Trimișii concernului american s-au arătat interesați de sistemele fără pilot care funcționează pe baza inteligenței artificiale (AI).
“Zi mare pentru echipa Nemesis AI din Cluj: am avut plăcerea de a găzdui echipa Lockheed Martin la biroul nostru. A fost o oportunitate incredibilă de a arăta ce poate face Nemesis AI. Dincolo de birou, am avut ocazia să îi ducem în poligonul nostru de testare, unde am demonstrat unul dintre cazurile de utilizare ale Nemesis AI: drona cu un singur buton.
Fără piloți, fără comenzi manuale – doar AI care ia decizii în timp real. Decolare, zbor, identificarea țintei și atac. Complet autonom, fără intervenție umană. Doar prin apăsarea unui buton. Ce o face și mai remarcabilă?
Funcționează fără GPS sau radio, ceea ce o face rezistentă la bruiaj sau falsificare, un avantaj esențial în peisajul în continuă evoluție al războiului electronic de astăzi. Chiar și în condiții reci și dificile, demonstrația a decurs fără probleme și am putut oferi o privire asupra capacităților pe care le dezvoltăm”, a menționat Mihai Filip, fondatorul Oves Enterprise.
Vor să aducă producția în țară
Compania globală de inginerie software formată din analiști, dezvoltatori, strategi și experți în industrie ajută organizațiile să transforme ideile în produse pentru a oferi o valoare comercială reală. Sediul Oves Enterprise este la Cluj, având birouri în Sherman Oaks (SUA), Munchen (Germania) și Dubai (Emiratele Arabe).
Principalele sale direcții de dezvoltare sunt spațiu și apărare, servicii software, securitate cibernetică și inovare. Conducerea Oves și-a propus să producă drone Octocopter într-o fabrică de lângă București. Până acum dronele sale militare și comerciale erau fabricate în Marea Britanie. Compania dezvoltă mai multe tipuri de drone, de diferite dimensiuni, cu rotoare și cu aripi fixe.
Produsele sunt finanțate din fonduri proprii, compania asigurând și partea de cercetare și dezvoltare (CDI). Oves a testat partea de AI în cazul dronelor, capabile să zboare autonom în spații închise, soluții de montare de minipanouri solare, pentru creșterea autonomiei, motoare cu combustie internă, făcute din aliaj de magneziu, pentru a reduce greutatea dronelor.
Fondatorul Oves susține că sistemul fără pilot Nemesis AI (fost Storm Shadow) poate funcționa eficient în mod autonom, fără navigație radio sau GPS, pentru a reduce posibilitatea de detectare, bruiaj sau falsificare a dronelor.
Clujul și Oradea, noile puncte de interes
Gigantul american Lockheed Martin, cea mai mare companie mondială de produse și servicii militare, are în vedere, la Sinteza Oradea, o investiție de 50 milioane € într-o fabrică de electrolit negativ pentru baterii de mare capacitate GridStar Flow, printr-o tehnologie inovatoare cu zero emisii de carbon.
La Cluj, compania a demarat un parteneriat cu Universitatea Tehnică pentru dezvoltare de soluțiilor bazate pe AI. Lockheed Martin este angajată într-un parteneriat cu România în programe de apărare și securitate, inclusiv avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și elicoptere pentru Ministerul Afacerilor Interne.
Compania cu 122.000 de angajați și afaceri anuale de 67 de miliarde de dolari în 2023 este implicată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, integrarea și susținerea sistemelor, produselor și serviciilor de tehnologie avansată.