Primăria Cluj-Napoca (PCN) a lansat procedura de licitație pentru un contract estimat la 112 milioane € ce prevede proiectarea și execuția lucrărilor în termen de trei ani.
“Avem termenul stabilit, de 1 septembrie, pentru depunerea ofertelor în vederea realizării trenului metropolitan din zona Clujului, de la Gârbău la Bonțida. A fost validat de Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice și publicat în Jurnalul Oficial al UE.
De astăzi curg 97 de zile, termen în care cei care doresc să participe la licitație se pot înscrie în vederea realizării infrastructurii necesare. Acesta va avea 23 de stații. Opt dintre ele sunt noi față de cele existente, dintre care cinci stații pe raza municipiului.
Pe această distanță de 50 km dreapta – stânga Clujului vrem să putem circula din jumătate în jumătate de oră, să putem aduce locuri de muncă mai bine plătite în zona Metropolitană Cluj-Napoca (ZMCN), o mobilitate alternativă mai bună, o locuire mai bună și o viață de calitate.
Trenul metropolitan, un proiect de 250 de milioane de euro, fonduri UE, pleacă la licitație în vederea realizării”, a informat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Unde vor fi construite noile stații
Proiectul prevede introducerea unui serviciu de transport public de călători pe infrastructura feroviară existentă, deservind localitățile din ZMCN. Contractul include proiectarea și execuția lucrărilor și operațiunile auxiliare necesare, cu termen de finalizare în 48 de luni. Deschiderea ofertelor este programată pentru 1 septembrie.
Achiziția garniturilor va face obiectul unui contract separat, ce urmează lansării primei etape. Traseul va avea 48,8 km și va include 23 de puncte de îmbarcare – debarcare. Dintre acestea, cinci stații existente vor fi modernizate, iar opt noi vor fi construite.
Stațiile noi propuse sunt Câmpenești, Apahida – două stații suplimentare față de cea actuală), Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) – pasaj de acces dedicat, IRA (intersecție cu viitorul metrou), Fabricii de Zahăr – cu pasaj auto subteran, Piața 1 Mai, Hoia.
Proiectul include și lucrări extinse de amenajare rutieră și pietonală. Se vor construi patru pasaje subterane pentru pietoni și un punct intermodal în zona Aeroportului Cluj, care va lega stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și AIAIC.
Mers cadențat: un tren la 30 de minute
Vor fi amenajate opt parcări auto la stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos și Bonțida. Finanțarea va fi asigurată din Programul Operațional Transport 2021-2027, bugetul de stat – Ministerul Transporturilor, bugetele locale ale municipiului Cluj-Napoca și comunelor Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida, prin Consiliul Județean (CJ) Cluj.
Parteneriatul cu societatea națională CFR Infrastructură stabilește contribuțiile financiare ale fiecăruia. Suma asumată de CFR SA pentru modernizarea căii ferate existente se ridică la 285 milioane lei.
PCN are o contribuție de 2% din cheltuielile eligibile (22 milioane lei), plus 17 milioane cheltuieli neeligibile pentru parcări în punctele de îmbarcare și debarcare din oraș. 46 milioane lei cheltuieli neeligibile sunt asumate de CJ Cluj. Viitorul tren metropolitan ar urma să utilizeze infrastructura feroviară publică existentă, pe traseul Bonţida – Cluj-Napoca – Gârbău (48,8 km).
Conform documentației elaborate, flota va cuprinde șapte trenuri electrice, de câte 420 locuri. Acestea vor funcționa la o viteză maximă de 150 km/h, cu o frecvență de 30 de minute. Estimările sunt că numărul călătorilor transportați va fi de 7.600 pe zi în 2030 și de 9.500 în 2050.