Cluj-Napoca devine gazda Festivalului Național Cultural Miraje ce aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale.
Miraje este organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația Culturală Miraje și Asociația Lions Club Genesis. Manifestarea este un angajament pentru incluziune și diversitate, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Cluj.
Evenimentul are în centru implicarea activă a elevilor cu dizabilități în viața culturală și comunitatea locală; promovarea și susținerea talentelor acestor tineri; sensibilizarea publicului față de nevoile și provocările persoanelor cu dizabilități. Aceste obiective sunt îmbrățișate cu entuziasm de organizatori și participanți.
Pe durata a două săptămâni, festivalul oferă o gamă variată de evenimente și activități menite să inspire și să încânte publicul. Printre acestea se numără spectacole-concurs de teatru, dans și muzică, concurs de pictură de carte poștală, ateliere creative coordonate de specialiști în domeniul artistic, experiențe senzoriale captivante și dialoguri deschise în cadrul manifestării Biblioteca Vie.
Unul dintre punctele de atracție ale festivalului este Cafeneaua pe Întuneric, un eveniment inedit care invită participanții să exploreze lumea senzorială a persoanelor nevăzătoare. O experiență captivantă și provocatoare, Cafeneaua pe Întuneric oferă oportunitatea de a înțelege mai bine realitatea acestor persoane și de a dezvolta empatie și înțelegere.
Atelierele Miraje oferă participanților posibilitatea de a explora și de a-și exprima creativitatea în domenii ca teatrul, dansul și muzica. Sub îndrumarea specialiștilor, participanții sunt încurajați să își dezvolte abilitățile artistice și să își exprime liber imaginația. În cadrul Labirintului Senzorial, participanții sunt invitați să experimenteze senzații deosebite și să conștientizeze provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități vizuale.
Prin intermediul unor activități practice și interactivitate, evenimentul își propune să promoveze înțelegerea și empatia față de aceste persoane și să sublinieze importanța incluziunii în societate. Momentul central este reprezentat de spectacolele-concurs de teatru, dans și muzică. 300 de elevi de la școli și licee speciale, dar și de la școlile de masă din opt județe își vor demonstra talentul și pasiunea pentru artă.
În fiecare seară de spectacol, publicul va fi surprins cu momente artistice, oferite de invitați precum Carmine Del Duca, magicianul Andrei Babici, trupa Minute de Street Dance, trupa de teatru Allegria și interpreta de muzică populară Sorina Lăpuște. Gazdele evenimentului vor fi Diana Găucă și Iustin Anghel.
Programul complet al evenimentelor
- 14 mai, 16:00-18:00
Cafeneaua pe întuneric
Restaurant Maimuța Plângătoare, str. Emil Isac 3
Intrare liberă
- 15 mai, 10:00-13:00
Atelierele Miraje – Workshop-uri de improvizație în teatru, dans și muzică, atelier de modelaj în lut
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului 21
Intrare pe bază de invitație
- 24 mai, 10:00-13;00
Labirintul senzorial-eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Liceul Teoretic M. Eminescu
- 30 mai, 12:00-14:00
Biblioteca Vie – eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan
- 15-16 mai, 16:00
Spectacol-concurs de teatru, dans și muzică
Auditorium Maximum, str. Kogălniceanu 5
Intrare liberă