Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gala Vinurilor Bihorene – vinuri cu povești din Bihor

Nu mai puțin de 16 crame, majoritatea de familie, din județul Bihor, și-au dat întâlnire cu consumatorii la Gala Vinurilor Bihorene, eveniment care s-a desfășurat în 14 și 15 decembrie 2024 la Sinagoga Sion din Oradea.

„Este prima Gală a Vinului Bihorean cu 16 producători. Sunt multe crame mici de familie, pe care vrem să le promovăm și să le ajutăm. Să le aducem spre consumatorii bihoreni. Fiind în pragul sărbătorilor, fiecare producător are o fișă de comenzi unde pot fi comandate vinurile preferate de către consumatori în urma degustării. Ideea este de a întări relația direct între producători și consumatori. În plus, poate fi și o idee de cadouri”, ne-a declarant Dorin Popa, președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime, unul dintre organizatori.

Acesta ne-a mai informat că în primăvară se intenționează organizarea unui festival în Cetate – „Gastronomia și vinul românesc”.

 Crame cu povești

Dacă unele dintre crame erau deja cunoscute iubitorilor de vin, amintim aici de Familia Darabont și Crama Corbuț, altele, încet, încet, încep să iasă în lume, să se facă cunoscute. Cert este că fiecare cramă are o poveste care trebuie ascultată, neapărat lângă un pahar cu vin.

În cadrul galei au putut fi degustate vinuri de la cramele: Corbuț, Familia Darabont, Domeniile Creț, Mados Winery, Szőnyi László Winery, Yanka – art&wine, Crama Féth Pincészet, Dubovan Manufaktúra, Turul Vineyard, Pusztai Sándor Borászat, Rittner Vinarium, Hegedüs Árpád Pincészet, Crama Domian Pincészet, Szőnyi József Pincészet, Lengyel Winery 48-78, Oeve Legatul Valea Ierului.

Pusztai Sándor de la Crama Pusztai Sándor Borászat din zona Aleșd, o cramă mica de familie, spune că au trecere vinurile roze, dar fabrică și spumente.

„Eu am proiectat o instalație și fac spumant pentru mine și pentru prietenii din zonă”, ne-a spus Pusztai Sándor.

Domeniile Creț, o cramă relativ nouă, dar care a început să se impună prin vinurile sale, a fost, de asemenea, prezentă la gală.

„Este prima ediție a acestei gale o inițiativă binevenită. În Bihor există o comunitate a vinului. Toți suntem mici și ne ajutăm între noi. Vinurile noastre reprezentative sunt: o Fetească Regală, un demi-dulce, un vin foarte versatil, și Merlotul Roșu. Crama noastră mai este recunoscută pentru vinurile demi-dulci: Muscat Otonel și Merlot, vin epuizat încă din vară”, a precizat Răzvan Creț.

Din satul Vaida, comuna Roșiori, a participat la gală Manufactura Dubovan, o cramă tânără de familie, de șapte ani, care produce șapte feluri de vin din soiuri albe, roze și roșii.

Crama Corbuț nu mai are nevoie de nici o prezentare, ea impunându-se pe piața de profil prin vinurile sale de calitate, multe dintre ele premiate la diferite concursuri.

„Suntem o cramă boutique de 8,5 ha. Pachetele pe care le avem pe piață le customizăm în funcție de cerințele solicitate. La noi în cramă cel mai bine trec vinurile Romul, Anastasia și Albul de Diosig. Roze-ul Anastasia a luat anul trecut locul I pe țară la crame mici și mijlocii organizat de BASF. Anul viitor vom finaliza crama, unde vom avea un loc de degustare pentru circa 100 de persoane, iar în 2026 va fi gata conacul”, ne-a informat Raul Corbuț.

Mados Attila de la Mados Winery are la Diosig o plantație de 8 ha, dintre care pe rod 4,5 ha.

„Am observat că se caută mai mult vinurile albe, proaspete. Preferatul meu este un cupaj de Fetească Regală cu Muscat Otonel”, a precizat Mados Attila.

O poveste interesantă are Crama Turul din Episcopia Bihor, care produce vinuri naturale, fără aditivi, cu drojdie sălbatică. Proprietarul cramei spune că face vinurile după vinificația clasică cu cerințele secolului XXI.

„Încercăm să cultivăm soiurile autohtone, care cred că sunt la fel de bune ca și cele internaționale”, spune Csáky Sándor de la Turul Vineyard.

Yanka – art&wine, o cramă care produce vinuri bio, și care a reușit să pătrundă și pe piața din Germania, a fost prezentă la gala cu o selecție de vinuri deosebite.

„S-a obișnuit lumea cu vinurile bio. Vinul Turandot a trecut foarte bine. Cultivăm struguri bio pe 2,5 ha. Facem vinuri naturale, ceea ce este foarte greu. Am ajuns cu vinurile în Germania și au fost foarte apreciate, dar și într-un restaurant din București”, a declarant Anna Piheni de la Crama Yanka.

Una dintre cele mai mari crame din Bihor, care aplică tehnologii de ultimă oră, atât în vie cât și la producerea vinului, Familia Darabont, nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru iubitorii vinului.

„Suntem prezenți la gală cu 9 etichete din cele 14 pe care le avem la cramă. Avem multe vinuri premiate. Vorbim de un spumant obținut prin metodă tradițională, premiat anul trecut la Povești cu vinuri românești – cel mai bun spumant din România, dar și alte vinuri premiate”, ne-a spus Torok Oliver de la Crama Familia Darabont.

Rittner Vinarium din Diosig cultivă 10 soiuri de struguri, 6 albe, 4 roșii, pe 2,5 ha.

„Zona noastră este proponderentă pentru struguri albi. Am Muscat Otonel și Fetească Regală, specific zonei, Riesling Italian și Sauvignon Blanc, Pinot Gris, dar și Bakator, soiul străvechi al zonei, ținut la un nivel superior de Contele Zicky. Ideea organizării acestei gale a venit din nevoia de a promova vinurile locale. Ar fi bine ca în fiecare restaurant din județ să avem și vinuri locale”, este de părere Rittner Tibor, președintele Ordinului European al Cavalerilor Vinului – Legatul Valea Ierului, unul dintre organizatorii galei.

Răzvan Creț și Raul Corbuț, doi tineri pentru care vinul nu mai are secrete

Ceilalți organizatori au fost: De Bihor, Primăria Oradea, Visit Oradea, Imago Creative Media, Mediterrana Pizzeria-Ristorante, ApOB (Asociația patronală a Ospitalității Bihor), Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime, AutoGrand Oradea și Wine & Spirits.

Cele mai votate vinuri

În cadrul Galei Vinurilor Bihorene au fost oferite și premii pentru cele mai votate vinuri de către consumatori.

Astfel, la vinurile albe clasamentul a fost următorul:

  • Locul I – Domeniile Creț
  • Locul II – Familia Darabont
  • Locul III – Rittner Vinarium și Szőnyi József Pincészet

Cele mai votate vinuri roșii au fost:

  • Locul I – Yanka Winery și Domeniile Creț
  • Locul II – Crama Féth Pincészet și Lengyel Winery 48-78
  • Locul III – Szőnyi László Winery și Mados Winery.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cu Ciorba rădăuțeană, Cârnații de Pleșcoi și alte preparate, România a intrat pe listele TasteAtlas 2024-2025

Articolul următor

Cum poate fi dezvoltată industria hidrogenului în România discutată la summitul de la Nürnberg

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share