Importate Real Estate

TOP BIROURI ÎN ŢARĂ 2015: Pe primele trei locuri se află Iaşi, Timişoara şi Craiova

În 2015, volumul tranzacţiilor de închiriere de birouri în afara Capitalei a crescut la o suprafaţă totală de 49.661 mp, cu 32% mai mult decât în 2014.

Vedete au fost oraşele Iaşi şi Timişoara, acolo unde ESOP Consulting a intermediat două mari tranzacţii anul trecut: un spaţiu de circa 4.000 mp pentru compania Hella, în Timişoara şi un spaţiu de birouri de circa 1.000 mp pentru Cegeka, în Iaşi.

„Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieței de birouri din marile orașe ale României – cererea de forță de muncă a companiilor IT&C și de outsourcing și creșterea ofertei de calitate a spațiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaționale.

România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia și acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piața de muncă din România și implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare.

ESOP a urmărit îndeaproape acest trend și răspunde cererii de spații din țară, având ca rezultate două mari tranzacții de birouri în 2015 – închirierea unei suprafețe de 4.000 mp, în complexul City Business Center din Timișoara și a unei suprafețe de 1.000 mp către Cegeka în Palas din Iași”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Top suprafete de birouri în mp inchiriate în țară in 2015

Iași – 17.682
Timișoara – 13.043
Craiova    – 6.500
Cluj Napoca – 5.350
Brașov – 3.800
Oradea – 1.886
Bacău – 1.400

Total-  49.661

Printre chiriaşii din T4 2015 care au optat pentru Iaşi: Cegeka şi Centric IT Solutions

Printre marii chiriaşi de spaţii de birouri care şi-au îndreptat atenţia spre alte centre universitare, în afara Capitalei, în ultimul trimestru din 2015 se numără CEGEKA, care a închiriat un spaţiu de circa 1.000 mp la Iaşi, prin compania noastră ESOP Consulting şi Centric IT Solutions care a închiriat 1.700 mp tot în Iaşi. Tot în această perioadă, WeLocalize a închiriat un spaţiu de birouri de 600 mp iar OSF o suprafata de 550 mp de birouri în Cluj Napoca.  

Lor li se alătură şi alte mari companii care au închiriat birouri în primele nouă luni din 2015, precum Xerox (în Iași), Accenture Services (în Iași, dar și în Timișoara), Hella (în Timișoara), Amazon (în Iași), Bitdefender (Iași), Unicredit (Iași) și Ness ( înTimișoara).

Clădirile de birouri în care s-au tranzacționat spații mari  în 2015 în ţară au fost Palas și Unites Business Center 3 din Iași, City Business Center și UBC Open Ville din Timișoara, Cluj Business Center şi The Office din Cluj-Napoca.

 „În 2016, trendul se va păstra, interesul pentru forța de muncă din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinaționale și de companii românești mari care vor alege orașele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari in piața de birouri din aceste localități.

Ca urmare, estimăm că în acest an calitatea clădirilor noi din Timișoara, Cluj Napoca, Iași și stabilitatea acestui business local va atrage și mai mulți investitori imobiliari internaționali, gen NEPI (care are deja acum investiții la Timișoara și Cluj, iar pe termen lung le vor urma exemplu și locurile următoare din topul orașelor cu tranzacții de birouri – piețele secundare precum Craiova sau Brașov”, completează Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International

Despre ESOP Consulting l CORFAC International

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 11 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc  optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România.

Incepand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international.

Prin apartenenţa ca Membru Principal la FIABCI (Federaţia Imobiliară Internatională) – şi prin firmele independente afiliate din pieţe-cheie din înteaga lume, CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 65 de alte ţări pe plan mondial. În cifre – peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 mil mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde $.

ESOP Consulting/CORFAC International  poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri și  1.940 de vile, adică peste două milioane mp de spații de birouri.

ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 250.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER şi alţii.

Related posts

Logistic and commercial hub in Moldova, best deal: 14 ha of land with buildings and utilities near Barlad Ring Road, close to the highway corridor towards Albita Customs

Ionut Oprea

Coresi Business Park, certificat BREEAM Very Good

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

CBRE consiliază închirierea a 18.000 mp de spații industriale în Timișoara

Papuc Irina

WDP continuă să investească în România, conform raportului financiar pentru S1

Ligia Voro

Pria Urban Innovation & E-Mobility Conference, online, pe 15 aprilie

Transilvania Business

DEMO METAL VEST 2017, un eveniment de excepţie la Expo Arad

Stefana Muresan

AFI Europe – autorizație de construcție pentru AFI City, primul proiect rezidențial din România al companiei

Ionut Oprea

ATENOR aquires a major new site in Budapest

Ionut Oprea

Dunwell: raport sectorul industrial – perspective 2020

Nicolae Pop

Bosch pune piatra de temelie pentru o nouă clădire de birouri la Blaj. Oportunităţi de carieră şi dezvoltare profesională

Stefana Muresan

Dezbatere despre situația pieței imobiliare: a XII-a ediție a „Real Estate & Construction Forum”

redactia

CBRE a intermediat tranzacții de aproape 22.000 m² pentru Regus și Spaces, în România

redactia

Targul National Imobiliar, editia primavara 2016

Hygia Consult aplică cu succes conceptul “patru ochi” în accesarea fondurilor europene

Prinţul Charles, lobby pentru pajiştile Târnavei Mari

Municipalitatea băimăreană, îndemnată să cumpere Hotelul Maramureș

Nora Dumitrescu

Belgian Week 2016

S-a semnat contractul pentru înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor

Traian Dan

Alesonor, alte 21 de locuinţe în ansamblul Amber Gardens

Stefana Muresan

Business to more Business

Transilvania Business

Concluzii după a opta participare a României la EXPO Real München

Ligia Voro

Cosmetic Plant şi Cotnari- Calitate răsplătită cu aur mondial în 2015

Transilvania Business

Unibail-Rodamco-Westfield chooses Paris La Défense and Trinity Tower for the Group’s future headquarters

Papuc Irina

Leave a Comment