Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Concurența – o temă globalizată

Investigațiile de dreptul concurenței devin tot mai complexe și interconectate, pe măsură ce din ce în ce mai multe jurisdicții își consolidează cadrul de reglementare, iar autoritățile de resort colaborează tot mai strâns la nivel internațional. În acest context, riscurile și implicațiile de conformare pentru companii sporesc.

Cel mai recent raport privind Tendințele globale Anti-trust publicat de Clifford Chance identifică principalele teme de interes pentru peisajul concurențial din 2016, pe baza datelor statistice și a analizelor sectoriale și multi-jurisdicționale.  

„Raportul confirmă ceea ce anticipam acum câteva luni, pornind de la tendințele identificate atât prin activitatea noastră pe plan local, cât și din jurisprudența europeană și a alor jurisdicții la care avem acces”, spune Diana Crângașu, Senior Associate și coordonator al practicii de dreptul concurenței în cadrul Clifford Chance Badea.

„Vorbim tot mai mult despre eforturi multijurisdicționale extinse, mai multă vigilență în activitatea M&A și despre rolul esențial al programelor de conformare în companii”.

La nivel european, devine tot mai bine conturat accentul autorităților pe prevenție și clemență. Astfel, valoarea amenzilor antitrust centralizate pentru 2015 – 364,5 milioane de euro – reprezintă mai puțin de un sfert din totalul pe 2014.

În același timp, valoarea reducerilor de amenzi în urma acordurilor de clemență și imunitate agreate anul trecut cu diverse companii a fost de 646 milioane de euro (față de 2014, când au reprezentat mai puțin de jumătate), aproape de două ori mai mare decât valoarea amenzilor finale acordate. Această tendință este susținută, pe de o parte, de vigilența sporită a companiilor, precum și de stimulentele financiare pentru informări oferite autorităților cu privire la eventuale fapte anti-concurențiale.

Diana Crângașu adaugă: „România a înregistrat, în 2015, primul caz de investigație declanșată ca urmare a unei aplicații de imunitate, precum și un număr record de amenzi și solicitări privind procedura tranzacționării (recunoașterii; procedură menită să încurajeze companiile să recunoască săvârșirea unei fapte anticoncurențiale în orice moment pe parcursul investigației, pentru a beneficia de o reducere a amenzii)”.

Primele 10 industrii afectate de amenzi (valoarea totală calculată ca procent din cifra de afaceri anuală a întregului sector, la nivel global, pentru cele mai importante state) sunt, în ordinea importanței, potrivit datelor globale centralizate începând cu 2004:

– produse minerale non-metalice (sticlă, ceramică, ciment, etc.) – cu o pondere de peste 1%;

– producția de echipamente electronice, calculatoare și produse optice;

– produse chimice; echipamente și mașini grele;

– echipamente electrice; industria farmaceutică;

= industria produselor de cauciuc și plastic;

– serviciile financiare (cu excepția industriei de asigurări și pensii);

– producția de haine și accesorii;

– industria producătoare de băuturi.
 
Primele zece industrii ca număr de investigații antitrust derulate în prezent, în cazurile anunțate public în statele considerate pentru analiză sunt, în ordine descrescătoare: industria producătoare de mașini și componente; serviciile financiare; producția de echipamente electronice, calculatoare și produse optice; industria alimentară; industria de management al deșeurilor și reciclare; transportul feroviar; transportul maritim; industria chimică; industria farmaceutică; produse minerale non-metalice.

În România, investigațiile de concurență din ultimii au vizat cu precădere industrii precum energia, telecomunicațiile, retail-ul alimentar, sectorul bancar și al asigurărilor, industria farmaceutică, precum și sectorul de licitații publice.
 
„Indiferent de domeniul de activitate, toate companiile trebuie să își definească și să implementeze un set de bune practici menite să prevină o eventuală încălcare a legislației concurenței și riscurile aferente”, subliniază Diana Crângașu.

„Expunerea provocată de o eventuală investigație poate imprima incertitudine unui jucător economic, având implicații majore atât în plan operațional și financiar, cât și de imagine publică și cultură organizațională”.

Practica de dreptul concurenței și litigii de concurență din cadrul biroului din București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance, iar avocații care fac parte din această practică au o experiență amplă în aspectele de reglementare a concurenței din diverse industrii, atât la nivel local, cât și internațional.

Serviciile oferite includ, pe de o parte, asistență acordată pentru notificarea fuziunilor și achizițiilor către autoritățile de concurență din România și din regiunea SEE și, pe de altă parte, asistență societăților în investigații de dreptul concurenței, inclusiv în litigiile legate de aceste investigații.

Avocații au experiență internațională în investigații și inspecții inopinate derulate de autoritățile de concurență; litigii legate de aspectele de concurență și investigații; obținerea aprobărilor specifice din partea autorităților de concurență pentru achiziții, fuziuni, joint-ventures și alianțe strategice; ajutoare de stat și achiziții publice; programe de conformare și sesiuni de pregătire a angajaților.

Diana Crângașu este specializată în dreptul concurenței. A acordat consultanță societăților pe aspectele de concurență specifice tranzacțiilor domestice și transfrontaliere, dar și pe investigații ale autorităților de concurență, lucrând și cu birourile din Paris, Londra și Bruxelles din rețeaua Clifford Chance, în notificări ale tranzacțiilor la Comisia Europeană, la autoritatea de concurență din Franța sau în investigații privind practici anti-concurențiale, abuz de poziție dominantă și ajutor de stat. A coordonat notificări concomitente ale tranzacțiilor în România și autoritățile naționale de concurență din regiunea SEE. În 2012, a fost detașată în biroul din Paris, unde a lucrat pe dosare franceze și europene de concurență.

Despre Clifford Chance

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.

Firma ocupă locul întâi în topul caselor de avocatură din România (Tier 1) la secţiunile Banking & Finance şi Capital Markets, în cele mai recente ediţii Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Totodată, casa de avocatură are o echipă puternică în aria de practică Corporate M&A, fiind poziționată pe palierul întâi (Tier 1) de către IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, respectiv palierul al doilea (Tier 2) în Legal500 și Chambers Global. Ghidul IFLR1000 poziţionează casa de avocatură pe primul loc şi la secţiunea Project Finance şi a acordat Clifford Chance Badea premiul Firma de Avocatură a Anului în România doi ani la rând, în cadrul IFLR Europe Awards 2014, respectiv 2015.
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Normele Noului Cod Vamal, explicate. În practică

Articolul următor

Ziua Internațională a Jazzului serbată la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share