Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Măcelarii de elită ai României promovează Carpații la World Butchers’ Challenge

WBC
Echipa României a gândit un aranjament gastronomic având în spate Munții Carpați | Foto: FSM

Echipa care va reprezenta România la competiția mondială de la Paris (WBC) a explicat, la Cluj, că a pregătit 150 de preparate (110 realizate de seniori, 40 de juniori) din toate regiunile unite de Carpați.

“Coloană vertebrală a istoriei românilor, Carpații, reprezintă esența conceptului cu care „Măcelarii de elită” vor concura împotriva celor mai bune 13 echipe din lume. La Paris, echipa va celebra istoria și gusturile României și va arăta că măcelăria e o profesie capabilă să surprindă prin tehnică, inovație și pasiune.

Echipa este formată din măcelari din mai multe regiuni ale țării, așa că fiecare membru al echipei a venit cu ideile lui, care s-au metamorfozat în produsele cu care vom concura. A fost o provocare atât pentru ei, cât și pentru mine acest proiect. M-a ambiționat ideea de a ne confrunta cu cele mai importante țări din lume”, a spus Marius Verdeși, designerul culinar al echipei.

Interpretări moderne ale preparatelor tradiționale 

Masa pe care echipa României va aranja preparatele în timpul competiției constă dintr-un peisaj montan străjuit de un castel aflat sub clar de lună, aranjamentul gastronomic urmând a include tot felul de bunătăți, precum pastramă de oaie, cârnați ardelenești, sarmale, mici, gulaș sau cârnați de Pleșcoi.

„Acești băieți sunt plini de determinare, au dat dovadă de foarte multă perseverență și creativitate. Sunt convins că masa de prezentare a României va fi cea mai reușită și vom surprinde într-un mod plăcut juriul”, a declarat Gelu Vișan. El a gestionat partea de rețete cu care România merge în concurs.

Pe lângă produsele tipic românești, „Măcelarii de elită” vor aduce în fața juriului preparate premium din vită, cum sunt suculentele T-Bone steak și alte selecții de steakuri, menite să evidențieze calitatea superioară a cărnii și măiestria tranșării. Nu vor lipsi preparate din carne de miel și din carne de pasăre, unele reinterpretând într-un stil modern diferite preparate tradiționale.

Cârnatul cu portocale, pregătit special

Pentru a-și demonstra creativitatea, echipa României a inventat câteva preparate special pentru acest eveniment. Printre ele se numără un cârnat cu portocale, o combinație de arome ce îmbină savoarea cărnii cu prospețimea citricelor, demonstrând capacitatea măcelarilor români de a inova păstrând respectul pentru tradiție.

„Credem mult în acest proiect, în această călătorie la Paris. Vom face tot posibilul să arătăm că în România sunt adevărați profesioniști și să dăm totul în competiție, ca la antrenamente”, a spus căpitanul echipei, Gabriel Arghir.

„Considerăm acest proiect drept un succes de pe acum și ne bucurăm că am fost alături de echipă de la bun început. Le dorim mult succes și sperăm să câștige toate premiile. Pentru noi, susținerea inițiativelor educaționale este esențială, la fel cum este și promovarea educației financiare, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru antreprenori. Credem că investiția în cunoaștere este cheia progresului”, a menționat Emilia Dunca, director Grup BCR Cluj.

Vor să atragă tinerii în domeniu

Echipa „Măcelari de elită” va pleca spre Paris în 27 martie, urmând să concureze împotriva celor mai bune 13 echipe de măcelari din lume în 30 și 31 martie, la Paris Expo Porte de Versailles.

Cei care vor reprezenta România la Paris sunt Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și Sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (antreprenor, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj).

Inițiativa Fundației Ștefan Moldovan (FSM) Cluj de a trimite anul acesta o echipă românească la WBC 2025, cea mai prestigioasă competiție mondială dedicată măcelăriei, a pornit din dorința de a schimba percepția asupra meseriei și de a atrage noi generații spre acest domeniu esențial.

„Am pornit acest proiect deoarece am considerat că are capacitatea de a prezenta meseria de măcelar sub o altă formă, de a o aduce în fața publicului ca un spectacol astfel încât să stârnească interesul tinerei generații”, a declarat Florin Moroșanu, directorul executiv al FSM.

„Mâine vom pleca la Paris foarte încrezători. Vom demonstra că meseria de măcelar poate fi dusă la nivel de artă și spre că în acest fel îi vom face pe tineri să se reîndrăgostească de această meserie”, susține Cosmin Moldovan, inițiatorul proiectului și președintele FSM.

WBC a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment care adună anul acesta în concurs 14 țări. Acestea sunt Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă, România, Spania, SUA. De la debut, proiectul „Măcelari de elită” a găsit sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
MedLife

Banca Transilvania participă la finanțarea MedLife

Articolul următor

Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share