Trei forțe mondiale ale industriei informatice – Cisco, VEEAM și Apple – s-au alăturat clujenilor de la Brinel | IQANTO într-un demers de promovare a culturii cybersecurity în rândul companiilor din regiune.
“Aducem noile tendințele globale în IT mai aproape de regiune, de Transilvania. Vorbim despre noi modele de securitate cibernetică – un subiect care ne afectează pe toți la nivel de companii și de utilizatori, impactul real al inteligenței artificiale (AI), managementul continuu al datelor, soluții de colaborare și networking, Cloud Computing, alături de infrastructuri inteligente, inovații care au rolul de a modela viitorul digital al nostru, al tuturor, dar și al companiilor reprezentate”, a rezumat Alexandra Vaida, Marketing Manager al Brinel | IQANTO.
“Clujul este cunoscut pentru zona de tehnologie iar Brinel a jucat un rol cheie nu doar aici, ci și în Transilvania. Mă surprinde însă ritmul rapid în care tehnologia se normalizează, de la Mobile Development la automatizare, de la Blockchain la Cloud și AI. Practic, la 3-4 ani tehnologia aduce un nou normal.
Realizăm astăzi că nu putem să ignorăm provocările macroeconomice pentru că ne șlefuiesc existența zilnică. Trebuie să înțelegem cum aceste schimbări transformă tehnologia informației (IT) într-o industrie critică.
În Europa se discută despre fragmentare: prea multe orgolii, prea divizați, prea reglementați. Totuși această fragmentare cumulată duce ca IT-ul să aibă o pantă de creștere validată de 10,6%. Câte businessuri mature au o asemenea creștere? Pe meleagurile noastre IT-ul a depășit 8% din produsul intern brut, deci creșterea de la un an la altul în domeniu este de 15-16%”, a spus Andrei Savin, CEO al Brinel | IQANTO.
Munca de acasă accentuează pericolul
„Este foarte relevant că în ciuda provocărilor macro, voi, companiile prezente, investiți, deci înțelegeți că businessurile trebuie să fie mai reziliente și mai competitive. În prezent 6 din 10 companii listate la burse sunt de tehnologie. Trăim un punct de inflexiune în care companiile de date devin de companii de AI.
Până să aplicăm AI trebuie să avem rețele funcționale și date care se pliază pe infrastructură, să construim modele de date care să fie consumate de aplicații. Investițiile pot duce la crearea de complexitate. Problema securității cibernetice a devenit una cheie. Majoritatea clienților operează în medii Cloud hibride. Asta înseamnă că suprafața de atac se extinde pe măsură ce munca în sistem hibrid e noua normă.
Rezolvarea este businessul de tip platformă care te ajută să ai o vizibilitate peste toate aplicațiile și tehnologii care îți oferă o integrare la un cost de proprietate mai scăzut. Deci să detectezi rapid toate vulnerabilitățile din rețea indiferent de canal și să monetizezi mult mai ușor datele și tehnologiile pe care le ingerezi, scăzând costul total”, a remarcat Savin.
Șansa României: fondurile europene
“Am venit cu un avion București – Cluj plin, cu 200 de oameni, dintre care jumătate relevanți pentru industria IT. Am ajuns într-un oraș ce respiră IT, unul inspirațional. Suntem în cea mai bună fază a existenței noastre: niciodată noi, românii, nu am fost poziționați atât de bine, o fază în care oamenii puternici creează societatea puternică.
Dincolo de știrile alarmiste, la scara istoriei, ceea ce se întâmplă în România este fără precedent. Conform Eurostat, țara noastră a avut cea mai mare creștere din Europa în ultimii 20 de ani, o urcare a produsului intern brut (PIB) de cinci ori, iar față de acum 25 de ani, de opt ori. În Regiunea București-Ilfov, GDP pe cap de locuitor e peste al majorității capitalelor din Estul Europei, peste Roma, Atena, Madrid.
România are cele mai multe șantiere de infrastructură deschise la nivelul UE: porturi, căi ferate, autostrăzi, lucruri vizibile în societatea noastră. De aceea va continua să crească în următorul deceniu într-un ritm peste celelalte țări europene, devenind un hub logistic, regional, și un mare hub de IT. Avem o oportunitate extraordinară în fața noastră de a duce această țară la un alt nivel.
Sunt fonduri de 28,5 miliarde de euro care ne așteaptă la Bruxelles în viitorii 5-6 ani pe cele două axe fundamentale pentru dezvoltarea IT-ului în România: digitalizare și energie verde. Rata de atragere a acestor fonduri UE este de 32%, dacă ne uităm la precedentul exercițiu financiar pe politici de coeziune, rata de absorbție a fost de 89%, neașteptat de mult, dacă reușim să atragem în următorii cinci ani 20-22 miliarde, această țară se va schimba fundamental.
Digitalizarea se simte în România, poate mai mult în sectorul privat, dar vine și în cel public – inițiative precum Cloud guvernamental. Aceasta va însemna o creștere exponențială a volumului de date, aici să vedem oportunitatea de a ne uita la aceste date, a le pune la dispoziție factorilor de decizie”, a menționat Dan Popa, Regional Manager Europa de Est la VEEAM Software.
Raiul atacatorilor cibernetici
Totuși, el a atras atenția asupra pericolelor din spațiul virtual. „Această creștere înseamnă însă și amplificarea amenințărilor cibernetice. Trebuie să recunoaștem că nu poți să introduci servicii digitale de cea mai înaltă calitate fără oameni și utilizarea bazelor mari de date. Un business fără date este ca o lume scufundată în întuneric.
Companiile reziliente înțeleg ca datele înseamnă putere, că trebuie să fie disponibile oricând, oriunde și ori de câte ori este nevoie. Reziliența cibernetică înseamnă și reziliența datelor. A vorbi doar despre backup este ușor trivial. Atacurile ransomware înseamnă cel mai mare impediment în transformarea digitală accelerată a companiilor.
Potrivit studiilor noastre, banii se mută tot mai mult din zona de inovație în cea de prevenție. Anul trecut, 8 din 10 companii au suferit cel puțin un atac cibernetic de tip malițios, 7 din 10, cel puțin două atacuri de succes, iar 40% dintre companii au raportat mai mult de patru atacuri de succes. În medie îți revii după un atac după trei săptămâni.
Dacă ești o companie mare din Cluj acest timp înseamnă foarte mult deoarece reputația se cuantifică în bani. 70% dintre companii au asigurări ale datelor pentru atacuri cibernetice, iar în 77% dintre cazuri s-a plătit taxa după daunele provocate de ransomware, însă faptul că acestea plătesc ca să își recupereze datele nu înseamnă că se și întâmplă acest lucru. Doar în 54% din cazuri și le recuperează în integralitate.
În zona financiar-bancară, 40% dintre companii au politici clare de a nu plăti. Ce se întâmplă în realitate: 80% dintre acestea plătesc de fapt taxa, după agresiune. Atacatorii, criminalii cibernetici nu au țară, nu au mamă, nu au tată, nu au granițe, dar sunt foarte bine puși la punct și folosesc cele mai noi tehnologii.
Recomandăm producătorilor de software, hardware, partenerilor să își pună la punct infrastructurile, să fie cu un pas în fața atacatorilor cibernetici, deși pare un lucru imposibil. Conform Bloomberg, criminalitatea cibernetică a atins anul trecut 9,5 trilioane de dolari, față de 2015, când era 3,5 trilioane.
În acești 10 ani s-a produs cel mai mare transfer de bunăstare din istoria omenirii. În 2025 se preconizează o creștere la 10,5 trilioane, iar în următorii cinci ani, o urcare cu 10-15%, cu dublarea capacității centrelor de date. Atacatorii cibernetici sunt distribuiți peste tot iar sumele obținute de la victime le redistribuie în recrutarea de oameni din IT, cercetare-dezvoltare, spălare de bani prin bitcoin”.
Tehnologie, muzică și networking
Printre temele dezbătute s-au mai numărat inovația în rețele – Cătălina Niculiță, spațiul de lucru securizat – Răzvan Atimariti, centre de date cu AI – George Boulescu (Cisco); abordarea rezilienței cibernetice – Cornel Popescu, protejarea accesului virtual – Alex Ionescu (VEEAM Software); puterea transformatoare a AI – Mădălin Ionescu, asigurarea rezilienței – Claudiu Boar (Brinel | IQANTO).
Provocările schimbării modelelor de livrare și importanța parteneriatelor strategice au fost abordate de invitatul special, Wayne Peacock (Growth Minded). Leonard Bulgaru (Grampet) și Andrei Savin (Brinel | IQANTO) au intrat în dialog alături de publicul prezent. Evenimentul a fost segmentat de un recital de vioară, iar la final invitații au beneficiat de o seară de networking.
Cluj Connecting Day, cel mai important eveniment de securitate cibernetică din Transilvania, a avut loc la Wonderland Resort. Acesta este menit să promoveze o cultură cybersecurity și să ajute companiile să își consolideze capacitățile de protecție în fața amenințărilor tot mai sofisticate. Evenimentul a adus în prim-plan soluții avansate de securitate și dispozitive care pot oferi scalabilitate, mobilitate și protecție într-un peisaj digital complex, dominat de provocările aduse de AI și tehnologia Cloud.
Agenda a inclus dezbateri asupra ultimelor inovații din IT, sesiuni demonstrative, oportunități de discuții cu specialiști. Participanții au explorat subiecte vitale pentru securitatea cibernetică a organizațiilor din orice domeniu: cum fac față escaladării amenințărilor din mediul digital, cum afectează atacurile cibernetice infrastructura critică, ce măsuri pot adopta pentru asigurarea protecției datelor sensibile.