Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cu Bolojan, Birta și Mălan pe șantierul Inelului Rutier Metropolitan Oradea

Inelul Rutier Metropolitan va fi deschis circulației în primăvara anului viitor. Pentru urcarea grinzilor pe viaductul de la intrarea în Băile Felix, care au o greutate de 60 de tone, constructorii au adus o macara de 700 de tone, de la Deme Macarale, una dintre cele mai mari de acest fel din țară.

După scoaterea traficului din centrul Oradiei pe centurile ocolitoare, în urmă cu câțiva ani, administrația Municipiului Oradea și județului Bihor vor să scoată traficul și mai în afara orașului, în Zona Metropolitană a Oradiei. Astfel, cine vine de la Arad și vrea să se îndrepte spre Cluj nu va mai trebui să ajungă nici măcar pe centura Oradiei. Va avea la dispoziție Inelul Rutier Metropolitan. Traseul acestuia pornește de la intrarea în Nojorid, trece pe lângă Apateu, Cihei și Cordău, în zona Complexului President, urmându-și cursul spre Oșorhei.

Pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la Lotul I al Inelului Rutier Metropolitan, Ilie Bolojan – președintele CJ Bihor, Florin Birta – primarul Oradiei și Mircea Mălan – vicepreședintele CJ Bihor au făcut o vizită în teren alături de presă.

Ilie Bolojan

Colaborare Primăria Oradea – Consiliul Județean Bihor

Primăria Oradea împreună cu Consiliul Județean implementează un proiect major de infrastructură rutieră, care are ca obiectiv conectivitatea orașului Oradea, respectiv a Zonei Metropolitane Oradea, cu drumurile județene și marile magistrale de transport din județul Bihor.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid. Finanțarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea și din bugetele celor două instituții locale.

Viaductul peste DN76 are 340 m

Două loturi

Lucrările, împărțite în două loturi, au început în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 și avansează corespunzător. Detalii legate de acest proiect major au fost prezentate de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele Mircea Mălan și primarul Florin Birta.

Ilie Bolojan a explicat că traseul de peste 9 kilometri al acestui tronson pornește din Nojorid și continuă până la viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările se desfășoară în momentul de față în trei zone: la capătul dinspre Nojorid, unde lucrările sunt mai întârziate deoarece este nevoie să fie relocate toate utilitățile din zonă și suplimentar se introduce și o rețea de gaz care va lega rețelele de gaz din Nojorid și Sânmartin, pe al doilea tronson de aproape 5 km, unde se toarnă primul strat de asfalt; a treia zonă este cea mai complicată – viaductul, care este în lucru. Aici, pe câteva deschideri sunt montate grinzile, iar în zilele următoare se vor monta grinzile principale.

Macaraua de 700 de tone care la urca grinzile pe viaduct

„Cea mai complexă porțiune este viaductul ce va trece peste DN 76, în amonte de aquaparkul President. Pilonii acestui viaduct vor avea o înălțime de 12 metri deasupra drumului național, iar față de fundul lacului de lângă drum, înălțimea acestora va ajunge la 17 metri”, a menționat Ilie Bolojan.

Noua legătură dintre Nojorid și Cordău va fi circulabilă până în primăvara anului 2025.

„Din discuțiile avute cu constructorul, ne-am înțeles că în toamna acestui an se va deschide circulației acest tronson de la intersecția drumului de intrare în Cordău și până la Drumul Național la Nojorid. Deci va fi o legătură nouă în toamna acestui an între Băile Felix – Cordău pe de o parte și Nojorid. Acest viaduct va fi terminat în primăvara anului viitor, deci întregul inel metropolitan va fi finalizat și dat circulației pe toată lungimea dintre Nojorid și Oșorhei în primăvara anului viitor, cel mai târziu până la luna mai”, a mai declarat Ilie Bolojan.

 Macara de 700 de tone de la Deme Macarale

Reprezentantul constructorului, Daniel Forțiu, a precizat că vineri se vor lansa grinzile metalice, care au 60 de tone una. În faza inițială erau proiectate grinzi de beton, dar neavând aprobare de la Apele Române să se folosească grinzi de beton în lungime mai mare de 40 m, distanța dintre piloni fiind de 45 m, se vor folosi grinzi metalice.

„Aceste grinzi nu pot fi lansate decât cu o macara de 700 de tone, pentru că este imposibil să calezi și să le treci dincolo de drum. Asta necesită costuri suplimentare destul de mari”, a explicat Daniel Forțiu.

DN 76

 Protocoale cu primăriile din ZMO

Primarul Florin Birta a reamintit că pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

„În baza colaborării foarte bune dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea, am luat decizia să realizăm acest inel metropolitan, care este un real folos pentru municipiul Oradea. Gândiți-vă ce înseamnă în acest moment centura orașului Oradea și gândiți-vă ce va însemna acest drum când va fi dat în folosință anul viitor. Practic, cei care vin dinspre Arad și vor să ajungă spre Deva sau spre Cluj-Napoca vor evita centura actuală și vor folosi acest inel metropolitan, ajungând mult mai repede, totodată degrevând zona de centură a Oradiei de acest trafic.

Cred că acest Inel metropolitan al municipiului Oradea este o dovadă a dezvoltării viitoare a ceea ce înseamnă municipiul Oradea și a localităților din zona metropolitană care sunt prinse în interiorul acestui inel”, a spus primarul Florin Birta.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean a atras atenția asupra importanței Inelului Metropolitan.

„Acest proiect leagă practic trei drumuri naționale, iar utilitatea lui practică este esențială. În primul rând pentru oameni, care vor traversa aceste zone sau vor intra în Oradea mult mai repede decât o fac astăzi, apoi pentru dezvoltarea economică și turistică a întregii zone și se va reduce foarte mult zgomotul, traficul și poluarea de la intrările în orașul Oradea din cele trei comune. Inelul metropolitan este rezultatul unei colaborări foarte bune atât cu Primăria Oradea cât și cu primăriile Nojorid, Oșorhei, Sânmartin, pe teritoriul cărora se realizează acest proiect. Acesta este drumul cel bun pe care trebuie să mergem mai departe, să lucrăm împreună la proiectele care sunt benefice localităților”, a spus vicepreședintele Mircea Mălan.

Inelul Rutier Metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va fi prevăzut cu o bandă pe fiecare sens de circulație.

Ilie Bolojan a scos presa pe șantierul Inelului Rutier Metropolitan

Lucrările sunt împărțite în două loturi

Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care se construiește peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este 70.143.942,59 lei, fără TVA.

Lotul 2 este cuprins între km 9+055 – 17+017. Traseul pornește de la viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, cu un termen de 18 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
One United Properties (OUP), investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație, a anunțat obținerea unei finanțări de la Banca Transilvania (BT) Cluj.  

Banca Transilvania împrumută One United cu 47 milioane €

Articolul următor

Peste 30.000 de vizitatori au participat la ediția 2024 a Bucharest Tech Week

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share