Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, în testele finale

Hidroelectrica a finalizat o etapă majoră în cadrul lucrărilor de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I. Proiectul, demarat în iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică. 

Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica a fost prezent la CHE Porțile de Fier I la ultimele verificări înainte de începerea probelor de punere în funcțiune și a subliniat importanța acestei lucrări: „Acest proiect, cu un grad ridicat de complexitate, demonstrează capacitatea Hidroelectrica  împreună cu celelalte două companii din grup, UCMH Reșița și Hidroserv, de a executa lucrări tehnice ample, esențiale pentru siguranța și performanța sistemului energetic național. Suntem încântați de progresul realizat și ne bucură că am putut respecta termenul de finalizare a lucrărilor, cel din 14 februarie 2025.” 

Contractul lucrărilor a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară.

Activitățile din fabrică, inclusiv probele cu rotorul complet echipat, s-au desfășurat între decembrie 2023 și septembrie 2024, iar din luna octombrie 2024 a început remontarea la Porțile de Fier I. Pe 14 februarie 2025 au fost finalizate lucrările, fiind deja în curs testele cu fluide și verificările integrării tuturor sistemelor auxiliare, pas care marchează intrarea în faza finală de punere în funcțiune.

“Această etapă a fost esențială pentru asigurarea funcționării optime a instalațiilor noastre și pentru menținerea performanțelor de vârf ale sistemului hidroenergetic național. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect și suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producție sustenabilă și eficientă de energie electrică, sprijinind astfel tranziția energetică a țării noastre”, a transmis Dragoș Novac, managerul Sucursalei Porțile de Fier.

În următoarea lună se vor efectua teste complexe, urmând ca acest proces să se încheie în 14 martie 2025. Aceste verificări urmăresc să asigure funcționarea agregatului la parametri optimi și să confirme fiabilitatea întregului sistem.

Cu un portofoliu extins de centrale hidroelectrice, Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică curată și un partener cheie în tranziția energetică a României. Compania investește constant în modernizarea infrastructurii sale și dezvoltă soluții inovatoare, menite să sprijine un sistem energetic durabil, sigur și eficient.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Președintele Bursei de Valori București: Investitorii tind să reacționeze exagerat, declanșând o spirală descendentă a pieței

Articolul următor

Speakeri de top la Conferinţa Club Feroviar – Infrastructură de la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Citeste mai mult

Mureș Depo Alimente, botez oficial

În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share