Pe buzele tuturor specialiștilor în vin, fie somelieri, vinificatori, concurenți sau doar spectatori ai Campionatului Mondial de Degustare pentru Amatori, stă în aceste zile o întrebare: cine va fi noua echipă câștigătoare a titlului la degustarea în orb? O face mai ales Revista vinurilor Franței, (La Revue de Vin de France) organizatoarea celui mai important concurs de profil.
Echipa României, care a participat pentru prima oară în 2019 la acest campionat s-a antrenat pentru a-și apăra titlul obținut anul trecut la ediţia a XI-a, organizată la Château Sainte-Roseline din regiunea franceză Provence.
Anul acesta, din echipă fac parte Julia Scavo, Betty Darabont, Ilie Bogdan, Marina Samoila și antrenorul Radu Rizescu.
Anul acesta, competiția este organizată la Château Dauzac, unde cei mai buni degustători din întreaga lume vor concura pe 11 și 12 octombrie. Se pare că va fi doborât recordul pentru țările participante cu aproximativ patruzeci de națiuni prezente, față de 32 de anul trecut. Intră acum în competiție pentru prima dată echipele din Malta, Irlanda, Turcia, Canada, India, Letonia, Singapore și Hong Kong, invitata de onoare.
Rafinament și branding
Un campionat mondial de degustare în orb are o importanță imensă pentru industria vinului, fiind atât un test de expertiză, cât și un instrument pentru ridicarea standardelor de vin la nivel global. Fără influența etichetelor, a reputației sau a marketingului, vinurile sunt judecate doar după meritul lor, permițând calităților intrinseci ale fiecărei sticle, și vorbim aici despre echilibrul, complexitatea și măiestria sa, să strălucească.
Pentru producători, acest tip de competiție poate servi ca o validare puternică a muncii lor, atrăgând adesea atenția asupra podgoriilor mai mici sau mai puțin cunoscute, care altfel ar putea fi trecute cu vederea. Pentru consumatori, se asigură că vinurile recomandate de degustătorii de top sunt alese pentru adevărata lor excelență, nu pentru branding. În cele din urmă, un campionat de degustare în orb promovează corectitudinea și integritatea în lumea vinului, stimulând inovația și încurajând vinificatorii să depășească în mod continuu limitele meșteșugului lor.
Cum decurge competiția?
Regulamentul concursului rămâne același. Sunt aliniate pentru degustare douăsprezece vinuri, franceze și străine, șase albe și șase roșii. Pentru fiecare probă, concurenții trebuie să identifice principalul soi de struguri, țara de producție, denumirea și recolta. Echipa cu cele mai multe puncte este încoronată campioană mondială.
Campionii României
Echipa învingătoare din 14 octombrie 2023 a fost alcătuită din somelieri, Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş, Cosmin Udrea, iar antrenorul echipei a fost Radu Rizescu. „Cine va urma României condusă de irezistibila Julia Scavo, campioană mondială 2023? Pariurile rămân deschise pentru cea de-a XII-a ediție a Campionatului Mondial de Degustare, competiție internațională organizată de La RVF” titrează revista franceză La Revue de Vin de France.
Pregătirile echipei au început de mult, însă e un proces dificil, care necesită sprijinul multor entități pentru a oferi probe de vinuri cât mai diverse, importante, semnificative. Cu ocazia unui dintre antrenamentele finele, antrenorul echipei, Radu Rizescu, a propus campionilor condiții de concurs, pentru a desăvârși pregătirea. Ultimele degustări au avut ca subiect vinurile Burgundiei.