Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea este pionier în ceea ce privește reabilitarea fațadelor clădirilor istorice

Amplasarea statui lui Mihai Viteazul în piața ce-i va purta numele și reabilitarea fațadelor clădirilor istorice, alături de evenimentele organizate de Oradea Heritage, au fost cele mai importante subiecte discutate cu ocazia prezentării bilanțului pe 2024 de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor. Bilanțul a fost prezentat marți, 18 februarie 2025, la Casa Darvas La Roche

Cel care a început prezentarea raportului a fost Grigore Morar, președintele Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor – Oradea Heritage. Acesta a punctat lucrările realizate pentru întreținerea spațiilor verzi din jurul statuilor Traian Moșoiu, Aurel Lazăr, Regina Maria, Regele Ferdinand, Avram Iancu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu accent pe reabilitarea și instalarea statui lui Mihai Viteazul pe soclul din noua locație care va purta numele de Piața Mihai Viteazul.

Acesta a menționat faptul că statuia lui Mihai Viteazul a fost reabilitată și instalată într-un timp record de trei luni și jumătate.

„Realizarea soclului, restaurarea și amplasarea statuii ecvestre a lui MihaiViteazul a avut un buget total de 1.955.178 de lei, din care: 100.666 de lei – cheltuieli pentru întocmirea documentației tehnice, 951.378 de lei – cheltuieli cu lucrările de restaurare și 903.125 de lei – cheltuieli cu lucrările de placare a soclului”, a precizat Grigore Morar.

Pe lângă această intervenție majoră, fundația a prioritizat lucrări de întreținere și reabilitare la statuia lui Dimitrie Cantemir de pe Bulevardul Nufărul-Cantemir, statuia lui Mihai Eminescu din Piața Independenței și alte monumente istorice din municipiu.

În 2025 Fundația intenționează să realizeze lucrări de reabilitare la Statuia Ostașului Român, Monumentelor Eroilor Francezi și Statuia Portret Monumental Brâncuși, toate trei amplasate în Parcul 1 Decembrie, odată ce lucrările de reabilitare ale parcului vor fi finalizate.

Se vor întreprinde lucrări de conservare și mentenanță pentru Statuia lui I.C.Brătianu și Iosif Vulcan.

De asemenea, Fundația a fost însărcinată de către Primăria Oradea cu ducerea la îndeplinire a proiectului de bugetare participativă privind înlocuirea bustului poetului Petofi Sandor, valoarea aprobată a finanțării fiind de 100.000 de lei.

Președintele fundației a informat și despre organizarea seriei de evenimente dedicate lui Avram Iancu la bicentenarul nașterii sale.

Reabilitarea fațadelor

Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituției Arhitectului Șef și coordonator al Programului multianual de reabilitare a monumentelor, a subliniat că protejarea și intervenția asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală din Ansamblul urban – centrul istoric Oradea reprezintă o activitate fundamentală a Fundației Oradea Heritage.

Oradea este pionier în aplicarea Legii privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Fundația este cel mai important partener al grupului de lucru care include mai multe direcții din cadrul Primăriei Oradea, având atribuții esențiale, de la servicii de proiectare până la asigurarea dirigenției de șantier”, a explicat Adriana Lipoveanu.

Buget și finanțare

Directorul executiv Alexandru Chira a prezentat situația financiară a Fundației la finalul anului, precizând că fondurile primite din partea Primăriei Oradea s-au ridicat la 6.730.000 lei, la care s-au adăugat venituri proprii de 375.000 lei și o sponsorizare de 150.000 lei din partea Asociației Rotary Art Nouveau, destinați reabilitării orgii din Sinagoga Sion.

Veniturile obținute din vânzarea de bilete și organizarea de evenimente în cele cinci obiective administrate de Oradea Heritage s-au ridicat anul trecut la aproape 684.000 lei, sumele fiind virate anual către Primărie. De asemenea, Fundația a realizat 130 de achiziții cu o valoare de peste 2.200.000 lei.

Parteneriate și inițiative educaționale

Unul dintre proiectele de succes ale Fundației în 2024 a fost semnarea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care permite accesul gratuit al tuturor elevilor din învățământul preuniversitar bihorean la obiectivele administrate de Oradea Heritage. Până în prezent, 2.418 elevi au beneficiat de acest program.

Ca în fiecare an, Oradea Heritage a organizat vizite gratuite și ateliere în cadrul programului național «Școala Altfel», cu un total de 825 de elevi participanți”, a subliniat Alexandru Chira.

Evenimente de succes și Noaptea Muzeelor

Fundația a organizat 14 evenimente speciale în anul 2024, printre care Noaptea Muzeelor, care a atins un record de participare, cu 11.248 de vizitatori.

Prin aceste proiecte, Oradea Heritage contribuie la protejarea patrimoniului cultural și la dezvoltarea turismului local, asigurând totodată conservarea și promovarea valorilor istorice ale municipiului Oradea.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați documentul atașat care conține raportul integral.Oradea Heritage prezentare raport activitate 2024

 

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ROFMA 15 ani, bilanț și noi proiecte

Articolul următor

Antreprenoriatul social poate fi soluția problemelor dintr-o comunitate!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Citeste mai mult

Mureș Depo Alimente, botez oficial

În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share