Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investitorii din Ardeal, școliți în circularitate în Norvegia

Echipa Cluj Innovation Park (CIP) și rezidenți ai acestuia, alături de alte parcuri industriale din țară și partenerii lor (HIT, Ecosfera, Electroprecizia Brașov, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), au participat la o serie de activități în orașul norvegian Trondheim.
Turneul norvegian a cuprins vizite în parcurile industriale, workshopuri interactive și întâlniri de lucru | Foto: CIP

Reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj, Brașov sau Bihor au participat, în Peninsula Scandinavă, la dezbateri pe teme ale simbiozei industriale.

Echipa Cluj Innovation Park (CIP) și rezidenți ai acestuia, alături de alte parcuri industriale din țară și partenerii lor (HIT, Ecosfera, Electroprecizia Brașov, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), au participat la o serie de activități în orașul norvegian Trondheim.

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului “Circularitatea și simbioza industrială în parcurile industriale ca instrument de tranziție ecologică”. Au avut loc vizite în parcurile industriale din zona Trondheim, workshopuri interactive și întâlniri de lucru pe tema simbiozei industriale.

CIP

Una dintre dezbateri a fost cum putem transforma resursele subutilizate (deșeuri, energie, logistică, echipamente) în soluții sustenabile și eficiente. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene și implementat de Centrul National pentru Producție și Consum Durabile, Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului – Universitatea Politehnica Timișoara. Partenerii norvegieni sunt NIVA și Clusterul Industrial Thamsklyngen. CIP este unul dintre parcurile industriale selectate pentru pilotarea acestui concept inovator.

Complexul de inovare de pe Dealul Lomb (“Silicon Valley de Cluj”) și-a început activitatea în 2019. CIP cuprinde Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) și Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere (TEAM).

CREIC este dispus pe patru etaje, cu o suprafață utilă de 13.300 mp. TEAM este format din cinci microhale de producție, parcele închiriabile, clădire de birouri și servicii suport. CIP este un proiect cu fonduri europene al Primăriei Cluj-Napoca. În jurul său ar urma să ia naștere Cluj Innovation City, „orășel” în care să lucreze și locuiască 20.000 de persoane.

Municipalitatea clujeană și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) vor să edifice, peste drum de CREIC, Science Campus, o investiție de 45 milioane euro. Primăria va avea un Science Center, o piață urbană, terenuri de sport, iar UBB, un minicampus. Ultimul va include Institutul InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică și un cămin studențesc.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Carmina Burana imaginată pe șevaletul lui Caspar David Friedrich

Articolul următor
Electroglobal

Electroglobal a creat o soluție inovatoare pentru industria feroviară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share