Sezonul de golf, așteptat cu nerăbdare de sportivi, a început în 18 martie, lângă Oradea, la Kings Land Country Club din Ineu, unde a fost organizată prima ediție a Rotary Golf Charity Cup, un turneu caritabil pentru elevii din 166 de clase speciale. Competiția a strâns la start 29 de golferi, pe care nu i-a speriat ploaia care i-a însoțit în cele câteva ore de joc.
Dimineața devreme, era ora 5, ne îndreptam spre Oradea pentru a ajunge la întâia ediție a Rotary Golf Charity Cup și la prima competiție de golf la care am avut prilejul să participăm. Înainte cu 10 minute de ora 9, când era anunțat startul competiției am ajuns la Ineu, unde golferii își testau crosele pe driving range sau papilele gustative cu un sandvici matinal și o cafea.
Obișnuiți cu un alt tipar al acțiunilor Rotary, prima noastră curiozitate a fost de ce o competiție de golf?
“Ideea este că în fiecare an avem o direcție de acțiune, anul acesta este pe educație. Am observat că societatea bihoreană este mult mai deschisă față de evenimente mai informale, cele tradiționale pierd teren în viziunea noastră. Așa a venit propunerea colegului meu Călin Păcurar de a organiza un turneu de golf. Am reușit să înscriem această competiție ca etapă în Carpathian Golf Tour. De acest turneu am legat evenimentul nostru caritabil de atragere de fonduri pentru a dota 166 de clase speciale cu table tip whiteboard în scop educațional. Este un proiect în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dorința noastră, și avem susținerea districtului, este să avem un eveniment de acest gen anual (n.red. de altfel, Mircea Solovăstru, guvernatorul Rotary District 2241 Romania – Republica Moldova, a fost prezent la competiție)”, ne-a lămurit Bekesi Csaba, președintele Rotary Club Oradea 1113.
Beneficiari ai acțiunii sunt 1035 de copii, iar din donații s-au strâns peste 25.000 de lei până la momentul turneului de golf care a mai fost condimentat cu gătit în aer liber, mai exact bogracs la ceaun, sandviciuri din bucătăria internațională, degustare de vinuri, lecții de golf pentru copii.
În competiția de golf, ceea ce ne-a adus pe noi aproape 250 de km, s-au înscris 29 de golferi din Timiș, Mureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Bihor, București (dacă am ratat vreun județ sau oraș să ne fie cu iertare), veniți după o perioadă de iarnă și însetați de aer liber și de joc. După cum aminteam etapa de la Ineu contează în Carpathian Golf Tour, un turneu inițiat de către instructorul de golf Mircea Stoica, alcătuit din cinci concursuri, iar ca premiu sunt oferite două locuri cazare și green fee pentru două persoane în Italia.
Start de sezon
Radu Cirtina, instructor de golf, a condus ședința tehnică, prezentând regulile locale de joc, distribuind cărțile de scor jucătorilor și anunțând componența flight-urilor. Din primul flight au făcut parte Ioan Scridon, Adrian Judea, Cristian Bitoană, Ancuța Sătmărel, Dana Monica Matei, din cel de-al doilea – Viorel Coman, Stelian Aldea, Teodor Grecu, Alin Trif, Viorel Băltărețu, al treilea i-a cuprins pe Gyuri Pascu, Daniel Purghel, Călin Sâmpălean, Alexandra Florea, al patrulea i-a avut în componență pe Adrian Sătmărel, Liviu Matei, Horațiu Someșfălean, Octavian Dena, Alexandru Bărbat, al cincilea pe George Stanciu, Florin Popa, Florin Ciosan, Ionuț Matei, Laura Stoia, iar în ultimul s-au regăsit Radu Matei, Nicolae Căpușan, Jaco Duplessis, Vlad Florea, Daciana Morariu.
Jucătorii s-au îndreptat apoi spre zonele unde au fost repartizați și a început dansul loviturilor, cam pe când a început și ploaia care nu a încetat nici după încheierea competiției și premierea câștigătorilor. Crosele au mușcat din tee-uri sau din pământul reavăn, primăvaretec, și au trimis mingile perfect, aproape de perfecțiune sau, mai nefericit, afară din joc, unele lovituri au stârnit bravo-uri și aplauze, altele ironii suave, însă relaxarea și bucuria se citea pe chipurile jucătorilor, pentru că la golf nu e loc de supărare, poate, din când în când, de o ușoară frustrare.
Însă dacă noi am simțit destul de neplăcut condițiile meteo, pentru jucători acestea nu contează, după cum ne-au mărturisit la finalul turneului.
“Vremea de cele mai multe ori în golf nu contează, atâta timp cât nu trăznește, poți să scoți crosa și să joci, e alegerea ta”, ne-a spus Daciana Morariu, jucătoare de golf.
“Condițiile meteo au fost aceleași pentru toată lumea, a fost interesant, frumos, am jucat constant, am luat locul doi, mă bucur că Tîrgu Mureșul a fost în top.
Am început să joc golf, pentru că nu am mai putut juca baschet, aveam probleme cu articulațiile, iar medicii mi-au recomandat să mă plimb, iar cea mai bună plimbare mi s-a părut pe terenul de golf”, ne-a spus fostul baschetbalist Stelian Aldea, acum jucător de golf, despre competiție și apropierea de acest sport nobil.
“Am avut niște parteneri de golf extraordinari, mi-a făcut mare plăcere să joc lângă ardelenii mei, îi așteptăm pe toți la Lac de Verde, la Breaza, avem un teren de 9 găuri acolo, de o dificultate deosebită și de o frumusețe rară și o echipă cu care s-ar simți la fel de bine, cum m-am simțit eu aici. Rezultatul în golf este relaționarea și tot ce înseamnă oamenii frumoși pe care îi întâlnești”, ne-a spus și Daniel Purghel, jucător de golf care a venit de la București pentru turneu.
golfinromania.com, primul blog de golf
Călin Păcurar a fost artizanul evenimentului inedit de la Ineu, fiind pasionat de acest sport și iubind natura. A fost și o provocare pentru el pentru că și-a dorit să simtă pe propria piele ce înseamnă să organizezi un turneu de golf. Noi, profanii, zicem că s-a descurcat foarte bine.
Povestea lui Călin în golf care are, de altfel, singurul blog de golf din țară, golfinromania.com, a început acum șase ani cu un dar de la prietenii săi.
“În momentul în care am împlinit 30 de ani, am primit un set de crose și câteva lecții aici, la Kings Land. În primii doi ani nu am fost foarte atras de sportul acesta, dar, după ce am început să mișc mingea cât mai drept și nu pe lateral, am început să merg la concursuri, la alte terenuri”, ne-a povestit bloggerul.
L-am întrebat ce îi lipsește golfului românesc ca să evolueze. Răspunsul a venit franc. “Cred că golful are nevoie, în primul rând, de o federație solidă, de persoane foarte implicate și pasionate, cred că de aici trebuie început. Apoi, terenurile și cluburile de golf trebuie să înțeleagă că nu sunt concurenți, ci sunt parteneri în a promova acest sport minunat, apoi jucătorii trebuie să înțeleagă că trebuie să promoveze sportul acesta cât mai bine, mai ales către copii, pentru că ei sunt cei care vor duce sportul acesta mai departe. Sunt absolut convins că în 5-8 ani, România va avea un participant la Olimpiada de golf”, crede Călin Păcurar.
Pasiunea pentru golf a fost dublată de cea pentru scris despre golf. golfinromania.com oferă informații despre jucători, concursuri interne și internaționale, terenuri și multe, multe alte date despre această lume fascinantă.
“Încerc să creez impresii despre realitatea golfului românesc fără a crea animozități, avantaje unor anumite terenuri. Merg la concursuri în România destul de des, scriu despre ele înainte și după”, sintetizează Călin activitatea de pe blog, mult mai complexă și frumoasă în realitate.
De atunci, sezonul de golf e în plină desfășurare, competiții având loc pe toate cele opt terenuri, iar calendarul e atât de bogat încât nu există aproape niciun sfârșit de săptămână fără vreun turneu.
Clasamente, clasamente
Categoria Doamne: locul I- Laura Stoia, locul II – Alexandra Florea, locul – III Daciana Morariu
Categoria Domni 0,1 – 18 HCP: locul I – Ioan Scridon, locul II – Radu Matei, locul – III Adrian Sătmărel
Categoria Domni 18.1 – 36: locul I – Alin Trif, locul II Stelian Aldea, locul – III Florin Ciosan
Seniori: locul I – Gyuri Pascu, locul II – Viorel Coman, locul – III Liviu Matei
Nearest to the pin: Florin Ciosan
Longest Drive: Radu Matei
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
