București Reportaj

B | Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale: a conduce sau a fi condus

Grupul Partidului Popular European din  Parlamentul European a organizat în luna aprilie, la Bruxelles, o conferinţă economică cu tema „Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale: a conduce sau a fi condus”. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor lideri europeni importanţi, iar revista Transilvania Business s-a numărat printre publicaţiile invitate la dezbatere.
Grupul Partidului Popular European (PPE) organizează în fiecare an o conferinţă pe teme economice sub genericul „Dialogul PPE Saint-Géry”, eveniment ce reuneşte lideri europeni importanţi, europarlamentari, analişti economici, oameni de afaceri şi jurnalişti.  Acesta este un forum de dezbatere la care lideri europeni, factori de decizie şi experţi internaţionali discută despre politicile economice ale Uniunii Europene.
În acest an conferinţa, ajunsă la cea de-a şasea ediţie, a avut ca temă „Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale; a conduce sau a fi condus”, iar revista economică „Transilvania Business” s-a numărat printre publicaţiile de specialitate invitate la dezbateri.
Dezbaterile au fost moderate de cunoscutul jurnalist şi comentator economic Martin Wolf (Financial Times), iar printre invitaţi s-au numărat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, dar şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.
Donald Tusk: Viitor Europei depinde de calitatea liderilor noştri
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit în discursul său despre provocările la care va fi supusă Europa în următorii ani şi a accentuat faptul că viitorul economic al Europei depinde de calitatea liderilor şi de capacitatea acestora de a reuşi să acţioneze împreună.
„Dacă mă întrebaţi dacă Europa va conduce sau va fi condusă, răspunsul meu este: depinde de calitatea liderilor noştri şi de capacitatea lor de a acţiona împreună. Pentru a experimenta cu politici îndrăzneţe, dar în cadrul valorilor care stau la baza capitalismului democratic. Dacă ne dorim să conducem, trebuie să ne arătăm rezistenţă în faţa populismului care inundă dezbaterii noastre. Populismul care nu oferă nimic nou, ci o revenire la politica de divizare dezastruoasă, naţionalism şi conducere autocratică. După cum ştim cu toţii, aceste politici nu numai că nu reuşesc să aducă redresarea economică dar pot fi dezastruoase pentru pace, stabilitate şi drepturile omului ale cetăţenilor noştri” a spus Tusk.
Preşedintele Consiliului European s-a arătat încrezător că Europa va putea face faţă provocărilor economice din următorii ani, însă a ţinut să precizeze că pentru acest lucru trebuie combinată creativitate economiştilor europeni cu viziunea liderilor politici.
„Europa va putea face faţă provocărilor economice. La urma urmei, nu este vorba despre o lipsă de idei noi. Continuăm dezbaterea cu privire la consolidarea uniunii economice şi monetare, datoriilor comune sau euroobligaţiunilor pentru a stimula investiţiile. Unii chiar merg atât de departe reflectând asupra posibilităţii ideii „helicopter money”, adică banii trimişi direct de băncile centrale pentru fiecare cetăţean. Idei care până de curând erau de neconceput. Dar, pentru ca orice idee economică să funcţioneze, trebuie să îndeplinească o condiţie, şi anume faptul că Europa trebuie să creadă din nou în ea însăşi” a mai spus Donald Tusk.
Liderul european a afirmat că nu pot fi făcute previziuni despre ce se va întâmpla în viitor aducând ca argumente lucruri care nu ar fi putut fi gândite în urmă cu câţiva ani precum evoluţia campaniei electorale din SUA, scandalul Panama Papers şi liderii politici implicaţi în acesta sau scenariul „Brexit”, care ar însemna ieşirea marii Britanii din Uniunea Europeană.
Potrivit lui Donald Tusk, cea mai mare ameninţare pentru Europa ar putea fi în viitor abdicarea politicienilor de la sarcinile lor sau, mai rău, ajungerea în prim-plan a politicienilor şi ideologiilor care pun la îndoială fundamentele democraţiei liberale.
Europarlamentar român: Banul public trebuie cheltuit eficient
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al grupului PPE, a vorbit despre viitorul economic al României ca stat membru al Uniunii Europene spunând că este extrem de important ca politicienii români să înţeleagă că banul public trebuie cheltuit eficient pentru o dezvoltare economică sustenabilă.
Siegfried Mureşan a amintit de criza economică din 2008 spunând că aceasta a afectat Europa pentru că statele membre au fost vulnerabile, iar economia europeană nu a fost competitivă.
„Cea mai gravă criză economică a ultimilor 50 de ani a lovit Europa din plin începând cu anii 2008, 2009. De ce s-a întâmplat acest lucru? Nu am generat noi criza economică. S-a întâmplat pentru că noi am fost vulnerabili, s-a întâmplat pentru că foarte multe ţări europene aveau datorii publice foarte mari. Dacă ai o foarte mare datorie publică trebuie să obţii credite de pe pieţele internaţionale pentru a rambursa această datorie, iar dacă investitorii internaţionali văd că nu ai capacitatea de a rambursa aceste credite vor cere o dobândă mai mare, iar în final tot oamenii trebuie să o plătească prin taxe şi impozite sporite.
Ceea ce vreau să spun este că această criză economică ne-a lovit pentru că am fost vulnerabili, pentru că am avut un nivel prea mare al datoriei publice, fiindcă economia europeană nu a fost suficient de competitivă, fiindcă băncile şi-au asumat un prea mare risc şi nu au putut face faţă pierderilor, iar la nivelul zonei euro guvernanţa, regulile necesare pentru a fi parte a uniunii economice şi monetare nu au fost suficient de puternice. Am depăşit această criză pentru că am încercat să combatem tocmai aceste cauze” a spus Siegfried Mureşan.
Europarlamentarul susţine că Europa trebuie să se dezvolte economic prin investiţii în cercetare, inovare, infrastructură dar şi prin dezvoltarea competitivităţii.
„Cum văd viitorul economic al Europei? Dacă vom limita datoria publică, dacă oamenii politici nu vor cheltui mai mult decât ne putem permite, dacă vom investi în cercetare, dezvoltare, inovare, infrastructură pentru a deveni mai competitivi atunci avem un viitor bun” a afirmat acesta.
Referindu-se la România, Siegfried Mureşan susţine că ţara noastră trebuie să păstreze trendul european de dezvoltare printr-o reformă susţinută, dezvoltarea infrastructurii şi cheltuirea banilor europeni care îi sunt puşi la dispoziţie.
„Situaţia economică din România este bună, însă există riscuri. Dacă impozitele, taxele, TVA-ul sunt reduse într-un mod nesustenabil vor exista mai puţine venituri la bugetul de stat în raport cu cheltuielile, va creşte deficitul şi, în final, tot oamenii vor trebui să acopere această datorie făcută de politicieni pe seama noastră. Dacă nu continuăm procesul de reformă, dacă nu îmbunătăţim infrastructura, dacă nu cheltuim fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziţie, vom rămâne în urmă comparativ cu celelalte ţări europene din regiune” a mai spus Siegfried Mureşan.
Eurodeputatul român, care este raportor al grupului PPE pe bugetul Uniunii Europene din 2017, a precizat că în anul următor UE va trebui să aibă ca prioritate combaterea crizei refugiaţilor, iar această prioritatea trebuie să se regăsească şi în buget.
„Vreau să fie mai mulţi bani alocaţi pentru oprirea fluxurilor de refugiaţi. Aceste sume vizează întărirea controlului la frontiere, gestionarea situaţiei din Grecia şi totodată trebuie să meargă bani spre ţările de origine ale refugiaţilor, dar nu spre politicienii dictatori, ci spre asociaţii care ajută oameni” a mai spus europarlamentarul român.
Grupul Partidului Popular European (PPE) este cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Grupul reuneşte forţe politice pro-europene de centru şi centru dreapta din statele membre ale Uniunii Europene. PPE a fost fondat la data de 8 iulie 1976, în Luxemburg, la iniţiativa lui Jean Seitlinger şi a primului ministru belgian de la acea vreme, Leo Tindemans, care a devenit primul preşedinte al partidului. În prezent PPE este cel mai influent grup politic la nivel european.

Related posts

Autobuz electric în teste prin mai multe orașe din Transilvania și Banat

Traian Dan

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

Piața de capital din România, scădere de 8,6% în primele două luni ale anului

Ligia Voro

Ciserom, fabrica din Sebes care incalta de aproape un secol Europa

Stefana Muresan

A 22 year journey from energy and telecom infrastructure to general contracting & making cities smart

Ionut Oprea

Aproape 2.000 de autorizații de transport alternativ au fost eliberate de Autoritatea Rutieră Română

Papuc Irina

New entry on the Romanian retail market: Nr1 Fitness opens its first location, with a 24/7 open program, in Rotar Park Residence

Papuc Irina

Relansarea exporturilor, prioritate pentru diplomația comercială românească

Ligia Voro

Şcoala de Carte şi Meserii își deschide porțile

Ionut Oprea

Adoptă transformarea digitală strategică la cea de-a 8a ediție GoTech World

Ligia Voro

S IMMO anunță deschiderea oficială a clădirii de birouri THE MARK

Ligia Voro

SEE Real Estate Awards Gala & Forum 2017

Ionut Oprea

CEE investment market sets course for new growth frontiers

redactia

Medicover, o noua clinica, in Oregon Park

Ionut Oprea

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare

Ligia Voro

Globalworth District, the first art&tech district in Romania

Stefana Muresan

Legea Uber a fost transmisă pentru promulgare, cu amendamentele deputaților

Papuc Irina

Angajații companiilor membre ABSL au ajutat la amenajarea spațiului de joacă de la SOS Satele Copiilor din Capitală

redactia

B | O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate

EuropaProperty: short-list for 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

New images of how Bucharest’s J8 Office Park will look when completed

Papuc Irina

Portland Trust și Ares Management LP au vândut complexul de birouri Oregon Park către Lion’s Head Investments

Stefana Muresan

600 milioane de lei, prima emisiune de obligațiuni nepreferențiale a BCR

Ligia Voro

Leave a Comment