Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Multora le place Jazzul

Pentru că la nivel internaţional, muzica de Crăciun cuprinde în mod obligatoriu hituri lansate de celebrul Frank Sinatra, managerul Jazz Day, Tudor Vesa a organizat pentru clujeni un concert special, care a împletit bucuria de a cânta piesele celui mai bine vândut dintre artişti scenei mondiale, cu apetitul publicului pentru arta improvizaţiei, reeditând succesul de anul trecut al Christmas Jazz Day.

Au urcat pe scenă în aplauzele publicului Gabriel Farkas & Band din Ungaria și orchestra clujeană Gaio Big Band, condusă de neobositul profesor Stefan Vanai.

Nu doar muzică bună, nu doar jazz, ci şi un tribut adus carismaticului artist Frank Sinatra au fost ingredientele unui spectacol receptat atât de bine de public, încât s-a desfăşurat cu casa închisă, iar organizatorii au programat şi un al doilea spectacol.

Seara s-a încheiat cu un jam session, adică un spectacol bazat pe improvizaţie şi care s-a desfăşurat la Charlie Pub.

„O mare îndrăzneală din partea noastră, ne-a mărturisit Ştefana Giurgiu, din echipa de organizare, sufletul multor evenimente de entertainment din Cluj, ţinând cont că am pus în scenă de două ori, în aceeași seară, concertul #Sinatra100.

În plus, show-ul a fost regizat împreună cu artistul, care a fost foarte receptiv la propunerile noastre, la piesele pe care ni le-am dorit, la invitaţia de a cânta pe scenă cu un Big band local, sub bagheta unui mare dirijor şi profesor de jazz, Ștefan Vannai.

A fost un show şi o ediţie îndrăzneaţă, așa cum ne propunem să fie fiecare ediție a Christmas Jazz Day, prin asocierea cântecelor de Crăciun cu un jazz pe alocuri excentric.

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, încercăm discret să aducem sărbătoarea mai aproape de sufletul nostru. Îmbinarea într-un singur show dintre notele excentrice de jazz şi melodiile aparte de Crăciun este o demonstraţie de îndrăzneală.

Anul acesta am avut parte de un concert aparte adus tribut lui Frank Sinatra. Pentru fiecare spectacol de jazz pe care îl punem în scenă, ne place să venim cu concepte noi şi din câte observăm, clujenii apreciază îndrăzneala noastră şi ne bucură cu săli pline de fiecare dată, acesta fiind, cred, al cincilea concert cu casa închisă”.

Spectacolul de Crăciun este un concept diferit faţă de Gala dedicată Zilei Internaționale a Jazzului şi vine să îl completeze, să încheie un an plin de evenimente dedicate jazzului şi să domolească puţin agitaţia de peste an.

“Cel din aprilie a pornit ca o nebunie acum 4 ani şi e o gală a improvizaţiei, niciodată cu acelaşi desfăşurător, niciodată nu ştii la ce să te aştepti, din momentul în care ai ajuns public.

Deşi noi, ca organizatori, ne pregătim  pentru două-trei ore de spectacol, în momentul în care se dezlănţuie totul şi ultimul artist, de obicei vedeta serii, urcă pe scenă nu prea mai putem controla în ce direcţie merge concertul, e o comunicare fantastică între public şi artist şi, de multe ori, concertele au durat cu o oră mai mult decât erau programate.

Aşadar, ce se întâmplă în aprilie e improvizaţie pură, de-a dreptul jam session pus în scenă, unde de obicei avem un număr impresionant de artiști invitați din toate coluțurile lumii. Aceștia vin la Cluj-Napoca nu să-și prezinte integral albumele proprii, ci să colaboreze cu muzicieni cu care n-au mai cântat niciodată, împreună sărbătorind jazzul şi frumuseţea improvizației care stă la baza lui”, subliniază Ștefana Giurgiu.

“Toate edițiile Jazz Day sunt dinamice și presupun o doză mare de libertate ceea ce le face unice prin prisma momentelor de improvizație care ne-au surprins plăcut de fiecare dată.

Pot însă să spun că, deoarece acest eveniment nu poate fi măsurat în concepte clasice, o formulă ideală este greu de definit.

Din punctul meu de vedere fiecare ediție este propria ei formulă ideală. Pentru Jazz Day există un plan clar pe o perioadă destul de lungă, dar mărturisesc că nu vreau să mă gândesc prea mult la viitorul acestui proiect, este mult prea frumos ce se întâmplă în prezent, iar împreună cu echipa, artiștii invitați și publicul extrem de receptiv, trăim clipa, deoarece jazzul este cultura muzicii care exprimă prezentul!”, ne-a mărturisit Tudor Vesa, manager al Zilei Internaționale a Jazzului.
 
Visând la un Crăciun alb, după versurile binecunoscutei melodii ale nemuritorului Sinatra nu putem decât să aşteptăm sosirea noului an şi să aşteptăm cu sufletul la gură Gala din aprilie ca să ne bucurăm încă o dată, artişti şi spectatori, de frumuseţea jazzului.

Ediția a 5-a a Zilei Internaționale a Jazzului, o gală a improvizației în jazz, din aprilie, anul viitor, va orbita în jurul melodiei TAKE FIVE. Unul din cele mai cunoscute standarde de jazz, Take Five, va avea parte de influențe și reorchestrări ieșite din comun. Organizatorii promit o abordare inedită a melodiei standard, la care se vor adăuga influențe simfonice, militare, tradiționale, folclorice și lăutărești. Biletele pentru aprilie 2016 deja se achiziționează de pe Biletmaster (http://bit.ly/Bilete_JazzDay2016) și până la finalul lunii ianuarie au preț unic pentru orice loc din sală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AR-MEDICA, cel mai mare eveniment medical din partea de vest

Articolul următor

The Woman: Locul unde idealurile nu au limite

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share