelor sau a papucilor.

Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primește și reprezintă o problemă frecventă în timpul verii, atunci când pierdem mai multă apă prin transpirație.

Cele mai comune simptome asociate cu deshidratarea includ setea excesivă, oboseala, urina închisă la culoare, amețeala, gura uscată și starea de iritabilitate.

Prevenirea deshidratării se realizează prin consumul corespunzător de lichide sau alimente cu un conținut ridicat de apă (fructe și legume). În funcție de nivelul de activitate realizat și de prezența sau absența diareei, vărsăturilor sau a altor afecțiuni, nivelul necesar de lichide poate varia.

Toxiinfecția alimentară

Numărul cazurilor de toxiinfecție alimentară tinde să crească în timpul verii întrucât temperaturile ridicate reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea și răspândirea bacteriilor.

Fructele și legumele nespălate, mâinile murdare și gătitul la temperaturi necorespunzătoare, toate acestea contribuie anual la creșterea numărului de cazuri de toxiinfecție alimentară.

Pentru a reduce cât mai mult din probabilitatea de infectare este recomandat spălatul pe mâini, curățarea alimentelor, păstrarea produselor la temperaturi joase până când vor fi folosite și evitarea depozitării alimentelor gătite lângă cele negătite.

Insolația

Insolația apare atunci când organismul se supraîncălzește și este des întâlnită în timpul verii din cauza expunerii prelungite la temperaturi ridicate.

Deoarece insolația netratată poate afecta funcțiile cerebrale, cardiace, renale și musculare, aceasta este considerată o urgență medicală și una dintre cele mai severe probleme asociate cu căldura.

Simptomele caracteristice insolației includ:

  • Temperatură centrală a corpului peste 40°C;
  • Amețeală;
  • Respirație rapidă;
  • Greață și vărsături;
  • Convulsii;
  • Comă.

Pentru a preveni această problema este indicată purtarea hainelor ușoare, largi și de culoare deschisă, evitarea ieșirii în aer liber în momentele cele mai calde ale zilei, aport adecvat de lichide, gestionarea corespunzătoare a bolilor curente și alegerea mediilor răcoroase.

Întrucât oricare dintre problemele de mai sus pot afecta semnificativ sănătatea, este recomandată apelarea la serviciile medicale de urgență dacă există semne și simptome îngrijorătoare.

Acest articol prezintă informații generale și nu tine locul unui consult medical, motiv pentru care este indicată programarea la un medic specialist pentru informații și recomandări exacte.

Referințe:

  1. https://www.medlife.ro/articole-medicale/muscatura-capuse-tratament-preventie
  2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/insolatie-cauze-simptome-tratamenthttps://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/insolatie-cauze-simptome-tratament
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grupul Tenaris, cu o cifră de afaceri de 850 de milioane de dolari în 2023, operează 10 puncte de lucru în România, având principalul său centru de producție în Zalău, potrivit administrației județene.

TenarisSilcotub va ajunge la 2.000 de angajați la Zalău

Articolul următor

Gările cu durată de funcționare depășită, peste 32 de ani, vor fi modernizate de MTI

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share