Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European a organizat în luna aprilie, la Bruxelles, o conferinţă economică cu tema „Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale: a conduce sau a fi condus”. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor lideri europeni importanţi, iar revista Transilvania Business s-a numărat printre publicaţiile invitate la dezbatere.
Grupul Partidului Popular European (PPE) organizează în fiecare an o conferinţă pe teme economice sub genericul „Dialogul PPE Saint-Géry”, eveniment ce reuneşte lideri europeni importanţi, europarlamentari, analişti economici, oameni de afaceri şi jurnalişti. Acesta este un forum de dezbatere la care lideri europeni, factori de decizie şi experţi internaţionali discută despre politicile economice ale Uniunii Europene.
În acest an conferinţa, ajunsă la cea de-a şasea ediţie, a avut ca temă „Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale; a conduce sau a fi condus”, iar revista economică „Transilvania Business” s-a numărat printre publicaţiile de specialitate invitate la dezbateri.
Dezbaterile au fost moderate de cunoscutul jurnalist şi comentator economic Martin Wolf (Financial Times), iar printre invitaţi s-au numărat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, dar şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.
Donald Tusk: Viitor Europei depinde de calitatea liderilor noştri
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit în discursul său despre provocările la care va fi supusă Europa în următorii ani şi a accentuat faptul că viitorul economic al Europei depinde de calitatea liderilor şi de capacitatea acestora de a reuşi să acţioneze împreună.
„Dacă mă întrebaţi dacă Europa va conduce sau va fi condusă, răspunsul meu este: depinde de calitatea liderilor noştri şi de capacitatea lor de a acţiona împreună. Pentru a experimenta cu politici îndrăzneţe, dar în cadrul valorilor care stau la baza capitalismului democratic. Dacă ne dorim să conducem, trebuie să ne arătăm rezistenţă în faţa populismului care inundă dezbaterii noastre. Populismul care nu oferă nimic nou, ci o revenire la politica de divizare dezastruoasă, naţionalism şi conducere autocratică. După cum ştim cu toţii, aceste politici nu numai că nu reuşesc să aducă redresarea economică dar pot fi dezastruoase pentru pace, stabilitate şi drepturile omului ale cetăţenilor noştri” a spus Tusk.
Preşedintele Consiliului European s-a arătat încrezător că Europa va putea face faţă provocărilor economice din următorii ani, însă a ţinut să precizeze că pentru acest lucru trebuie combinată creativitate economiştilor europeni cu viziunea liderilor politici.
„Europa va putea face faţă provocărilor economice. La urma urmei, nu este vorba despre o lipsă de idei noi. Continuăm dezbaterea cu privire la consolidarea uniunii economice şi monetare, datoriilor comune sau euroobligaţiunilor pentru a stimula investiţiile. Unii chiar merg atât de departe reflectând asupra posibilităţii ideii „helicopter money”, adică banii trimişi direct de băncile centrale pentru fiecare cetăţean. Idei care până de curând erau de neconceput. Dar, pentru ca orice idee economică să funcţioneze, trebuie să îndeplinească o condiţie, şi anume faptul că Europa trebuie să creadă din nou în ea însăşi” a mai spus Donald Tusk.
Liderul european a afirmat că nu pot fi făcute previziuni despre ce se va întâmpla în viitor aducând ca argumente lucruri care nu ar fi putut fi gândite în urmă cu câţiva ani precum evoluţia campaniei electorale din SUA, scandalul Panama Papers şi liderii politici implicaţi în acesta sau scenariul „Brexit”, care ar însemna ieşirea marii Britanii din Uniunea Europeană.
Potrivit lui Donald Tusk, cea mai mare ameninţare pentru Europa ar putea fi în viitor abdicarea politicienilor de la sarcinile lor sau, mai rău, ajungerea în prim-plan a politicienilor şi ideologiilor care pun la îndoială fundamentele democraţiei liberale.
Europarlamentar român: Banul public trebuie cheltuit eficient
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al grupului PPE, a vorbit despre viitorul economic al României ca stat membru al Uniunii Europene spunând că este extrem de important ca politicienii români să înţeleagă că banul public trebuie cheltuit eficient pentru o dezvoltare economică sustenabilă.
Siegfried Mureşan a amintit de criza economică din 2008 spunând că aceasta a afectat Europa pentru că statele membre au fost vulnerabile, iar economia europeană nu a fost competitivă.
„Cea mai gravă criză economică a ultimilor 50 de ani a lovit Europa din plin începând cu anii 2008, 2009. De ce s-a întâmplat acest lucru? Nu am generat noi criza economică. S-a întâmplat pentru că noi am fost vulnerabili, s-a întâmplat pentru că foarte multe ţări europene aveau datorii publice foarte mari. Dacă ai o foarte mare datorie publică trebuie să obţii credite de pe pieţele internaţionale pentru a rambursa această datorie, iar dacă investitorii internaţionali văd că nu ai capacitatea de a rambursa aceste credite vor cere o dobândă mai mare, iar în final tot oamenii trebuie să o plătească prin taxe şi impozite sporite.
Ceea ce vreau să spun este că această criză economică ne-a lovit pentru că am fost vulnerabili, pentru că am avut un nivel prea mare al datoriei publice, fiindcă economia europeană nu a fost suficient de competitivă, fiindcă băncile şi-au asumat un prea mare risc şi nu au putut face faţă pierderilor, iar la nivelul zonei euro guvernanţa, regulile necesare pentru a fi parte a uniunii economice şi monetare nu au fost suficient de puternice. Am depăşit această criză pentru că am încercat să combatem tocmai aceste cauze” a spus Siegfried Mureşan.
Europarlamentarul susţine că Europa trebuie să se dezvolte economic prin investiţii în cercetare, inovare, infrastructură dar şi prin dezvoltarea competitivităţii.
„Cum văd viitorul economic al Europei? Dacă vom limita datoria publică, dacă oamenii politici nu vor cheltui mai mult decât ne putem permite, dacă vom investi în cercetare, dezvoltare, inovare, infrastructură pentru a deveni mai competitivi atunci avem un viitor bun” a afirmat acesta.
Referindu-se la România, Siegfried Mureşan susţine că ţara noastră trebuie să păstreze trendul european de dezvoltare printr-o reformă susţinută, dezvoltarea infrastructurii şi cheltuirea banilor europeni care îi sunt puşi la dispoziţie.
„Situaţia economică din România este bună, însă există riscuri. Dacă impozitele, taxele, TVA-ul sunt reduse într-un mod nesustenabil vor exista mai puţine venituri la bugetul de stat în raport cu cheltuielile, va creşte deficitul şi, în final, tot oamenii vor trebui să acopere această datorie făcută de politicieni pe seama noastră. Dacă nu continuăm procesul de reformă, dacă nu îmbunătăţim infrastructura, dacă nu cheltuim fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziţie, vom rămâne în urmă comparativ cu celelalte ţări europene din regiune” a mai spus Siegfried Mureşan.
Eurodeputatul român, care este raportor al grupului PPE pe bugetul Uniunii Europene din 2017, a precizat că în anul următor UE va trebui să aibă ca prioritate combaterea crizei refugiaţilor, iar această prioritatea trebuie să se regăsească şi în buget.
„Vreau să fie mai mulţi bani alocaţi pentru oprirea fluxurilor de refugiaţi. Aceste sume vizează întărirea controlului la frontiere, gestionarea situaţiei din Grecia şi totodată trebuie să meargă bani spre ţările de origine ale refugiaţilor, dar nu spre politicienii dictatori, ci spre asociaţii care ajută oameni” a mai spus europarlamentarul român.
Grupul Partidului Popular European (PPE) este cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Grupul reuneşte forţe politice pro-europene de centru şi centru dreapta din statele membre ale Uniunii Europene. PPE a fost fondat la data de 8 iulie 1976, în Luxemburg, la iniţiativa lui Jean Seitlinger şi a primului ministru belgian de la acea vreme, Leo Tindemans, care a devenit primul preşedinte al partidului. În prezent PPE este cel mai influent grup politic la nivel european.
Citește și:
ibis își consolidează prezența în Europa prin noi deschideri, inclusiv primul ibis Styles din Estonia
ibis, pionierul ospitalității accesibile și de calitate, cu peste 2.500 de hoteluri în aproape 80 de țări, continuă…
22 mai 2025
Germany’s Minister of Transport Patrick Schnieder opens transport logistic
Logistics is at the heart of current transformation processes—from global supply chains to digitalization and decarbonization. transport logistic…
22 mai 2025
VSFA Summit Transilvania, pe 4 iunie, la Targu Mures, in organizarea RBL
VSFA Summit Transilvania va avea loc pe 4 iunie, la Teatrul Național Târgu Mureș. Sunt așteptați peste 600…
22 mai 2025
Ungurii își caută de lucru la Oradea
Bursa Locurilor de Muncă din 22 mai, de la Oradea Arena, eveniment organizat de AJOFM Bihor, a adunat…
22 mai 2025
Cel dintâi autobuz fără șofer care circulă pe străzile Clujului
Cursa cu vehiculul Karsan e-Atak a fost realizată, în zona Cluj Arena, de către cei care voiau să…
22 mai 2025
Neversea Kapital și-a anunțat primii artiști
Prima ediție a festivalului de la București a făcut cunoscută lista artiștilor care vor urca pe scenă între…
22 mai 2025
Colac de salvare pentru aeroporturile Ardealului: 47 mil. € pentru Mureș, Maramureș și Satu Mare
Pentru ca aerogările regionale să nu piardă proiectele pe bani europeni din lipsa cofinanțării locale, Guvernul României va…
22 mai 2025
Cum va arăta noul campus FSPAC. Parcare etajată, lac, acoperișuri verzi
Instituția clujeană de învățământ trece la edificarea celei de-a treia clădiri din cadrul complexului din cartierul Gheorgheni, cu…
22 mai 2025
Investiții
Primul tren electric regional PESA a fost prezentat public la Oradea
Primul tren electric PESA, dintr-un lot de 62, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un proiect de…
22 mai 2025
Savini Due, investiție de 40 milioane € în noua fabrică de la Sebeș
Producătorul italian Savini Due, activ în piața mobilierului de baie de 22 de ani, a inaugurat fabrica de…
22 mai 2025
Sinteza Oradea renunță la parteneriatul cu Lockheed Martin pentru fabrica de baterii
Decizia vine în urma unei analize de fezabilitate. Ministerul Energiei confirmă că fondurile PNRR nu au fost afectate.…
21 mai 2025
„Criza bate la ușă” – Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă la finalul mandatului
Liderul PNL avertizează asupra riscurilor generate de criza bugetară, întârzierea fondurilor europene și lipsa unui executiv stabil. România…
21 mai 2025
IULIUS și Atterbury Europe atrag cel mai mare credit acordat unei dezvoltări real-estate din România
RIVUS Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește cel mai…
20 mai 2025
Trei antreprenori de succes față în față cu studenții orădeni
Alin Mercheș, CEO Mobiversal, Rareș Codrean – CEO Helion și Sorin Sucală – CEO Imobiliare360.ro, s-au aflat luni,…
19 mai 2025
DEME Macarale relocă 425 de grinzi de pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3
Lucrările la Autostrada Transilvania continuă cu o operațiune importantă de logistică și reutilizare a materialelor: 425 de grinzi…
19 mai 2025
Clădiri istorice și mașini de epocă în Piața Regele Ferdinand din Oradea
Vineri și sâmbătă, 16 și 17 mai 2025, cei care au trecut prin Piața Regele Ferdinand din Oradea,…
18 mai 2025
Infrastructură
Primul tren electric regional PESA a fost prezentat public la Oradea
Primul tren electric PESA, dintr-un lot de 62, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un proiect de…
22 mai 2025
Locuri de muncă și alegeri de carieră, live la Oradea Arena
Evenimentul din 22 mai 2025, de la Oradea Arena, reunește peste 50 de angajatori și instituții de învățământ,…
21 mai 2025
2 săptămâni rămase pentru înscrierea la Tech Catalyst, competiția care premiază cele mai bune aplicații pentru orașe inteligente
Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, în parteneriat cu CITI Cluster, catalizator…
21 mai 2025
DEME Macarale relocă 425 de grinzi de pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3
Lucrările la Autostrada Transilvania continuă cu o operațiune importantă de logistică și reutilizare a materialelor: 425 de grinzi…
19 mai 2025
Minune la Cluj. Podul de la Ciurila, finalizat înainte de termen
Noul pod din comuna Ciurila edificat de Consiliul Județean (CJ) Cluj pe Drumul Județean DJ 107R, a fost…
16 mai 2025
Simulator de tren, experiență VR și zeci de angajatori la Târgul de Carieră Feroviară
Vizitatorii Târgului de Carieră Feroviară în România vor avea parte, în premieră, de o experiență interactivă unică: vor…
16 mai 2025
S-a semnat contractul pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad – Oradea
Joi, 15 mai 2025, la Ministerul Transportului, în prezența ministrului Sorin Grindeau, a fost semnat contractul pentru realizarea…
15 mai 2025
S-a modernizat drumul spre tabăra Căsoaia și stațiunea Moneasa
Consiliul Județean Arad a finalizat lucrările de modernizare a drumului județean Mâsca – Măderat – Arăneag, un proiect…
15 mai 2025
Turism
Hotelul Univers, furnizorul nr. 1 de dividende al județului Cluj
Veniturile din încasarea dividendelor pe 2024 cuvenite Consiliului Județean (CJ) s-au ridicat la 1,8 milioane €, cele cinci…
20 mai 2025
Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards
Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
16 mai 2025
Peste 3 milioane de euro pentru modernizarea zonei de agrement Căsoaia
Zona de agrement Căsoaia beneficiază de două proiecte importante de modernizare, menite să transforme această destinație într-un pol…
16 mai 2025
BT Capital Partners a mediat fuziunea Paralela 45 – Rainbow Tours
Divizia de investment banking a grupului clujean s-a ocupat de consultanța financiară a tranzacției prin care compania poloneză…
15 mai 2025
Un nou exercițiu de business – networking la BNI Oradea
Noi membri fondatori s-au alăturat grupului BNI Oradea. Aceștia s-au întâlnit marți, 13 mai 2025, la Ramada by…
15 mai 2025
S-a modernizat drumul spre tabăra Căsoaia și stațiunea Moneasa
Consiliul Județean Arad a finalizat lucrările de modernizare a drumului județean Mâsca – Măderat – Arăneag, un proiect…
15 mai 2025
Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
13 mai 2025
Muzeele orădene participă împreună la Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în 17 mai a.c. mult așteptatul eveniment de anvergură europeană…
12 mai 2025
Educație
Oportunități de joburi și cursuri la Bursa Locurilor de Muncă de la Oradea Arena
Ziua de joi, 22 mai 2025, a adus multe șanse celor care doreau să se angajeze, să se…
23 mai 2025
Ungurii își caută de lucru la Oradea
Bursa Locurilor de Muncă din 22 mai, de la Oradea Arena, eveniment organizat de AJOFM Bihor, a adunat…
22 mai 2025
Cum va arăta noul campus FSPAC. Parcare etajată, lac, acoperișuri verzi
Instituția clujeană de învățământ trece la edificarea celei de-a treia clădiri din cadrul complexului din cartierul Gheorgheni, cu…
22 mai 2025
Locuri de muncă și alegeri de carieră, live la Oradea Arena
Evenimentul din 22 mai 2025, de la Oradea Arena, reunește peste 50 de angajatori și instituții de învățământ,…
21 mai 2025
KINDER EXPO în Timișoara
KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
21 mai 2025
Ce trebuie să știe antreprenorii români despre declarațiile fiscale digitale
Aceasta a fost tematica evenimentului organizat de către Federația Patronilor Bihor (FPB) marți, 20 mai 2025. Informațiile au…
20 mai 2025
Start-upul Wow Lab va intra în școli private din Cluj, Timișoara, Brașov
Acesta promovează un sistem de educație științifică prin experimente și colaborează cu unități de învățământ la nivel gimnazial…
20 mai 2025
Trei antreprenori de succes față în față cu studenții orădeni
Alin Mercheș, CEO Mobiversal, Rareș Codrean – CEO Helion și Sorin Sucală – CEO Imobiliare360.ro, s-au aflat luni,…
19 mai 2025
Zi de Zi știri economice:
