În fiecare comunitate rurală sunt probleme, dar și soluții la îndemână pentru a rezolva în mod sustenabil o mare parte dintre ele. Cele mai inspirate soluții sunt cele generate de o nevoie stringentă, iar întreprinderile de economie socială pot fi o rezolvare pe termen lung.
Prin definiție, economia socială promovează activități care au drept consecință îmbunătățirea bunăstării indivizilor și, implicit, a comunităților din care aceștia fac parte. Îmbinarea practicilor economice cu obiectivele sociale generează creșterea economică a comunității și binele colectiv. Spre deosebire de afacerile tradiționale, economia socială acordă prioritate incluziunii sociale, durabilității mediului și dezvoltării comunității
În ultimii ani, tinerii sunt cei care semnalează frecvent disfuncționalitățile apărute în comunele și satele unde locuiesc, dificultățile pe care le întâmpină în educație, problemele de mediu sau de incluziune socială.
Potrivit unui raport realizat de British Council și Social Enterprise UK, care a fost publicat în anul 2022, în întreaga lume sunt aproximativ 11.000.000 de întreprinderi sociale. În majoritatea țărilor analizate în cadrul cercetării, fondatorii întreprinderilor sociale au între 25 și 44 de ani. Mai mult, majoritatea acestor afaceri sociale sunt conduse de către femei, fiind astfel promovată și egalitatea de gen.
Pentru a transforma idea în afacere, finanțarea este esențială și, de multe ori, tinerii, indiferent că provin din mediul rural sau urban, rămân cu ideile pentru că nu găsesc fondurile necesare implementării. Proiectul „Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de Asociația ASSOC vine în întâmpinarea acestor idei și poate oferi viitorilor oameni de afaceri din mediul rural finanțare de până de 60.000 de Euro pentru a le materializa.
Condiții de eligibilitate
Condițiile pentru a primi banii necesari sunt relativ simple: solicitantul trebuie să aibă peste 18 ani, 12 clase finalizate, cu sau fără examenul de Bacalaureat promovat, să fie domiciliat în mediul rural, să urmeze un curs de Antreprenor în economia socială și să elaboreze un plan de afaceri cu care să participe la concursul de planuri de afaceri.
Mai multe informații AICI https://www.assoc.ro/ruralcreativ-34-de-intreprinderi-sociale-finantate-de-assoc-cu-21-milioane-de-euro-printr-un-proiect-european/
Cu ajutorul acestui proiect, se va acorda sprijin pentru înfiinţarea a 34 de întreprinderi de economie socială care vor genera noi oportunități și 136 de locuri de muncă în comunitățile rurale, dintre care 40 vor fi dedicate persoanelor defavorizate și vulnerabile pe piața muncii.
După concursul de planuri de afaceri se va acorda sprijin pentru înființarea a 34 întreprinderi de economie socială, din care 32 vor primi o finanţare nerambursabilă de 60.000 euro, iar 2 dintre ele, 90.000 euro.
#ruralCREATIV
“Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă”
Cod proiect: 312143
Cod apel: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12