Importate Turism

„Drumul Sării”, noua atracţie turistică a Sovatei

Proiectul „Drumul Sării Sovata” a fost finalizat la sfârșitul anului trecut. Proiectul a avut valoarea de 5,06 milioane lei şi a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism din oraşul Sovata pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. „Obiectivele specifice ale proiectului sunt dezvoltarea infrastructurii de vizitare a rezervaţiei naturale „Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături”, diversificarea oportunităţilor de agrement din localitate în perioadele de extrasezon, precum şi creşterea gradului de cunoaştere a valorilor naturale aflate pe teritoriul rezervaţiei naturale”, a precizat Peter Ferenc, primarul orașului Sovata.

În urma implementării proiectului s-au amenajat şase alei de cură în lungime totală de 2,8 kilometri, s-au construit cinci foişoare de observaţie, respectiv Turnul Belvedere, s-au amenajat 16 popasuri/locuri de odihnă şi observare a naturii în suprafaţă de circa 9.707 metri pătraţi, de-a lungul traseelor s-au instalat 12 panouri de informare mari, 35 de panouri de informare mici, 29 de indicatoare de direcţii, s-a realizat un sistem de iluminat public şi arhitectural şi un sistem de supraveghere video, s-au înfiinţat opt locuri de muncă şi s-au edificat două clădiri, respectiv un punct de informare/pavilion de odihnă şi un grup sanitar.

„Printre rezultatele induse de realizarea proiectului se numără: dublarea numărului de vizitatori la obiectivele turistice din localitate şi dublarea numărului de persoane care beneficiază de infrastructura turistică modernizată şi extinsă”, a arătat Peter Ferenc.

Turnul Belvedere, noul simbol al staţiunii

Unul dintre principalele trasee ale proiectului este „Traseul eco-didactic al sării”, creat pentru prezentarea valorilor specifice lacurilor şi munţilor de sare şi a habitatelor în mediul umed.

„Valea Sării este un loc aparte în cadrul zonei protejate. Densitatea valorilor şi diversitatea lor a impus crearea unei poteci tematice în această zonă. Ea porneşte de pe malul Lacului Ursu, după ce urcă o pantă accentuată ajunge la Lacul Şerpilor, un loc mlăştinos cu apă dulce, cu floră şi faună specifice. De aici se ajunge la Lacul Mierlei cu apă sărată şi cadru natural neatins. Traseul continuă către muntele de sare cu albine şi plante care trăiesc numai în acest loc. În partea sudică a traseului, se deschide valea, cu întinse suprafeţe sărate, brăzdate de cursuri de apă şi bălţi sărate cu nămol. De aici, traseul se întoarce către nord-est şi parcurge malul estic al Văii Sării, ajungând la Lacul Aluniş şi pe malul Lacului Ursu.

Traseul este foarte variat, dar fără dificultăţi majore de parcurgere. Construcţia Turn Belvedere este accesibilă printr-o potecă turistică, de la Lacul Mierlei. Turnul este un punct de reper vizibil din centrul oraşului şi din zona de ieşire spre Reghin. De la nivelurile superioare, vizitatorii au o privelişte largă către partea de nord şi vest a oraşului şi către centrul staţiunii”, a menţionat Peter Ferenc.

Caracteristicile principale ale construcţiilor

Traseul eco-didactic al Sării: este un traseu turistic care porneşte de pe malul vestic al Lacului Ursu, parcurge zone mlăştinoase, dealuri şi zone cu formaţiuni de sare, trece pe lângă Lacul Mierlei şi se reîntoarce pe malul sud-vestic al Lacului Ursu cu atingerea Pârâului Sărat. Construcţia Turn Belvedere este accesibilă printr-o potecă turistică, de la Lacul Mierlei.

Aleea turistică vestică: porneşte de pe malul Lacului Ursu, urcă dealuri împădurite până la limita ariei protejate, unde se intersectează cu linia drumului forestier care duce la Lacul Tineretului.

Aleea turistică Tivoli: face legătură între Lacul Ursu şi lacul de agrement/ ştrandul cu apă dulce amenajat pe Lacul Tineretului. Aleea porneşte de pe malul Lacului Ursu şi după un urcuş mai abrupt se bifurcă, ambele porţiuni ajungând până la drumul carosabil pe strada Tivoli. În continuare, traseul urmează linia străzii Tivoli, până la Lacul Tineretului.

Traseul eco-didactic Ursu: porneşte de pe malul Lacului Ursu, trece pe lângă Lacul Paraschiva şi parcurge dealuri împădurite până la dealul Topliţa, întorcându-se spre Lacul Ursu în zona Lacului Tineretului.

Amenajări în jurul Lacului Ursu: de-a lungul aleii principale din jurul Lacului Ursu s-au amenajat opt puncte nodale cu diferite funcţiuni: locuri de odihnă, punct de informare, grup sanitar public.

Aleea lacurilor Roşu şi Verde: porneşte de pe malul Lacului Ursu, urmăreşte linia malului amenajat al celor două lacuri şi se sfârşeşte la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de Sare.

Related posts

Bihorul, în topul clasamentelor turistice în perioada 01.01 – 30.09.2020

Traian Dan

Orașul în care companiile private investesc peste un milion de euro pentru a-l face primul ”SMART City” din România

Stefana Muresan

ROMANIAN AGRIBUSINESS CONFERENCE

Transilvania Business

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Primul traseu de mountain-bike din masivul Postăvarul, gata peste o lună. Acesta va fi conectat cu traseul spre Brașov

Ion Surdu

Bogdan Chiritoiu, la PRIA Competition

Transilvania Business

Greet Vienna 2016

Noi reglementari in domeniul Preturilor de Transfer

S IMMO AG invests EUR 75m in Bucharest projects

Transilvania Business

P3 – depozit nou in pregatire

Transilvania Business

Aeroportul Internațional Arad, două curse charter spre litoralul turcesc

Stefana Muresan

Strategia de Dezvoltare Inteligentă a Regiunii Nord-Vest 2014-2020

Transilvania Business

Kromatic, singura spalatorie inteligenta din Romania

Legendarul Brian Tracy revine in Romania

Transilvania Business

Creșterea de 12% a traficului aerian pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

„Sărbătoarea Narciselor” de la Negrileasa, în Apuseni şi concurs „Cultură pentru cultură” – 18-19 mai

Stefana Muresan

Aerul de la Colibița, la fel de pur ca în Alpi

Importanta tehnologiei în tehnicile de vânzări și marketing

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Turism Felix- dividende de 2,8 miliane de lei

Stefana Muresan

Niciun tronson din Autostrada Transilvania nu mai este blocat în prezent

Traian Dan

Oradea, “staţiune turistică de interes naţional”

Stefana Muresan

Nouă destinații de ecoturism din România, promovate la Londra. Peste 80.000 de britanici vor vedea, discuta și citi despre România

redactia

Leave a Comment