Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lecție despre investiții, predată de clujenii de la Transylvania Angels Network orădenilor

Incubatorul de afaceri Cresc Oradea Mare a fost marți, 18 iunie, gazda unui workshop susținut de Mihai Naș, Călin Șipoș și Emmett King, cofondatorii Transylvania Angels Network.

Întâlnirea a demarat cu o prezentare a celor trei, făcută de Ramona Irimeș, administratorul Incubatorului de afaceri Cresc Oradea Mare.

Despre investiții și startup-uri

Mihai Naș a vrut să-i cunoască pe cei prezenți pentru a vedea punctul de abordare a evenimentului.

Mihai Naș

Ulterior a povestit despre experiența sa, punctând afacerile în care a fost implicat, una în zona de HoReCa și alta în zona de recrutare, startup-uri din care a învățat foarte mult.

Călin Șipoș și Emmett King

În principiu, chestia asta m-a ajutat foarte mult în zona de investiții, să înțeleg ce caută investitorii, ce au nevoie. Eu am investit înainte în unul dintre startup-uri, dar nu a fost destul. Am ajuns la concluzia că trebuie să fii acolo prezent, să faci lucrurile să se întâmple, să fii responsabil”, a explicat Mihai Naș.

Călin Șipoș este președintele Cluj Startups, organizația mamă, fiind implicat în zona de creare de ecosisteme, competențe antreprenoriale. La bază este dezvoltator software, manager de programe, arhitect.

De câțiva ani am început să creăm comunitatea Transylvania Angels Network, Cluj Startups. Am început să învăț pe zona de investiții. Împreună cu colegii mei am și investit în câteva runde”, a precizat Călin Șipoș.

Americanul de la Transylvania Angels Network

Emmett King s-a mutat în România în 2003, pentru o femeie. De mic și-a dorit să fie antreprenor, dar nici prin cap nu s-a gândit că va fi antreprenor în România.

Înainte de criza financiară din 2008 am înființat câteva firme care organizau tabere pentru copii, training-uri, team-building, sales consulting. Dar după criză am oprit totul și m-am orientat spre IT, care nu era afectat așa tare. În 2013 am intrat în lumea startup-urilor și colaborez cu mulți români în angel investments. Ideea noastră este să ajutăm startup-urile și să învățăm oamenii angel investments”, a declarat Emmett King.

Mihai Naș a prezentat antreprenorilor prezenți cum se formează un startup și cum se poate crește valoarea investiției.

Călin Șipoș a făcut o paralelă între investițiile provenite de la bănci și angel investments.

Băncile solicită multe documente, garanții în spate. În schimb, angel investorii își asumă un risc. Cred în ideea ta, cred în echipă și în potențialul de creștere. Majoritatea startup-urilor nu au neapărat un bilanț, nu au situații financiare excepționale care să justifice investiții de milioane de euro. Noi investim în potențialul lor de a crește”, a dezvăluit Călin Șipoș.

Recomandări

Mihai Naș a precizat că antreprenorii prezenți la eveniment, precum și cei care caută finanțări pentru startup-urile lor trebuie să fie curajoși, în primul rând. Să nu le fie frică să încerce să facă startup-uri, să intre în zona tehnică, iar dacă au companii care sunt în zona unui business clasic și aici sunt șanse de ridicare a investiției. Pot accesa fonduri europene, poate un Start-up Nation.

Există oportunități! Trebuie doar să aibă curaj să facă asta. Mai ales aici în Oradea, unde se întâmplă lucruri foarte frumoase și ne bucurăm să vedem asta. În al doilea rând, să facă pitching, să fie pregătiți, să aibă o structură foarte bine făcută și să știe cui se adresează ca investitori și când își vând business-ul să știe cui să-l vândă”, a precizat Mihai Naș.

Totodată, acesta recomandă ca investițiile să fie făcute în mai multe startup-uri.

Emmett King a făcut o comparație între investițiile făcute în România și America.

„Riscul investițional este mult mai mare în America decât în România. La fel și accesul la finanțări, în America este mult mai mare. Pentru a reuși, antreprenorii din România trebuie să fie pasionați de ceea ce fac, iar dacă nu reușesc din prima, să o ia de la început, să fie perseverenți, să învețe din greșeli”, a subliniat Emmett King.

Workshopul de la Incubatorul de afaceri Cresc Oradea Mare a fost unul util pentru cei prezenți. Acest lucru reiese și din interacțiunile acestora cu speakerii, care au avut de răspuns la multe întrebări.

Ramona Irimeș
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IT Summer School Sibiu, pentru liceeni și studenți

Articolul următor
Conducerea AnimaWings și-a prezentat strategia la Hotelul Grand Italia din Cluj-Napoca, în prezența autorităților locale și județene.

AnimaWings începe zborurile regulate de la Cluj. “Vrem să unim România”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share