Maria Dunca, proprietara localului care a obținut, ani la rând, titlul de cel mai bun din România, a decis să îi sisteze definitiv activitatea.
“Acum 16 ani, am început ceva ce nu credeam că va deveni ceea ce este acum, Baracca. L-am văzut înflorind prin ochii mei, dar cel mai important, prin ochii clienților noștri, cărora le mulțumesc pentru că au crezut în acest proiect încă de la început. În timp ce creșteam ca restaurant, am crescut și ca familie.
De-a lungul anilor, Baracca a reușit să adune cea mai pasionată, talentată și harnică echipă pe care mi-aș fi putut-o dori vreodată. Toți acești oameni m-au ajutat să-mi transform visul în realitate, lucru pentru care le voi fi mereu recunoscător.
Momentele pe care acest loc ne-a permis să le trăim împreună sunt unele pe care le vom prețui pentru totdeauna. Cu toate acestea, după mulți ani de creștere, am început să recunosc că nu mai există spațiu pentru noi, ceea ce m-a condus la decizia de a încheia această poveste pentru totdeauna.
Restaurantul va fi închis definitiv începând cu 12 august. Toți cei care doresc să retrăiască această experiență pentru ultima dată sunt invitați să o facă. În cele din urmă, mulțumesc încă o dată tuturor celor care au crezut în acest proiect la fel de mult ca mine, acești ultimi ani au fost de neuitat”, a precizat managerul Baracca.
Mărire și decădere în pandemie
Societatea Baracca Food Design (BFD) a fost înființată, în 2011, de către soții Maria și Dan Dunca, dezvoltatorul imobiliar clujean venind cu o investiție de 500.000 de euro. Maria Dunca, fostă handbalistă de performanță, a fost timp de trei ani manager la restaurantul Chios, acum figurând ca administrator unic al BFD, conform Listă Firme.
Cu toate că Baracca era un restaurant foarte bine cotat la nivel național și frecventat de multe personalități, inclusiv internaționale, a fost afectat puternic în perioada pandemiei și nu a reușit să se redreseze nici ulterior. În pandemie acesta a avut mai multe tentative de redeschidere, după o serie de blocaje, apoi și-a redus substanțial programul.
La finele lui 2020, conducerea Baracca recurgea inclusiv la oameni fără experiență, motivând lipsa de personal declanșată după apariția restricțiilor de pandemie. Inițial, proprietarii plănuiau chiar extinderea cu o nouă afacere în domeniu, cu un concept diferit, însă planurile nu s-au mai materializat.
De-a lungul timpului, restaurantul clujean a ieșit și pe primele locuri în România în mai mulți ani, fiind inclus și în ghidul Gault & Millau. În 2020, Baracca a câștigat finala Romanian Hospitality Awards, eveniment organizat de Hospitality Culture Institute, la categoria cel mai bun restaurant din țara noastră. La această categorie au fost nominalizate 17 localuri.
În 2023, portalul Restograf îl cota drept restaurantul nr. 1 al Clujului. Acesta era considerat drept unul dintre cele mai ieftine localuri de fine dining din Europa. “Baracca e unul dintre cele mai renumite restaurante din Cluj care oferă meniu de degustare (84 euro / persoană)”, potrivit platformei de rezervări Bookingham.
Roland Suciu, bucătar la Baracca, a participat, la început de an, la bursa locurilor de muncă în ospitalitate de la Cluj, unde a ținut o prelegere elevilor din clasele terminale cu acest profil. Deși afacerile BFD s-au mai redresat în 2023, ajungând la 2,7 milioane de lei, cu un profit net de 0,5 milioane, numărul angajaților era de doar 13, la jumătate față de 2019, anul său cel mai bun,