Proiectul de transformare într-o bază de practică studențească extinsă aparține Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.
Baza de la Blăjoaia a UBB va fi reabilitată prin fonduri din Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Proiectul de 13 milioane lei prevede modernizarea și extinderea corpului principal al Cabanei Blăjoaia, din comuna clujeană Măguri Răcătău.
Lucrările se vor executa pentru a asigura spații moderne de agrement și cazare și masă, dar și condiții performante pentru desfășurarea de activități specifice de practică pentru 70 de studenți din cadrul UBB.
„Obiectivul îl reprezintă dezvoltarea campusului UBB prin asigurarea unei infrastructuri adecvate în cadrul unei baze de practică, vizând dezvoltarea rezilienței campusurilor universitare, asigurarea dimensiunii sociale / incluzive a învățământului superior printr-o infrastructură universitară adecvată, construirea de noi spații de recreere și lectură, cantine și cămine, conform standardelor de siguranță și calitate în construcții”, spun coordonatorii proiectului.
Printre obiective se mai numără dezvoltarea durabilă a zonei prin realizarea de activități la nivelul bazei de practică, activități care să îmbine conservarea patrimoniului natural cu turismul durabil, exploatarea și valorificarea rațională a resurselor, păstrarea și perpetuarea tradițiilor, în beneficiul comunităților umane din zona ariei protejate și a publicului.
Proiectul vizează asigurarea necesarului de energie primară pentru baza de practică de la Blăjoaia cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, conform orientărilor naționale, prin realizarea de intervenții asupra spațiilor nou construite care să asigure certificare de performanță energetică.
Proiectul de extindere și reabilitare a clădirii de la Blăjoaia, cu modificare de structură a șarpantei pod și refacerea învelitorii, împrejmuire și acces auto, modificare de instalații a început în iulie 2024, având ca termen de finalizare septembrie 2025.
“Tabăra Blăjoaia a primit finanțarea necesară pentru a fi executate lucrările în vederea readucerii la o nouă viață. Banii au fost cuprinși în legea bugetului de stat și sunt propuși în linia alocată Ministerului Educației și Cercetării”, a menționat arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.