Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Miza digitalizării în România, susținută de Centrele de Inovare Digitală

Conferință Regională 2024 – Transformare Digitală și Tranziția către Comunități Inteligente

Miza digitalizării în România constă în administrații publice locale și IMM-uri, integrate în societatea digitalizată, pentru a crește valoarea publică și valoarea adăugată în sectorul economic. În acest context, centrele de inovare digitală (Digital Innovation Hub) joacă un rol crucial în amplificarea fenomenului de transformare digitală a societății din România.

Transformarea digitală și tranziția către comunități inteligente reprezintă procese esențiale pentru administrațiile publice locale și pentru sectorul economic.

„Constat că EDIH-urile (Centre Europene de Inovare Digitală) au în acest moment mai multă experiență decât Centrul Național de Coordonare”, apreciază, prezent la eveniment, Liviu Nicolescu, secretar de stat, Centrul Național de Coordonare în domeniul securității cibernetice.

Rolul DIH-urilor și suportul pe care acestea îl pot oferi au fost subiectul dezbaterilor din cadrul Conferinței Regionale 2024 – Transformare Digitală și Tranziția către Comunități Inteligente, organizată la Brașov, de Iceberg+ împreună cu Futures of Innovation and Technology Digital Innovation Hub (FIT DIH), DIH 4 Society, cu sprijinul intens al Autorității pentru Digitalizarea României și al altor parteneri – finanțatori precum EIT Urban Mobility, Consiliul Național al IMM-urilor din România.

„Scopul evenimentului a fost să aducem la un loc DIH-urile, finanțatorii, mai ales Agențiile de Dezvoltare Regională, pentru că în această perioadă sunt principalii finanțatori ai transformării digitale în sectorul public, pentru a face o dezbatere despre cum DIH-urile pot ajuta UAT-urile în acest proces de transformare digitală. Am abordat teme precum soluțiile de finanțare, serviciile DIH-urilor, identificarea măsurilor pentru o mai bună absorbție a fondurilor, de ce este important să facem tranziția către comunități inteligente și securitatea cibernetică, care nu mai poate fi ignorată de autoritățile publice locale”, explică Ionuț Țața, CEO Iceberg+.
Conferința Regională 2024 – Transformare Digitală și Tranziția către Comunități Inteligente

Administrațiile publice locale sunt conștiente de nevoia de a adopta tehnologii digitale și de a dezvolta servicii inteligente pentru a răspunde mai eficient nevoilor cetățenilor și a îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile lor. Prin implementarea soluțiilor digitale, precum sistemele de e-guvernare, managementul inteligent al resurselor urbane și serviciile de e-sănătate, administrațiile publice pot eficientiza procesele, optimiza cheltuielile și crește transparența și accesibilitatea serviciilor.

„Trebuie să învățăm mai bine ce înseamnă transformarea digitală în administrația publică locală. E chiar diferența dintre un telefon smart și unul obișnuit, clasic. Chiar dacă sunt multe alte priorități sau provocări la nivelul administrației, trebuie să mergem pe drumul tranziției către digitalizare. Administrația nu mai este neapărat doar cea care reglementează sau care colectează taxe este un furnizor de serviciu, este un stat antreprenorial. Administrația nu este pregătită pentru că nu are neapărat misiunea de a se focaliza pe tehnologie, adică nu are proiecte mature din care să absoarbă această tehnologie. Atunci trebuie să existe aceste DIH-uri, care trebuie să fie susținute de organismele de la nivel central care să finanțeze Hub-urile de Inovație Digitală”, susține prof.dr. Stelian Brad, coordonatorul DIH 4 Society.
„Municipiile se confruntă cu o multitudine de provocări. Calitatea vieții, schimbările climatice, mobilitatea urbană, eficiența energetică sunt provocările pentru administrația locală. Pentru primarii de municipii, este foarte clar că digitalizarea nu mai este un avantaj competitiv, ci este o necesitate absolută pentru dezvoltarea urbană. Într-o lume tot mai interconectată, adoptarea acestor soluții digitale deschide noi orizonturi pentru oameni, pentru că se facilitează accesul la informații, la datele cu care lucrează administrațiile publice locale. Municipiile digitalizate sunt clar municipii mai prospere, mai responsabile și care vor răspunde nevoilor oamenilor din ce în ce mai bine”, subliniază Cornel Ciocoiu, consultant al Asociației Municipiilor din România.

Centrele Europene de Inovare Digitală (EDIH), consultanță gratuită pentru implementarea proiectelor de digitalizare

Cele 7 EDIH-uri din România oferă servicii de consultanță, gratuite pentru beneficiar, finanțate din bugetul Comisiei Europene, în vederea implementării proiectelor de transformare digitală la nivelul administrațiilor publice locale și întreprinderilor mici și mijlocii.

Multe DIH-uri au început deja să lucreze cu sectorul public. Organizăm inclusiv apeluri de selecție ale beneficiarilor. Avem planuri și există deja perspective pentru încă 2 – 3 ani de finanțare, ceea ce înseamnă încă 2 – 3 ani de servicii pe care le putem oferi, în genere, cu titlu gratuit pentru beneficiarii publici și privați. Aceste servicii nu înseamnă că sunt servicii ieftine, ci înseamnă servicii de o valoare consistentă, dar care reprezintă o investiție a Comisiei Europene și a României în transformarea digitală a economiei și societății”, Ionuț Țața, CEO Iceberg+.

Obiectivele asumate de Centrele de Inovare Digitală (DIH)

DIH-urile din România, și în general, joacă un rol esențial în sprijinirea administrațiilor publice locale și a IMM-urilor în procesul lor de transformare digitală. Prin furnizarea de resurse, expertiză și suport tehnic, aceste centre încurajează adoptarea tehnologiilor digitale, stimulează inovarea și promovează colaborarea între diferite sectoare ale economiei și administrația publică.

„Miza cred că este identificarea soluției pentru a transfera către toate IMM-urile din România și către toate unitățile administrative, cu care lucrăm, aceleași principii, același know-how, același standard privind securitatea cibernetică. Iar DIH-urile sunt prin excelență vehicule care pot să transporte această marfă a cunoașterii a unui standard de lucru pe un subiect. Dacă IMM-urile trebuie să aducă valoare adăugată în spațiul economic, administrațiile publice locale trebuie să aducă valoare publică, care se realizează și prin aportul esențial al digitalizării”, declară Ionuț Țața, CEO Iceberg+.

Din fluxul argumentelor susținute în cadrul dezbaterilor a rezultat ideea general acceptată potrivit căreia transformarea digitală a IMM-urilor este prioritară pentru creșterea competitivității acestora într-un mediu de afaceri din ce în ce mai tehnologizat. IMM-urile trebuie să îmbrățișeze transformarea digitală și să integreze tehnologiile digitale în modelele lor de afaceri. De la digitalizarea proceselor interne și optimizarea lanțului de aprovizionare până la dezvoltarea de produse și servicii inovatoare bazate pe tehnologie, IMM-urile pot beneficia semnificativ de pe urma tranziției către o economie digitală.

Centrul Național de Coordonare vizează sinergia cu industria de profil

„Unul dintre avantajele de a avea Centrul de Coordonare în domeniul securității cibernetice în România constă în posibilitatea de a primi direct expertiză și cunoaștere despre programele Centrului european. Miza Centrului Național de Coordonare este coordonarea cu industria de profil. Am început deja să aplicăm pentru finanțări, alături de diverși parteneri din România și din străinătate cu centre similare. În cazul ultimului apel am reușit să aplicăm pentru două finanțări, în consorții de 10 și 14 parteneri. Avem și o paleta semnificativă de oportunități de finanțare. E important de știut faptul că sunt oportunități și fonduri semificative puse la dispoziție pentru cercetare, dezvoltare, inovare, crearea de practici, de proceduri, pentru dezvoltarea cunoașterii”, declară Liviu Nicolescu, Secretar de Stat, Centrul Național de Coordonare.

Evenimentul a beneficiat de prezența consistentă și din partea altor autorități guvernamentale.

Ancuța Popa, director general adjunct în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: „De la începutul implementării acestei acțiuni în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente financiare, am descoperit o comunitate efervescentă și într-o continuă mișcare în scopul îndeplinirii obiectivelor de digitalizare a IMM-urilor și autorităților publice. În ceea ce privește cercetarea, avem măsura de sprijin pentru întreprinderi inovatoare în care vom avea două măsuri de proiecte dedicate pentru întreprinderi inovatoare și pentru sprijinirea transferului de cunoștiințe și tehnologii între actorii din mediul privat”.
Ana-Maria Bușoniu, director general, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI): „Suntem pe ultimul loc în ceea ce înseamnă competența digitală, iar aici DIH-urile, împreună cu administrațiile locale și IMM-urile, au o misiune grea. Fără sectorul privat nu vom putea dezvolta competențele digitale în România. Este mult de lucru în acest șantier al digitalizării. Avem și vom avea aplicații, dar vom avea nevoie și de useri. Important este că știm unde vrem să ajungem. Avem o Autoritate pentru Digitalizarea României puternică. În aceste configurații avem servicii publice în curs de a fi transformate digital, avem autorități publice locale care vor finanța servicii publice locale într-un mod digital, avem companii care vor face inovare și creștere economică și vor colabora cu aceste administrații în interesul cetățeanului”.
Alina Pârâială, director, Autoritatea pentru Digitalizarea României: „Transformarea României într-o smart nation, cu sprijinul sinergic al stakeholderilor implicați în comunitățile inteligente, este un obiectiv strategic național real. DIH-urile au un rol esențial în accelerarea procesului de transformare digitală și tranziția către comunități inteligente. Toate aceste acțiuni înglobează direcțiile de acțiune setate la nivel european prin programul de politică europeană Deceniul digital 2030. Program care orientează procesul de transformare digitală a statelor membre”.

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 129 a revistei Transilvania Business (21 mai – 18 iunie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Andreea Negru, PEFA: “Antreprenoriatul nu are gen, iar egalitatea de gen presupune lucrul împreună”

Articolul următor

Designul de interior, estetică și tendințe, în viziunea lui Valentin Oltean

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj este acum o filială a WillDom. Acest parteneriat marchează o etapă importantă pentru noi, deschizând noi oportunități de creștere și excelență în asigurarea calității.
Citeste mai mult

BetterQA își unește forțele cu WillDom

Parteneriatul dintre societatea clujeană și grupul american va da naștere companiei WillDoom Romania. “Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share