Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Teoria și practica unui brand regional la Vinuri și Bucate Dobrogene

Vinuri și Bucate Dobrogene este un pas important în coagularea identității sub care se reprezintă această regiune bogată a României. Brandul regional dobrogean e construit pe câteva coordonate, iar specificul gastronomic completează frumusețea unei zone în care se împletesc solurile nisipoase, rodnicia plantațiilor de viță de vie, moștenirea culinară balcanică, specificul piscicol derivat din prezența Deltei Dunării, eleganța vestigiilor antice și frumusețea Munților Măcinului, potențate de maiestuozitatea Mării Negre. Cu asemenea date, influențele gastronomiei turco-tătare și lipovenești întregesc tabloul valoros al turismului dobrogean.

Organizarea festivalurilor și târgurilor coagulează mai mulți factori de evidențiere a valorilor și frumuseților adesea ascunse ale oricărei regiuni. Târg-festivalul Vinuri și Bucate Dobrogene este unul aparte, organizat la Restaurantul La Liman de pe Faleza Tulcea în zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2024. Cu ocazia acestui eveniment vor putea fi degustate sute de produse locale, la care se adaugă dezbaterile din cadrul Congresului Regional de Gastronomie și Vin.

O cină de gală cu specialități dobrogene

Programul începe încă de vineri seara, când are loc o cină de gală pregătită de Chef Ileana Braniște asezonată cu vinuri dobrogene de la patru crame locale. Rezervările sunt deschise la restaurant. Meniul special creat pentru acest eveniment conține: ⁠șuberek, lapți și icre cu pudră de alge,  ⁠supă groasă & aromată de raci, ⁠tochitură de porc cu midii,  ⁠sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată și ⁠ ⁠“dobrogeană” cu brânzeturi maturate și fructe confiate, alături de vinuri din regiune – de la Crama Histria, Crama Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel

Seara va fi animată de cei doi organizatori ai evenimentului, amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile Naționale pentru Gastronomia și Vinurile din România și organizatori ai Congresului Regional de Gastronomie Dobrogeană.

Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la orele 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde tulcenii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene. Printre expozanți se numără Mos Iosif, Brânza TU!, Doza de Fresh (sucuri naturale), Moara Veche (băcănie), Țăranii Dobrogeni (băcănie).

Muzeul sarmalelor și colecții gastronomice dedicate peștelui și lactatelor

În același spațiu expozițional vor putea fi admirate parte din colecții GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente plus alte surprize.

La mezanin vor avea loc conferințe și dezbateri despre gastronomia locală.

Programul complet al evenimentelor 

Toate evenimentele din 19 și 20 octombrie sunt cu intrarea liberă în limita locurilor.

Sâmbătă 19.10.2024

12:30 deschiderea oficială, cu participarea lui Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, Adrian Gemănaru, antreprenor La Liman, Cezar Ioan, publisher vinul.ro, Cosmin Dragomir, gastronom.

13:30 – 14:30 conferință Turism sustenabil și în extrasezon

Vor interveni Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, Alexandru Filip, președinte OMD Tulcea, Teodor Frolu, Muzeul Ivan Patzaichin. Moderator: Carmina Nițescu, winesday.ro.

14:30 – 15:30 Vinurile Danubiano – Pontice

Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb va fi prezent alături de Alex Dona, desprevin.ro, Oana Stan, director marketing Domeniul Bogdan, Adrian Dolghin, oenolog Via Viticola. Moderator: Diana Popescu, jurnalist.

15:30 – 16:30 Gastronomia locală, de la tradiție la viitor

Adriana Sohodoleanu, dr. în sociologia practicilor culinare îi va avea lângă ea pe Ileana Braniște, chef, Matei Florin, Moara Veche, Robert Voicu, chef. Moderator Carmen Filote, jurnalist

Duminică 20:10.2024

9:45 – Tur pietonal Tulcea Istorică pentru doritori. Plecare 10:00 din fața restaurantului La Liman

În interior, începând cu orele 10:00

Workshop Unilever – Bucătăria Viitorului, chef Robert Voicu

Workshop TeamFresh Horeca, Lucian Dragomir, producător bio

Workshop Inițiere în degustarea de brânzeturi: Marian Timofti, președintele FNDA, Nicolae Herțea, brânza TU!

Seminar: Distilatele românești, Ștefan Gogotă, La Horincie

Seminar: Producătorii locali și legumele bio, Lucian Dragomir, TeamfreshHoReCa

Workshop: Pită Străbună plămădită cu copii, Matei Florin,  Moara Veche.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sistemul de plăți BLIK vrea să acapareze piața din Europa

Articolul următor
Expo Uniprest, seria de evenimente care reunește comunitatea profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România, expozanți, speakeri și traineri de top, este soluția la nevoile de informare și transfer de know-how ale întregii industrii.

Expo Uniprest Cluj-Napoca, locul de întâlnire a profesioniștilor în instalații

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share