Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A fi sau a nu fi în afara fabricii de literatură cu Mircea Cărtărescu şi Solenoid

Cel mai comentat roman al ultimilor ani a fost lansat în 10 februarie  la Cluj,  iar sala Auditorium Maximum a vibrat în prezenţa autorului său, Mircea Cărtărescu.

Din luna noiembrie a anului trecut, când a ieşit această carte, lumea literară românească a cunoscut diverse reacţii şi nivele de receptare, însă clujenii au reacţionat pozitiv, achiziţionând cu ocazia venirii scriitorului bucureştean peste 200 de exemplare ale romanului „Solenoid”, după cum mărturiseau cei de la librăria „Humanitas”, editura care   i-a publicat lui  Mircea Cărtărescu alte nu mai puţin de 24 de  cărţi în format print sau audio.
 
Tradus în peste 20 de limbi, Mircea Cărtărescu a venit la Cluj, mărturisind că dacă ar fi întrebat cine este cu adevărat, s-ar defini cu un singur cuvânt şi anume student, evoluţia sa mentală oprindu-se pe la 22-23 de ani. Într-o atmosferă de caldă sinceritate a dezvăluit aspecte din începuturile sale literare,  activitatea didactică şi cea de scriitor, cu amănunte din atelierul interior şi mecanismele scrisului său.

A evocat cu mare drag prima sa întâlnire cu profesorul Ion Pop, la Cluj, care ducea într-o plasă nişte borcane de gem, despre care i-a spus „ăsta este gemul politic”. Cei doi întreţineau o bogată corespondenţă, iar criticul şi profesorul clujean scrisese deja despre Mircea Cărtărescu şi poezia sa.

La întâlnirea găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost prezent rectorul Ioan Aurel Pop, iar scriitoarea Marta Petreu a disecat cu acuitatea şi intuiţiile sale literare întregul construct al romanului, identificând referinţele culturale şi intenţiile autorului, confirmate de Mircea Cărtărescu de-a lungul expunerii.

„Este o carte aluvionară, cară cu ea, ca în volumul de poeme „Totul”, cară întregul existenţei. Am ales precis cuvântul „existenţă”, pentru că nu e vorba doar despre viaţă aici sau în orice caz, nu numai despre viaţă umană”.(…) „Cu căderi în trecut, coborâri în jurnale, în vise, în documentări se ajunge să se refacă toată biografia personajului şi viziunea despre existenţă va fi descrierea existenţei, cuvântul cel mai încăpător  care există pe lume şi în care încap toate”.

Mircea Cărtărescu îşi caracterizează romanul ca fiind unul parabolic şi speculativ , dar îşi afirmă mefienţa pe care a avut-o în întreaga sa viaţă faţă de scriitori, faţă de artişti şi toti cei care produc artă.

Din această cauză, domnia sa  nu trăieşte între scriitori, ci trăieşte o „oroare sacră” faţă de ei, după cum  a afirmat, simţindu-se sfios şi stingher faţă de aceştia, dar şi faţă de sine însuşi, prin forţa lucrurilor autor  care a publicat cărţi, a luat premii şi participă la joc.

„Mă detest din acest punct de vedere, vă spun sincer, chiar dacă situaţia în care mă aflu acum îmi arată ipocrizia. Întotdeauna mi s-a părut că un artist ar trebui să fie numai pentru el însuşi, că un artist adevărat este cel care scrie în afara oricărei receptări, în afară oricărui reflector, în afara ideii de faimă, de celebritate, de discipoli, în afara fabricii de literatură”.

Romanul în care Bucureştiul este proiectat direct în ruină, înălţat în înalturi, iar salvarea vine din iubire, aceasta e ispita pe care autorul o întinde cititorilor săi.

După cum a mărturisit, nu-şi găsea rostul după terminarea celor trei volume ale „Orbitorului”, iar acum, când cea mai celebră bobină din literatura română ajunge în bibliotecile noastre, iar autorul împlineşte 60 de ani, suntem curioşi să vedem ce câmp electromagnetic va genera mai departe această carte, dar şi care va fi următorul proiect al lui Mircea Cărtărescu.

Mai mult de 900 de oameni în public, peste 200 de exemplare vândute din Solenoid şi aproape două ore în care scriitorul a semnat pe fiecare carte tuturor celor ce au aşteptat răbdători să le vină rândul sunt cifrele unui bilanţ sec al întâlnirii clujenilor cu Mircea Cărtărescu.

Bilanţul fertil este a acela că un roman de 840 de pagini este citit, comentat şi va genera, cu siguranţă mai departe noi valuri de receptare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Manifest cu floarea soarelui de 4 milioane de euro

Articolul următor

Business to more Business

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

IRUM a fost vizitată de tineri

Fabrica reghineană IRUM a fost unul din obiectivele vizitate de tinerii din Rotary Youth Exchange District 2241 Romania &…
Citeste mai mult

Corul Madrigal a fost în turneu în Perú

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share