Cultural Importate

Multora le place Jazzul

Pentru că la nivel internaţional, muzica de Crăciun cuprinde în mod obligatoriu hituri lansate de celebrul Frank Sinatra, managerul Jazz Day, Tudor Vesa a organizat pentru clujeni un concert special, care a împletit bucuria de a cânta piesele celui mai bine vândut dintre artişti scenei mondiale, cu apetitul publicului pentru arta improvizaţiei, reeditând succesul de anul trecut al Christmas Jazz Day.

Au urcat pe scenă în aplauzele publicului Gabriel Farkas & Band din Ungaria și orchestra clujeană Gaio Big Band, condusă de neobositul profesor Stefan Vanai.

Nu doar muzică bună, nu doar jazz, ci şi un tribut adus carismaticului artist Frank Sinatra au fost ingredientele unui spectacol receptat atât de bine de public, încât s-a desfăşurat cu casa închisă, iar organizatorii au programat şi un al doilea spectacol.

Seara s-a încheiat cu un jam session, adică un spectacol bazat pe improvizaţie şi care s-a desfăşurat la Charlie Pub.

„O mare îndrăzneală din partea noastră, ne-a mărturisit Ştefana Giurgiu, din echipa de organizare, sufletul multor evenimente de entertainment din Cluj, ţinând cont că am pus în scenă de două ori, în aceeași seară, concertul #Sinatra100.

În plus, show-ul a fost regizat împreună cu artistul, care a fost foarte receptiv la propunerile noastre, la piesele pe care ni le-am dorit, la invitaţia de a cânta pe scenă cu un Big band local, sub bagheta unui mare dirijor şi profesor de jazz, Ștefan Vannai.

A fost un show şi o ediţie îndrăzneaţă, așa cum ne propunem să fie fiecare ediție a Christmas Jazz Day, prin asocierea cântecelor de Crăciun cu un jazz pe alocuri excentric.

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, încercăm discret să aducem sărbătoarea mai aproape de sufletul nostru. Îmbinarea într-un singur show dintre notele excentrice de jazz şi melodiile aparte de Crăciun este o demonstraţie de îndrăzneală.

Anul acesta am avut parte de un concert aparte adus tribut lui Frank Sinatra. Pentru fiecare spectacol de jazz pe care îl punem în scenă, ne place să venim cu concepte noi şi din câte observăm, clujenii apreciază îndrăzneala noastră şi ne bucură cu săli pline de fiecare dată, acesta fiind, cred, al cincilea concert cu casa închisă”.

Spectacolul de Crăciun este un concept diferit faţă de Gala dedicată Zilei Internaționale a Jazzului şi vine să îl completeze, să încheie un an plin de evenimente dedicate jazzului şi să domolească puţin agitaţia de peste an.

“Cel din aprilie a pornit ca o nebunie acum 4 ani şi e o gală a improvizaţiei, niciodată cu acelaşi desfăşurător, niciodată nu ştii la ce să te aştepti, din momentul în care ai ajuns public.

Deşi noi, ca organizatori, ne pregătim  pentru două-trei ore de spectacol, în momentul în care se dezlănţuie totul şi ultimul artist, de obicei vedeta serii, urcă pe scenă nu prea mai putem controla în ce direcţie merge concertul, e o comunicare fantastică între public şi artist şi, de multe ori, concertele au durat cu o oră mai mult decât erau programate.

Aşadar, ce se întâmplă în aprilie e improvizaţie pură, de-a dreptul jam session pus în scenă, unde de obicei avem un număr impresionant de artiști invitați din toate coluțurile lumii. Aceștia vin la Cluj-Napoca nu să-și prezinte integral albumele proprii, ci să colaboreze cu muzicieni cu care n-au mai cântat niciodată, împreună sărbătorind jazzul şi frumuseţea improvizației care stă la baza lui”, subliniază Ștefana Giurgiu.

“Toate edițiile Jazz Day sunt dinamice și presupun o doză mare de libertate ceea ce le face unice prin prisma momentelor de improvizație care ne-au surprins plăcut de fiecare dată.

Pot însă să spun că, deoarece acest eveniment nu poate fi măsurat în concepte clasice, o formulă ideală este greu de definit.

Din punctul meu de vedere fiecare ediție este propria ei formulă ideală. Pentru Jazz Day există un plan clar pe o perioadă destul de lungă, dar mărturisesc că nu vreau să mă gândesc prea mult la viitorul acestui proiect, este mult prea frumos ce se întâmplă în prezent, iar împreună cu echipa, artiștii invitați și publicul extrem de receptiv, trăim clipa, deoarece jazzul este cultura muzicii care exprimă prezentul!”, ne-a mărturisit Tudor Vesa, manager al Zilei Internaționale a Jazzului.
 
Visând la un Crăciun alb, după versurile binecunoscutei melodii ale nemuritorului Sinatra nu putem decât să aşteptăm sosirea noului an şi să aşteptăm cu sufletul la gură Gala din aprilie ca să ne bucurăm încă o dată, artişti şi spectatori, de frumuseţea jazzului.

Ediția a 5-a a Zilei Internaționale a Jazzului, o gală a improvizației în jazz, din aprilie, anul viitor, va orbita în jurul melodiei TAKE FIVE. Unul din cele mai cunoscute standarde de jazz, Take Five, va avea parte de influențe și reorchestrări ieșite din comun. Organizatorii promit o abordare inedită a melodiei standard, la care se vor adăuga influențe simfonice, militare, tradiționale, folclorice și lăutărești. Biletele pentru aprilie 2016 deja se achiziționează de pe Biletmaster (http://bit.ly/Bilete_JazzDay2016) și până la finalul lunii ianuarie au preț unic pentru orice loc din sală.

Related posts

GastroPan 2016

Transilvania Business

Buget de aproape 13 milioane de euro pentru cea de-a XXV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, manifestare sub co-patronajul Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles

Stefana Muresan

Cei mai importanti artisti line-up la Sibiu Jazz Festival

BUSINESS to more BUSINESS a ajuns la Sibiu

Viitorul energiei, văzut de la Sydney

Transilvania Business

Bayern meets Romania

Centrul Cultural German – 25 de ani de activitate

Stefana Muresan

Perspective internationale in arhitectura, la Cluj-Napoca

Transilvania Business

Analiza pentru startul Business Days Timisoara

Moment istoric. Arad si Timisoara – zona metropolitana comuna

Meciul dintre John Higgins și Ken Doherty de la Cluj prezentat de Marius Ancuța

Transilvania Business

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

Dezvelirea bustului regelui Decebal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj

redactia

Fermieri din 10 țări vin la București în noiembrie, la RALF 2016

„Ambulanța pentru Monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Ion Surdu

Lucrările la Palatul Rimanóczy Kálmán din Oradea, aproape finalizate

Ligia Voro

Lucrările de construire a Monumentului Unirii și pentru refacerea parcului din Cetate, investiție de 18 mil lei, încep în aprilie

Stefana Muresan

Teodosescu, Tulbure și Mik, noua conducere a AOR

150 de tineri experimentează educație prin aventură în România

Ligia Voro

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Ultima zi de targ AGRARIA 2016

CCIFER a celebrat 20 de ani in România cu tema “Pas-de-deux”

Transilvania Business

Cosmetic Plant şi Cotnari- Calitate răsplătită cu aur mondial în 2015

Transilvania Business

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri în urmă cu 200 de ani

Stefana Muresan

Leave a Comment