Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Banca Transilvania valorează peste 10 miliarde de lei

Banca Transilvania (BT) a fost cel mai bun plasament la Bursa de Valori București (BVB) în ultima perioadă, valoarea de piață a grupului financiar din Cluj ajungând la 10,5 miliarde de lei. 

Cu o creştere de 4,29%, în raport cu moneda euro, în perioada 1-8 aprilie, BT, cel mai lichid emitent de la BVB reprezintă performerul emitenţilor care compun indicele BET, care a marcat un avans de 1,54%, în perioada menţionată, conform ziarului Bursa.

Este o evoluţie care apare într-un context favorabil pentru bursa locală, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital înregistrând, în intervalul 1-8 aprilie, exclusiv creşteri ale cotaţiei, în condiţiile în care, în această perioadă, preţul acţiunilor societăţilor listate la BVB este influenţat într-o proporţie semnificativă de propunerile cu privire la dividendul acordat acţionarilor.

În cazul BT, pe lângă un dividend de 0,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 7,8%, conducerea băncii din Cluj a mai propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 400 de milioane de lei prin emiterea a tot atâtea milioane de acţiuni noi, titluri care vor fi distribuite gratuit către acţionari. Fiecărui investitor care va deţine 12 acţiuni BT la data de 5 iunie (data de înregistrare) îi va reveni o acţiune a instituţiei bancare.

În acest context, în toate cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 1-8 aprilie, cotaţia BT a înregistrat numai creşteri, oscilând între o apreciere de 1,17%, înregistrată în 5 aprilie, apărută pe fondul unui volum tranzacţionat de 1,7 milioane de lei, respectiv o altă apreciere, de 0,92%, în şedinţa din 8 aprilie, în contextul unui rulaj de 3,9 milioane de titluri.

În perioada menţionată au avut loc şase transferuri de tip Deal cu titlurile BT, în cadrul cărora s-au schimbat 17 milioane de acţiuni. Rulajul cu acţiunile emitentului din piaţa Regular, cu excepţia şedinţei din 8 aprilie, s-a situat sub media celor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de 4 milioane de unităţi.

Un alt element pozitiv pentru BT o reprezintă ameliorarea măsurilor din ordonanța de urgență a guvernului nr. 114/2018 în aşa fel încât taxa pe activele bancare a fost redusă la 0,4 de la 1,2%, în condiţiile în care baza activului taxabil a fost înjumătăţit prin excluderea obligaţiunilor suverane, a creditelor guvernamentale şi celor destinate companiilor.

În 2018, BT a raportat un profit net preliminar la nivel de bancă de 1,2 miliarde de lei, cu 2,8% peste cel obţinut în 2017, în timp ce valoarea activelor a urcat cu 24%, la 74 de miliarde de lei, faţă de cele 59 de miliarde de la finalul anului 2017, în condiţiile în care în 2018 a avut loc integrarea prin fuziune a Bancpost. De la începutul anului, titlurile BT afişează un randament al cotaţiei de 4,9%, în timp ce indicele BET raportează o creştere de 8,43%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Articolul următor

Programul Made in Romania și-a desemnat cele 50 de companii semifinaliste

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share