Domeniul economiei socială este despre capacitatea indivizilor și a colectivităților de a se implica în deciziile care îi privesc, și mai ales pentru a ieși din situații de precaritate sau sărăcie.
“La Asociația Solidară Emmaus Satu Mare dorim să-i sprijinim pe acei tineri (în majoritate ieșiți din sistemul de protecție a copilului) care nu au resursele, cunoștințele sau abilitățile sociale și profesionale necesare pentru a trăi pe cont propriu, încât să iasă din situația de consumator de servicii sociale sau asistat social și să participe la viața societății, din postura de actori ai propriilor vieți.
Proiectul nostru vizează crearea unui cadru securizant de locuit și muncit, în care acești tineri nu sunt singuri, ci sprijiniți constant pentru a-și continua studiile, a obține calificări, a se forma, dar și a se descoperi pe sine, a învăța să relaționeze cu cei din jur, a-și gestiona viața de zi cu zi, în vederea unui viitor pe care l-au pregătit și construit prin eforturile proprii”, relatează Monica Auzeral, reprezentant al Emmaus.
Produse decontate de firme cu peste 50 de angajați
Tinerii lucrează și se formează în două magazine de-ale asociației, în care se comercializează obiecte second-hand, de la mobilă la linguriță. Trecând prin diferite roluri (vânzare, depozitare, verificare, relații cu clienții, transport și schimburi de experiență), acumulează încredere în sine și cunoștințe care le permit să avanseze și în viața lor personală (continuarea studiilor, aspecte administrative, juridice, medicale).
De asemenea, aceștia lucrează la unitatea protejată Emmaus Integrare, un mediu de lucru protejat, unde învață să trieze materialele textile, să realizeze diferite produse cusute personalizate și să creeze lavete de uz industrial noi sau prin reciclarea textilelor. Legea nr. 448/2006 permite firmelor cu peste 50 de angajați să sprijine activitatea unităților protejate autorizate, prin decontarea produselor pe care le cumpără de la acestea dintr-un impozit lunar, tot de sprijin, numit Fondul de Handicap.
“Modelul nostru de întreprindere are în centrul său omul, ceea ce poate el deveni pentru sine și ca model pentru ceilalți. Angajatul nostru își începe activitatea atunci când nu are abilitățile necesare pentru a avea un loc de muncă și pleacă de la noi atunci când a acumulat destule abilități pentru a avea un loc de muncă stabil în afara mediului de lucru protejat și poate să trăiască independent.
Profitul obținut este reinvestit în proiectele sociale ale asociației. Implicarea firmelor în sprijinirea întreprinderilor de inserție sau a economiei sociale este esențială pentru continuarea activității și înseamnă nu numai sprijinirea individului, a unei comunități și a unei regiuni, ci și un impact asupra întregii societăți”, a menționat aceasta.
De la înființarea asociației și până acum, peste 100 de tineri au fost sprijiniți să devină independenți. Unitatea Protejată Autorizată Emmaus Satu Mare este fabricant de lavete industriale și produse personalizabile. Aceasta recuperează produse cu mici defecte de la producători, care își deduc valoarea produselor cedate din impozitul pe profit.