Sunt două din întrebările la care au primit răspunsuri cei prezenți marți, 12 noiembrie 2024, la workshop-ul „Semnele ascunse ale problemelor financiare din afacerea ta”, care a avut loc la Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare.
Evenimentul a făcut parte din seria #IMMpactMAXIM, organizat de Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare în parteneriat cu IMM Club. Răspunsurile, cu multe spețe și exemple concrete, au fost oferite de Liviu Sav – cofondator B2I.app și IMM Club, și de Cristian Popa – practician în insolvență la „Popa Restructurare & Insolvență SPRL”. Aceștia au explorat metodele de analiză, prevenție și intervenție în situații de criză financiară ale firmelor.
„Vom arăta cum poți să-și dai seama că afacerea ta are probleme? Care sunt modurile de gestionare? Vom face o analiză între modul tradițional și abordările moderne legată de înțelegerea modului în care o afacere funcționează și problemele pe care le are ea”, a sumarizat Liviu Sav despre ce urma să prezinte în cadrul workshop-ului.
„Eu voi vorbi despre mecanismele de monitorizare ale societății, despre anumite semnale care apar, și care ne atrag atenția asupra unor potențiale viitoare probleme. Voi prezenta și câteva proceduri de preinsolvență, proceduri care, teoretic, ar trebui să salveze societatea să nu ajungă la insolvență. Dar vom lua în calcul și varianta în care se ajunge în insolvență, în reorganizare sau faliment”, a precizat Cristian Popa, în preambulul conferinței.
Workshop interactiv
Rând pe rând, după prezentările din cadrul workshop-ului, cei doi au fost supuși tirului întrebărilor celor din sală.
Liviu Sav a făcut o analiză a unei firme pe mai mulți ani, pe baza datelor financiare, în mod tradițional, din care, în urma calculelor a reieșit că firma avea probleme. Aceeași analiză poate fi făcută, mult mai simplu, cu ajutorul aplicației B2I.app, prin care se ajunge la aceleași rezultate de diagnosticare a problemelor companiei, într-un timp mult mai scurt, fără prea multe cunoștințe de contabilitate.
Cristian Popa a făcut o paralelă între etapele posibile din viața unei firme, de la prevenție și metodele de identificare timpurie a problemelor, la reorganizare, proceduri de preinsolvență, până la faliment, punctând, pe rând, avantajele fiecăreia.
„Trebuie să știți că nu există două business-uri la fel. Nu există rețetă universală. Situația depinde de foarte mulți indicatori, de industrie. Pentru a preveni crizele, trebuie să avem un fond de urgență și planuri alternative pentru situațiile de risc”, susține Cristian Popa.
Una peste alta, ultimul workshop din acest an, din seria celor susținute de IMM Club în parteneriat cu Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare, s-a bucurat de succes, atât prin numărul de participanți, cât și prin dialogul interactiv dintre speakeri și cei prezenți.
Ramona Irimeș, administratorul Incubatorului de Afaceri Cresc Oradea Mare, a mulțumit la final participanților, cât și IMM Club pentru colaborarea din acest an.