Societatea de Termoficare din Oradea produce cea mai ieftină gigacalorie din România, la prețul de 477 de lei. Urmează Societatea de Termoficare din Ploiești, cu 720 de lei și Societatea de Termoficare din Brașov, cu 754 de lei.
Asta nu înseamnă însă că orădenii plătesc cel mai puțin pentru energia termică pe care o consumă, tariful plătit de aceștia fiind de 397 de lei pentru o gigacalorie, restul de 80 de lei până la 477 de lei fiind subvenția acordată de municipalitate. Mai mult decât orădenii plătesc arădenii – 398 de lei/gigacalorie, băcăuanii – 444 de lei/gigacalorie, clujenii și craiovenii – 448 de lei/gigacalorie și timișorenii – 484 de lei/gigacalorie.
Mai puțin plătesc ploieștenii – 223 de lei, restul până la 720 de lei (497 de lei) fiind subvenția acordată de primărie.
În Suceava se plătește 240 de lei/gigacalorie, primăria acordând o subvenție de 516 lei.
Brașovenii plătesc 264 de lei, cu o subvenție de 490 de lei ajungând la un preț de producție de 754 de lei.
Oradea, cele mai mici subvenții – Constanța, cele mai mari
În ceea ce privește subvențiile acordate de municipalitățile care furnizează energiei termică în sistem centralizat, cea mai mică este acordată de Oradea – 17%, urmată de Craiova – 44%, Cluj Napoca – 53%, Iași – 59%.
Municipalitățile care acordă subvenții mai mici, preferă să investească mai mult în reabilitarea rețelelor de termoficare.
„Aici se vede ce-au însemnat investițiile în sistemul de termoficare din ultimii 12 – 15 ani la Oradea și cât de eficiente sunt aceste investiții. Avem cel mai mic preț de producere al gigacaloriei. Iar prețul de vânzare al gigacaloriei către populație nu mai este cel mai mare din toată țara”, a precizat primarul Oradiei, Florin Birta.
Prețurile gigacaloriei se modifică de două – trei ori pe an în funcție de ordinele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind prețul gigacaloriei în municipiile reședință de județ.
Există un stimulent acordat de Guvernul României pentru prețul gigacaloriei care, pe timp de iarnă, perioada octombrie – martie, conține un TVA de 5%, iar în perioada aprilie – septembrie TVA este de 19%. Asta însemna că în aprilie TVA a crescut de la 5% la 19%, fiind o creștere semnificativă de circa 14%.
Preț menținut la gigacalorie pentru clienții casnici
Consiliul Local Oradea a aprobat în ședința de săptămâna trecută prețurile locale ale energiei termice practicate de către Societatea de Termoficare.
„În aprilie am luat decizia, ca municipalitate, să nu creștem gigacaloria la populație, să rămână la același tarif și să mărim subvenția noastră pentru gigacalorie. În acest moment, suntem în situația în care prețul de producție al gigacaloriei estimat de către ANRE în municipiul Oradea scade cu aproximativ 10%, de la 527 de lei la 477 de lei. Vom propune în Consiliul Local de a păstra prețul către populație de 397 de lei și a reduce subvenția pe care bugetul local o acordă. Toți acei bani pe care noi i-am economisit să nu-i băgăm în subvenții, i-am investit în sistemul de termoficare”, a explicat primarul Oradiei, înainte de ședința de Consiliu Local.
Tariful va fi păstrat pentru toată perioada de vară, până în octombrie, când TVA va scădea la 19% la gigacalorie.
Topul orașelor în funcție de numărul de clienți racordați
Cei mai mulți clienți casnici racordați la încălzirea centralizată sunt în Oradea – 73.000 (76% din populația orașului). Urmează Timișoara, cu 54.772 de clienți casnici racordați (38% din populația orașului) și Craiova – 50.300 (38% din populație), Ploiești – 50.000 (50% din populație), Constanța 48.500 (36% din populație), Arad – 26.504 (34% din populație), Iași 26.000 (19% din populație) și Cluj Napoca – 21.407 (15% din populație).
În clasament nu este cuprins Bucureștiul.