Agricultura Importate

Schimbări la legea pomiculturii

Guvernul va modifica Legea pomiculturii prin ordonanță de urgență. Ministerul Agriculturii a publicat, pe 19 ianuarie 2016, un proiect de modificare a Legii 348/2003. Iată ce schimbări sunt prevăzute pentru înființarea plantațiilor pomicole!

Plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București.

Pentru plantaţiile pomicole cu suprafaţa mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi şi căpşun cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect avizat de:

Consiliul Ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni, din care să facă parte specialiști ai staţiunilor pomicole zonale, specializate pe grupe de specii, aflate în subordonarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” și în coordonarea ştiinţifică a ICDP – Pitești Mărăcineni

Unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul pomiculturii preluate de instituţiile de învăţământ de stat şi menţionate în Anexa 4 din Legea 45/2009.

Plantațiile de pomi, arbuşti fructiferi și căpșun înființate cu sprijin FEADR, indiferent de suprafață, se realizează în baza unui proiect elaborat și avizat după aceeași procedură.

Eliberarea autorizaţiilor de plantare se face în baza solicitărilor adresate de beneficiari direcțiilor agricole, care trebuie să fie însoțite de următoarele documente:

– cererea de eliberare a autorizaţiei de plantare
– dovada utilizării terenului – copie de pe dovada proprietăţii sau contract de arendă, de comodat, de închiriere sau orice altă formă de cedare a dreptului de folosinţă asupra terenului
– pentru plantaţiile pomicole mai mari de 2 ha solicitanții vor depune și un exemplar original al proiectului de înfiinţare a plantaţiei.

Pajiștile permanente vor putea fi transformate în livezi, cu fonduri europene

La înființarea plantațiilor pomicole pe terenuri ocupate de pajiști permanente, ce constituie obiective de investiții realizate din fonduri europene, conform art. II lit. d) din Legea 86/2014 pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, direcțiile agricole vor emite solicitanților avize de principiu privind îndeplinirea cerințelor pentru eliberarea autorizațiilor de plantare.

În aceste cazuri, pentru a primi autorizația de plantare, pe lângă documentele deja menționate, fermierul trebuie să depună și un document justificativ privind finanțarea din fonduri europene a plantației pomicole, eliberat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și un document privind aprobarea schimbării categoriei de folosință din pajiști permanente în livezi.

Procedura privind eliberarea avizului de principiu și a documentului justificativ privind finanțarea din fonduri europene a plantației respective vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii.

Proiectul de OUG elaborat de MADR stabilește și durata până la intrarea pe rod a speciilor pomicole, în funcție de sistemul de cultură și de specie….mai multe pe agroinfo

Related posts

WDP – three new distribution centers

Transilvania Business

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

AR-MEDICA, cel mai mare eveniment medical din partea de vest

Transilvania Business

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Ligia Voro

ARMIN VAN BUUREN, revine pe scena Untold

Transilvania Business

Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei și a creșterii eficienței energetice

Ligia Voro

Proprietarii fermelor piscicole din Transilvania, convocați la Cluj

Nora Dumitrescu

D.S.V.S.A. Cluj – instituție de referință, cu competențe strategice

Stefana Muresan

Pixxaro™ Super – Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultură de cereale păioase

Ligia Voro

Cei mai importanti artisti line-up la Sibiu Jazz Festival

Bilanț RE/MAX: tranzactii de 19 mil. euro

Transilvania Business

Lactalis, trei dintre cele mai vândute cinci branduri de unt

Stefana Muresan

AFIR: 112 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole

Stefana Muresan

Ziua Fermierului RAGT, la cea de-a VI-a ediție la Chețani

redactia

Întâlnire de lucru a conducerii CCIR cu preşedinţii Camerelor de Comerţ din 13 judeţe

Stefana Muresan

Opening of the T2 satellite

Transilvania Business

Bistriţa Năsăud, Maramureş și Sibiu – centre de colectare lână şi piei de animale

Stefana Muresan

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

Cinci produse lactate, atestate ca „Produs Montan” din Bihor

Traian Dan

Legume bio, cultivate cu ajutorul peștilor la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud

Stefana Muresan

Record: Prețul cărnii de porc a depășit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

Papuc Irina

3,8 milioane de euro pentru proiecte din PNDR

Transilvania Business

Prinţul Charles, lobby pentru pajiştile Târnavei Mari

MIPIM 2016 Award winners

Leave a Comment