Una dintre principalele sarcini asumate de către clusterul AgroTransilvania Cluster a fost elaborarea de proiecte pe diverse domenii menite să asigure atât dezvoltarea asociaţiei cât şi a membrilor sau a altor structuri interesate din domeniu.
Atingerea acestui obiectiv s-a materializat prin înființarea unui departament de consultanță, ca urmare a finalizării unui alt proiect de succes al clusterului, cursul practic ”Learn consulting, do consulting”.
În cadrul acestui curs, organizat în colaborare cu Hygia Consult, Banca Transilvania și UBB Cluj, o grupă de 10 studenți au dobândit competențele necesare pentru a deveni consultanți în accesarea și managementul proiectelor. O parte dintre dintre acești consultanți, au dezvoltat departamentul de consultanță al clusterului, oferind sprijin și informații în primul rând membrilor clusterului.
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)
Consultanții AgroTransilvania Cluster dețin expertiza necesară pentru realizarea unor proiecte de finanțare în cadrul măsurilor din PNDR, și nu numai.
Unul dintre cele mai complexe proiecte în care aceștia au fost implicați se referă la elaborarea strategiei de dezvoltare a unui Grup de Acțiune Locală din județul Cluj.
De asemnea, membrii echipei au fost prezenți la o serie de evenimete și seminarii care au avut ca și tematică dezvoltarea și consolidarea relațiior de cooperare în domeniul agro-alimentar, care au adus un plus de valoare în activitățile clusterului.
La finalul lunii februarie, pe site-ul AFIR au fost publicate spre consultare publică ghidurile solicitantului pentru măsurile de investiții din cadrul PNDR 2014-2020 aferente sesiunii din 2016. Aceste ghiduri vin cu câteva modificări și clarificări suplimentare față de versiunea din 2015, ca urmare a integrării propunerilor de adaptare şi simplificare a cadrului normativ de implementare a proiectelor.
În perioada imediat următoare, urmează să fie lansate sesiunile de depunere a proiectelor care vizează investiții în sectorul agricol, al dezvoltării întreprinderilor și îmbunătățirii infrastructurii la scară mică în mediul rural.
Din cadrul măsurilor care vizează investițiile în sectorul agricol au fost publicate ghiduri consultative aferente sub-măsurilor:
4.1 – Investiții în exploatații agricole
4.1a – Investiții în exploatații pomicole
4.2 – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole
4.2a – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse pomicole
6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
Sub-masura 4.1
Cei care care își propun să facă investiții în înființarea unei activități agricole noi sau doresc să își modernizeze ferma și să integreze producția agricolă cu procesarea în cadrul unui lanț alimentar, pot accesa fonduri nerambursabile în cadrul sub-măsurii 4.1 – Investiții în exploatații agricole.
Beneficiarii eligibili în cadrul acestei măsuri pot fi fermierii (cu statut minim de PFA), cooperativele agricole, grupurile de producători sau composesoratele.
Pentru a putea aplica fermerii trebuie să dețină o exploatație cu dimensiune de minim 8.000 SO și să demonstreze că pot să asigure cofinanțarea proiectului.
Dintre cheltuielile eligibile pentru sprijin amintim:
– cheltuieli cu înființarea, extinderea şi/sau modernizarea fermelor vegetale și zootehnice, inclusiv a căilor de acces în fermă;
– înfiinţarea/înlocuirea plantaţiilor pentru strugurii de masă şi alte culturi perene;
– investiții în procesarea produselor agricole la nivel de fermă, precum și investiții în vederea comercializării;
– înființarea şi/sau modernizarea instalaţiilor pentru irigaţii în cadrul fermei;
– investiții în producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, cu excepția biomasei;
– investiții în instalații pentru producerea de energie electrică și/sau termică, prin utilizarea biomasei;
– investiții pentru marketingul produselor.
Valoarea ajutorului nerambursabil variază între 100.000 euro pentru achiziții simple și până la 2.000.000 euro pentru investițiile care prevăd înființarea lanțului alimentar integrat, cu o rată a sprijinului de min. 50% și poate să ajungă până la 90% daca beneficiarul se încadrează în condițiile de majorare.
Sub-măsura 4.2
Sub-măsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole, este complementră sub-măsurii 4.1, vizând acordarea de sprijin pentru dezvoltarea lanțurilor alimentare integrate.
În cadrul acestei sub-măsuri cei care pot beneficia de sprijin sunt întreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare și formele asociative – cooperative agricole sau grupurile de producători.
Cheltuieli eligibile pentru care se acordă sprijin sunt cheltuielile aferente investițiilor corporale(construcție/modernizare/extindere/dotări spații de producție, achiziționarea de utilaje, instalații și mijloace de transport specializate), precum și cheltuieli generate de investițiile în active necorporale (know how, licențe, software, marketing, sisteme de management al calității).
Sprijinului nerambursabil va reprezenta 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative, respectiv 40% pentru alte întreprinderi, însă nu va depăși 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat.
Sub-măsura 6.1
Sub-măsura 6.1 se adresează tinerilor fermieri care doresc să își dezvolte exploatația agricolă, astfel că pot beneficia de un sprijin forfetar în valoare maximă de 50.000 euro, acordat în două tranșe, în termen de maxim 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol).
Pentru a putea beneficia de sprijin, tânărul fermier trebuie să se afle în curs de instalare, adică trebuie să dețină o exploatație cu o dimensiune economică de minim 12.000 SO la momentul depunerii cererii de finanțare și trebuie să dețină domiciliul stabil în localiatea în care se află explotația. Pentru o gestionare cât mai eficientă a exploatației, fermierii care beneficiază de sprjin implicați într-o altă activitate salariată, trebuie să dețină locul de muncă fie în aceeași UAT sau în zona limitrofă.
Prima tranșă în valoare de 75% din valoarea totală a sprijinului se va acorda după semnarea contractului de finanțare, bani cu care tânărul fermier trebuie să își îndeplinească obiectivele propuse în planul de afaceri. În plus, pentru a putea solicita cea de-a doua tranșă de plată, fermierul trebuie să demonstreze că a îmbunătățit performanțele exploataţiei agricole prin comercializarea producției proprii în valoare de minim 20% din valoarea primei tranșe.
Investițiile din sectorul pomicol, se finanțează în cadrul unor măsuri dedicate care beneficiază de alocare bugetară distinctă. Una dintre cele mai importante condiții de obținere a sprijinului este că înființarea plantațiilor trebuie să se realizeze în UAT-urile prezentate în Studiul privind zonarea pomicolă, respectând condițiile privind favorabilitatea culturilor pentru fiecare zonă. În cadrul acestor măsuri, sprijinul nerambursabil se acordă atât pentru înființarea și reconversia plantațiilor de pomi fructiferi cât și modernizarea și dotarea acestor exploatații.
Despre AgroTransilvania Cluster
AgroTransilvania Cluster este o asociație formată din întreprinderi care activează în sectorul agricol și alimentar, întreprinderi catalizatoare, institute de cercetare, autorități locale și instituții bancare, care are ca scop sprijinirea dezvoltării sectorului agro-industrial din regiunea Transilvaniei prin creşterea competitivităţii economice a asociaţiei, precum şi a membrilor săi, atât pe piaţa naţională, dar şi internaţională, pe baza unei strategii de dezvoltare.
Consultanții clusterului sunt deschiși pentru a oferi consultanță tuturor celor interesați să obțină finanțare pentru proiecte de investiții în cadrul acestor măsuri.
Pentru mai multe informații contactați specialiștii clusterului la sediul din Dezmir, comuna Apahida, în incinta Centrului AgroTransilvania.
Citește și:
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Marketing și comunicare pentru zootehnia românească
Grupul Agrointeligența și ID Media Communication lansează un parteneriat strategic pentru sprijinirea companiilor din sectorul zootehnic din țara…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
