În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate pot dobândi un rol activ în societate. Marginalizarea și sărăcia pot fi combătute prin inserția activă a categoriilor de persoane care nu au nicio altă sursă de venit sau perspective reale pe piața muncii.
Proiectul „Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de Asociația ASSOC vine în întâmpinarea acestor nevoi prin finanțarea a 34 de afaceri de economie socială în Regiunea NV.
Impactul social semnificativ al economiei sociale este întărit de implicarea celor afectați în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă, depășirea stadiului de sărăcie sau excluziune de pe piața muncii și transformarea lor în contributori activi la economie, dar și la veniturile locale, înlocuind dependența de asistența socială cu independența financiară. Este valorizat astfel potențialul uman în favoarea dezvoltării comunității, rezolvând astfel problemele sociale.
În aprilie 2023, ONU a adoptat o rezoluție care recunoaște economia socială ca un mijloc pentru dezvoltare durabilă, consolidând poziția sa în peisajul internațional. Principalul pilon pe care se bazează economia socială are în centru ajutorarea unor oameni aflați în nevoie transformând acest proces în bunăstare economică pentru individ și comunitate.
Pe lângă rolul în comunitate, structurile de economie socială au și rolul de a proteja mediul înconjurător, a egalității de șanse și de gen, de dezvoltare durabilă, dar și de eliminare a discriminării.
Proiectul „Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de Asociația ASSOC are dublu rol în comunitățile rurale din regiunea de NV: finanțează 34 de afaceri sociale cu 60.000 sau 90.000 de euro care vor furniza 136 de locuri de muncă, dar și participarea la cursul de „Antreprenor în economia socială” pentru 131 de persoane dintre care 40 vulnerabili și 21 romi.
#ruralCREATIV
“Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă”
Cod proiect: 312143
Cod apel: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12