Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.
E ultimul weekend înaintea Postului Crăciunului și se anunță vreme bună – soare și până la 13 grade Celsius, dar și o… explozie de bun gust tradițional românesc, într-un eveniment unic în România.
Juriul
Juriul ediţiei a XI-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format din profesionişti recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești:
- Chef Emanuel MOCAN – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024;
- M.A.C. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale ABOUT TASTE ACADEMY medaliată cu bronz la IKA 2024;
- Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner BUNĂTĂŢILE LU’ NINA, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024;
- Mircea GROZA – arheolog culinar, autor ZĂMURI – SUPE, ZUPE ŞI NĂCRELI;
- Oana IGREȚIU – owner SAVORI URBANE;
- Pastry Chef Flavian DOBRE – medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner PASTICCERIA FLAVIAN DOBRE București;
- Adina MARCIUC – reprezentant COMTIM;
- Chef Ciprian SOTOC – executive chef OPERA EVENTS Oradea;
- Chef Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix;
- Chef George FURDUI – owner MAXIMVS D’ORO Oradea
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de specialistul FENESI Győző Peter – owner MANUFACTURA FENESI Oradea.
Echipe participante
Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” aduce în fața juriului și a vizitatorilor (și) tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza”, „Comuna Santău” și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea.
„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș”, a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei.
Celor 3 echipe li se vor opune, în concurs, cinci echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea.
Concursul de duminică, „D’ALE PORCULUI PRO” III, va fi unul inedit. În cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și – fiind în plină campanie electorală – trei filiale bihorene ale unor partide politice. Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea.
„FAIN DIN (ing) BIHOR”
Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) BIHOR”.
Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert.
Tot în zona târgului, se vor putea achiziționa mezeluri tradiționale, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar și ceramică, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale și altele.
De asemenea, vizitatorii vor putea degusta mai multe feluri de toroș, cârnați și caltaboși, sarmale și alte bunătăți la ceaun și grătar, ciolane de porc și chiar rațe la cuptor, în zona special amenajată în acest sens și deservită de GrillTEAM by D’ALE PORCULUI & COMTIM.
Programul evenimentului
SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie („D’ALE PORCULUI”)
08.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
08.30-09.30 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 Deschidere festivă
11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.30-17.00 Bihorul petrece
17.00-18.00 Festivitate de premiere –
*
DUMINICĂ – 10 noiembrie („D’ALE PORCULUI PRO”)
09.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
09.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
10.30-11.00 Prezentare festivă
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE
Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț FULEA
17.00-18.00 Festivitate de premiere
Partenerii și sponsorii evenimentului
Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate).
PARTENER GOLD: COMTIM
PARTENER SILVER: STAR STONE
SPONSORI: S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, Mobexpert, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Kogayon Studio, Virtual Craft, Brico Depôt, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Radu’s Pub&Grill
Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; A.N.B.C.T. România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania