Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Salt în istorie cu Sighișoara Medievală

Sursa foto: Facebook – Magnolia Central Apartment/Andinio Travel/Scatto Europe/Lateo Sigisoara & Dorina MATIȘ

 

Sfârșitul lunii iulie, mai exact perioada 26-28 iulie 2024 înseamnă pentru Sighișoara cea de-a 29-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Evenimentul se va desfășura în preajma aniversării a 172 de ani de la ultima călătorie a împăratului Franz Josef în acest oraș, marcând astfel o întoarcere simbolică în timp.

Festivalul Sighișoara Medievală oferă vizitatorilor o oportunitate unică de a intra în contact cu istoria bogată a orașului. Sighișoara, un loc încărcat de povești, a fost de-a lungul secolelor un punct de interes pentru principii, domnitorii și împărații Imperiului Habsburgic. Cu toate acestea, orașul a fost marcat de două evenimente majore: marele incendiu din 1676 și epidemia de ciumă din 1709, care i-au frânat dezvoltarea rapidă de până atunci.

Sursa foto: Facebook – Magnolia Central Apartment/Andinio Travel/Scatto Europe/Lateo Sigisoara & Dorina MATIȘ

Sighișoara Medievală 2024

Festivalul Sighișoara Medievală 2024 va oferi vizitatorilor posibilitatea de a explora și de a celebra această bogată istorie. Programul festivalului include parade, spectacole medievale, târguri de meșteșugari și multe alte activități care vor aduce la viață atmosfera medievală a orașului, potrivit Zi de Zi.

Sighișoara în decursul veacurilor

„În decursul secolelor XVIII-XIX, deşi au fost mai multe vizite imperiale în Transilvania, Sighişoara a fost ocolită de suveranii habsburgi. Acest lucru atestă faptul că după marele incendiu din 1676 şi epidemia de ciumă din 1709, oraşul nostru suferă atât din punct de vedere demografic, cât şi economic, dintr-un oraş exponenţial în evul mediu transilvan devenind un orăşel de provincie”, a declarat, pentru agerpres.ro, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara a mai evidențiat în studiul său, „Vizite imperiale la Sighișoara”, importanța acestor vizite în întărirea legăturii dintre monarh și supuși. Prezența împăratului și actele sale contribuiau la întărirea mitului „bunului monarh”, un concept esențial pentru coeziunea statală a Imperiului Habsburgic, potrivit Agerpres.

Iosif al II-lea a vizitat Sighișoara în 1 iunie 1773, venind de la Rupea și oprindu-se pentru scurt timp în oraș. Jurnalul său detaliază traseul și impresiile sale despre Sighișoara și împrejurimile sale.

În vara anului 1852, împăratul Franz Josef a vizitat Sighișoara, sosind de la Viena la Pesta cu vaporul. A fost întâmpinat cu fast de mii de oameni, autoritățile militare și civile, și a fost implicat în ceremonii de punere a pietrei de temelie pentru un monument dedicat generalului rus Scariatin.

Sursa foto: Facebook – Magnolia Central Apartment/Andinio Travel/Scatto Europe/Lateo Sigisoara & Dorina MATIȘ

Monumentul „La leu”

Monumentul funerar cunoscut sub numele de „La leu” a fost dedicat generalului rus Grigori Yakovlevici Skariatin, căzut în bătălia de la Albești din 1849. Piatra de temelie a fost pusă de împăratul Franz Josef, iar monumentul a fost relocat recent în parcul din apropierea Catedralei Ortodoxe din Sighișoara, datorită construcțiilor din zonă.

„A fost ridicat iniţial pe locul în care în 31 iulie 1849 a murit generalul Skariatin. Armata rusă se afla în acea zonă şi se pare că la începutul confruntării militare între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă a fost atacat comandamentul armatei ţariste, iar generalul Scariatin a fost lovit de un obuz şi a murit. A fost îngropat în curtea bisericii ortodoxe din cartierul Corneşti, iar ulterior familia l-a luat şi l-a dus în Rusia. Monumentul reprezintă lupta dusă între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă, a explicat Nicolae Teşculă.

 

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Nicolas Warnery, în compania lui Radu Ciorba și consulului onorific al Franței, Pascal Fesneau | Foto: CFAC

Ambasadorul Franței, în vizită la Electroglobal și CFAC

Articolul următor

Ladies, Gentlemen and Golf by Daniela Sima

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Adrian Baron este noul președinte ABSL

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) anunță alegerea lui Adrian Baron în funcția de Președinte al Consiliului…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share