Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte deosebite în 2024, planuri mari pe 2025 la Universitatea din Oradea

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, 12 martie 2025, în cadrul unei conferință de presă, rezultatele și proiectele finalizate în 2024, dar și planurile pe 2025 ale Universității din Oradea.

Alături de rector, s-au aflat prorectorul Sanda Filip și alte cadre didactice coordonatoare sau manageri de proiecte, care au prezentat proiectele implementate.

„Universitatea din Oradea este astăzi o universitate care continuă să progreseze, și acest lucru se vede clar în clasamente, în indicatorii de rezultate pe care avem, în cifre din punct de vedere al investiției și al progresului pe care îl facem pe cele trei direcții: Digitalizare, Sustenabilitate și Internaționalizare. Obiectivul nostru în 2024 a fost ca în urma vizitei ARACIS să ne menținem gradul de încredere ridicat, calificativul maxim care se poate acorda unei instituții de învățământ superior din România, ceea ce am și obținut”, a precizat Constantin Bungău.

Rectorul a spus că își dorește ca studenții Universității să fie mândri că învață aici, ca profesorii să aibă cele mai bune condiții pentru a face educație și cercetare, iar mediul socio-economic să fie mulțumit de calitatea absolvenților.

Universitatea din Oradea are înscriși în prezent 22.309 studenți, dintre care 1.166 sunt străini.

Proiecte de succes

Rectorul Universității din Oradea a declarat că va continua să pună accentul pe investițiile în infrastructura spațiilor de învățământ. În acest sens, Constantin Bungău a venit cu o serie de exemple de investiții deja realizate:

  • modernizarea corpului X, aparținând Facultății de Științe Socio-Umane, un proiect în valoare de 3,3 milioane de lei;
  • dezvoltarea unui centru de formare continuă în domeniul medical, o investiție de 7,8 milioane de lei, încheiată în campusul din str. N. Jiga; –
  • opt laboratoare modernizate prin proiecte FDI, cu o valoare însumată de 1,8 milioane de lei, și altele două din sponsorizări.

Cămine, cantine, laboratoare… 

Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a anunțat că Universitatea a achiziționat, de la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, clădirea, din Beiuș, în care se pregătesc studenții a două extensii ale învățământului superior orădean, respectiv cei de la domeniile de studiu Inginerie și Științele Educației.

„Dorim să modernizăm aceste spații, astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem dezvolta Beiușul universitar ca o investiție rentabilă pentru noi și, mai ales, pentru comunitate”, a afirmat rectorul.

Din seria prezentării investițiilor finalizate anul trecut nu puteau să lipsească nici cele două cămine ultramoderne finanțate de Primăria Municipiului Oradea.

„Sper ca, până la sfârșitul mandatului meu, la Universitatea din Oradea să avem doar camere de cămin cu baie proprie”, a declarat Constantin Bungău.

Rectorul Universității din Oradea a anunțat că, în termen de cel mult o lună, va fi dat în folosință un imobil în care vor funcționa spații și laboratoare ale Departamentului de Medicină Dentară, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie.

„Este o investiție sută la sută a Universității, realizată din venituri proprii, modernă, cu toate facilitățile necesare, în care sperăm să instalăm 80 poate chiar o sută de unități stomatologice”, a informat rectorul.  

Rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, până în luna iunie, Centrul de Transfer Tehnologic va deveni și el funcțional.

„Nu stăm!”, a spus, laconic, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, vorbind și despre construcția a trei noi cămine și a unei cantine, în campusul central. Urmează, de asemenea, modernizarea cabanei Gaudeamus, de la Stâna de Vale. Un proiect în valoare de 8 milioane de lei, care ar trebui să facă din baza didactică montană un spațiu sustenabil. Rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, în parteneriat cu Ministerul Energiei, intenționează să instaleze panouri fotovoltaice pe toate clădirile eligibile din campus, astfel încât „să fie asigurată creșterea capacității pe surse regenerabile de energie a Universității din Oradea”.

Programe noi de studiu

Vorbind despre noi programe de studiu, rectorul Universității din Oradea a anunțat că Mecatronica, în sistem dual, și Geoinformatica, la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, vor începe să funcționeze, cel mai probabil, din anul universitar următor. Altele, precum Medicina Dentară și Comunicare/Media Emergente, în limba engleză, și Cosmetica Medicală, fiind în curs de pregătire. Sunt, de asemenea, în curs de acreditare și noi studii de doctorat precum cel în Științe Politice, Științele Educației, Calculatoare și Tehnologia Informației.

Cercetare

Într-o foarte scurtă intervenție, prorectorul, prof. univ. dr. Sanda Filip, s-a referit la proiectele de cercetare ale Universității, spunând că acestea „nu sunt deloc puține”. Concret, în anul universitar 2024-2025 se află în derulare 132 de proiecte de cercetare, în valoare de 68 de milioane de lei, cărora li se mai adaugă și cele desfășurate în cadrul alianței academice europene EU GREEN, privind cercetarea și mobilitatea.

„Creștem! Acesta este obiectivul nostru și avem toate motivele să credem că nu ne vom opri aici”, a conchis rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

 

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Turkish

Turkish Airlines mărește numărul de zboruri Cluj - Istanbul

Articolul următor
tranziția

Tranziția verde în Ardeal. Gazul și lemnul de foc, greu de "ucis"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share