Cum se obține vinul de casă cu must de la Jidvei: 7 pași simpli pentru a avea cel mai bun vin natural și 100% românesc!
Prepararea vinului de casă este o artă păstrată de gospodarii din întreaga țară. Nimic nu se compară cu un vin natural, al cărui conținut îl cunoașteți și al cărui gust îl puteți ”modela” pe placul dumneavoastră. Vestea bună este că acum reușita vinului de casă este una sigură pentru că nu mai aveți nevoie să cumpărați cantități uriașe de struguri (mai buni sau mai răi) pe care apoi să vă chinuiți să îi zdrobiți, ci puteți cumpăra direct must din strugurii de cea mai bună calitate din podgoria Jidvei, cea mai mare podgorie din țară.
Tehnologia de obținere a vinului folosind mustul de la Cramele Jidvei este una mult simplificată având câțiva pași clari pe care trebuie să îi urmați pentru a obține cel mai bun vin 100% românesc! Despre rețeta vinului de casă am discutat cu Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei, care ne-a explicat pas cu pas tehnologia de obținere a vinului în gospodărie cu must de la Jidvei, oferind și câteva sfaturi celor care comandă mustul în toamna anului 2016.
Pasul 1. Comandați must de la Cramele Jidvei
Cel mai important lucru pe care gospodarii trebuie să îl facă este să comande mustul de la Jidvei. Este primul pas pentru obținerea celui mai bun vin de casă. Un kilogram de must costă 4 lei, iar comenzile se pot face telefonic, prin completarea formularului de pe site-ul dedicat www.mustdejidvei.ro, sau prin completarea formularului distribuit în localitățile vizate, până pe 31 august 2016.
În urma precomenzilor, operatorii Jidvei vă vor contacta pentru a stabili data și condițiile de livrare. Cantitatea minimă pentru precomenzi este de 100 kg cu preluare din puncte fixe de distribuție în localitățile vizate, iar comenzile de peste 200 kg sunt transportate direct la domiciliu, în limita posibilităților. Mai mult, dacă ați mai comandat și în anii anteriori și vă convingeți și prietenii să facă vin din must de Jidvei, aveți -10% reducere în must din cantitatea comandată de ei.
Pasul 2. Curățați bine vasul în care veți face vinul de casă
Odată mustul comandat, până când acesta vă este livrat, trebuie să acordați o maximă atenție igienei vasului în care alegeți să îl depozitați. Fie că este vorba despre un butoi de lemn sau de o damigeană de sticlă, recipientul trebuie să fie foarte bine spălat, astfel încât să se evite orice contaminare a mustului cu mirosuri străine.
”După ce gospodarul a achiziționat mustul de la Jidvei, acesta trebuie pus imediat în vasul pe care îl are cumpărătorul. Trebuie avută o foarte mare grijă la igiena vasului în care se pune mustul. Este o condiție importantă ca vasul de lemn sau damigeana de sticlă să fie foarte curate. Oricât de bun ar fi mustul, dacă este pus într-un vas murdar nu are cum să-ți iasă un vin bun. Tocmai de aceea îi rugăm pe cumpărătorii noștri să aibă grijă la igiena vasului în care pun mustul”, explică Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei.
Pasul 3. Fixați-vă ”tăria” vinului de casă
De la Jidvei, mustul pleacă cu o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea specialistului este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.
”Totul depinde de gustul cumpărătorului: dacă vrea să aibă mai mult alcool, dacă vrea să-l păstreze un timp îndelungat, poate adăuga și niște zahăr. Zahărul este până la urmă un conservant natural și un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut un timp mai îndelungat. Cu mustul de la noi gospodarul va obține un vin cu 11 volume de alcool și pentru fiecare volum în plus, trebuie să se adauge câte 17 grame de zahăr pe litru”, a spus specialistul de la Cramele Jidvei.
Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce vinul a intrat în procesul de fermentare.
Pasul 4. Fermentarea vinului de casă
Pentru a evita pierderile cauzate de procesul de fermentație, specialistul de la Jidvei le recomandă gospodarilor să lase ceea ce se numește ”gol de fermentație”.
”Este important ca în recipientul în care punem mustul să lăsăm gol de fermentare/fermentație. Cam 10% din volumul vasului trebuie lăsat gol de fermentare pentru că altfel este posibil să aveți surprize și să pierdeți din cantitatea de must, pentru că dă pe afară. De preferat este să se pună și dop de fermentare, să nu rămână vasul descoperit și să intre foarte mult în contact cu aerul, în special partea de sus”, a adăugat Marius Vasiu.
Reușita procesului de vinificație este dictată și de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în una- două zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc.
”Trebuie avut grijă și la temperatura de fermentare. De obicei, lumea pune mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este între 15 și 18 grade Celsius. Aceasta este o temperatură foarte bună pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare – poate gospodarul alege să lase mustul afară pe terasă să fermenteze, nu este prea bine.
Lăsat afară să fermenteze astfel, într-o zi sau două, mustul termină fermentarea și calitatea vinului obținut nu este foarte bună pentru că se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, poți să ai surprize să nu îți fermenteze mustul. Dacă este atât de rece în pivniță este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste butoi pentru a crește temperatura de fermentare”, sunt sfaturile tehnologului de la Jidvei.
Pasul 5. Urmărirea fermentării vinului de casă
Pentru o obține un vin de o calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de 2-3 săptămâni.
”Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile, nu e bine. Nici dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni nu este bine pentru că începe să prindă miros de râncezit și drojdia formată intră în degradare. Undeva la 2-3 săptămâni ca perioadă de fermentare este un interval optim. De precizat că perioada de fermentare pentru vinul de casă diferă de cea din sistemele industriale, unde se folosesc drojdii selecționate și toți parametrii sunt controlați. Acasă pot exista fluctuații – fermentează mai puternic sau mai puțin, dar în mod normal, în 2-3 săptămâni, ar trebui să se încheie fermentația”, a explicat Marius Vasiu.
Pasul 6. Pritocirea vinului
După cele 2-3 săptămâni, la finalizarea procesului de fermentare se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie, să fie pritocit. De fapt, pritocu este o simplă lucrare de transvazare a vinului pentru înlăturarea sedimentelor, iar operațiunea constă în tragerea vinului dintr-un vas într-altul cu scopul principal de a-l separa de drojdia depusă la fundul vasului, prevenindu-se astfel apariția de mirosuri și gusturi neplăcute cum ar fi cel de drojdie, de hidrogen sulfurat etc, defecte care apar prin descompunerea drojdiei depuse.
Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii care determină fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile chimico- enzimatice dintre ionii de metale cu taninul și cu oxigenul. Se favorizează astfel procesul de autolimpezire, omogenizare și desăvârșire al buchetului vinului.
”În general acasă oamenii trag vinul de Crăciun sau de Anul Nou, dar dacă doriți să îl aveți limpede cât mai repede, imediat ce se termină fermentația îl trageți de pe depozitul de drojdie care s-a format și atunci limpezirea are loc mult mai repede. Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle de sticlă pentru că vinul nu este foarte limpede.
Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul și se pune înapoi. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vin și acesta s-a limpezit complet se poate depozita vinul în sticle de sticlă de 750 ml, pentru o păstrare îndelungată”, recomandă specialistul.
Specialistul de la Cramele Jidvei recomandă, de asemenea, ca tragerea vinului de pe drojdie să se facă cu protecție de sulf. În general doza recomandată de sulf este de 0,5-1 ml la litrul de vin.
”Recomandarea este ca vinul să se tragă cu protecție de sulf. Aacum, se găsește sulf lichid la toate magazinele de vinuri. Este recomandat sulful pentru că protejează mult mai bine vinul împotriva oxidării. Ca și cantitate, recomand maxim 1 ml de sulf la un litru de vin. Se poate merge și cu 0,5 ml de sulf la un litru, dacă omul crede că va consuma vinul repede, în 2-3 luni. Este recomandată o doză de 0,5-1 ml de sulf pe litru de vin”, a explicat tehnologul.
PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Este foarte important ca după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul pe plin. Ați băut 5-10 litri, ar fi indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie pe plin tot timpul. Dacă aveți un butoi de 50 litri și un an întreg trageți și beți tot din el, după cinci luni, ce mai rămâne pe fundul butoiului nu mai are calitatea vinului de la început.
Pasul 7 (opțional): Limpezirea ”grăbită” a vinului
Dacă gospodarul vrea să aibă un vin limpede într-o săptămână se poate adăuga și bentonită. Bentonita se găsește la vânzare în magazinele de vinuri. Doza recomandată este de un gram de bentonită la un litru de vin. Bentonita se adaugă tocmai pentru a grăbi procesul de limpezire.
”Dacă sunt respectați toți pașii așa cum i-am descris mai sus, la 2-3 săptămâni după ce s-a terminat fermentația și a fost tras vinul de pe drojdie se poate bea fără probleme primul pahar de vin. Poate nu o să fie foarte limpede, dar din punct de vedere organoleptic este foarte bun. Ca și perioadă de timp, de la achiziția mustului de la Cramele Jidvei și până când puteți consuma primul pahar de vin trec cam două luni, adică undeva pe la sfârșitul lunii noiembrie”, a explicat Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei.
Cu mustul de la Jidvei, vinul se limpezește mult mai repede
PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit față de cel în care se folosește must de acasă din struguri cumpărați sau din producția din gospodărie. Dacă se folosește must de casă, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru că lumea nu face deburbarea (limpezirea – n.r) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce a fermentat întrucât depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze.
Mustul cumpărat de la Jidvei este foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r), tocmai de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid și toată tehnologia este simplificată!
Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei ”Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.
Citește și:
Inspire & Connect – Cum se rescrie viitorul muncii la Oradea
Fundația CREFOP și IMM Club lansează un nou spațiu de dialog despre competențele viitorului. Într-o lume în care…
18 octombrie 2025
Invitație Visit Timiș: concert în peșteră
Dacă în ultimele săptămâni v-am trimis pe la diferite târguri de gastronomie din Timiș, duminica aceasta luăm o…
17 octombrie 2025
Clujul a devenit capitala transformării digitale a României
500 de participanți a reunit Transilvania Digital Innovation Summit: lideri din tehnologie, antreprenori, autorități publice, experți și profesioniști…
17 octombrie 2025
Încă un pas spre construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”
Șase asocieri de firme au depus oferte pentru construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”, o investiție majoră de circa…
17 octombrie 2025
Salonul Pro Invent și-a desemnat premianții la Hub UTCN
Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) s-a încheiat cu…
17 octombrie 2025
Rețelele de apă-canal din Zona Metropolitană Cluj, modernizate cu 16 mil. €
Proiectul din fonduri europene derulat de Compania de Apă Someș (CASSA) a vizat comunele Apahida, Baciu, Feleacu și…
17 octombrie 2025
Modernizarea Bibliotecii Județene Arad, în linie dreaptă: proiectul PNRR – la 98%
Una dintre cele mai importante investiții culturale ale Consiliului Județean Arad, vizând modernizarea energetică și funcțională a sediului…
17 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…
17 octombrie 2025
Investiții
Încă un pas spre construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”
Șase asocieri de firme au depus oferte pentru construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”, o investiție majoră de circa…
17 octombrie 2025
Modernizarea Bibliotecii Județene Arad, în linie dreaptă: proiectul PNRR – la 98%
Una dintre cele mai importante investiții culturale ale Consiliului Județean Arad, vizând modernizarea energetică și funcțională a sediului…
17 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…
17 octombrie 2025
Antreprenorii din Oradea descoperă cum AI-ul devine partener de business
Antreprenorii orădeni au fost invitați miercuri, 15 octombrie 2025, la un eveniment menit să le aducă noi oportunități…
16 octombrie 2025
Forumul Inovării România–Japonia 2025 – Iași
Iașiul devine, la finalul lunii octombrie, punctul central al colaborării dintre România și Japonia! Printre companiile japoneze participante…
16 octombrie 2025
Oradea dă tonul în business networking: BNI Varadinum stabilește un nou record național
Cu 62 de membri la nivel Platinum și peste 400 de antreprenori prezenți la gală, noul grup BNI…
16 octombrie 2025
STIHL accelerează tranziția verde cu o fabrică high-tech la Oradea
STIHL își consolidează rețeaua globală prin inaugurarea primei sale fabrici dedicate exclusiv producției de echipamente pe acumulatori, la…
15 octombrie 2025
Hard Rock Cafe își anunță expansiunea în Transilvania și Banat
Orașele desemnate pentru noile localuri de către Sphera Franchise Group (SFG) în cele două regiuni sunt Brașov, Timișoara…
15 octombrie 2025
Infrastructură
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…
17 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…
9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…
9 octombrie 2025
Sofia Alves – director DG Regio: „Oradea și Bihorul, modele europene de dezvoltare”
Sofia Alves, director în cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene, a vizitat…
8 octombrie 2025
PORR Construct avansează rapid pe drumul către viitorul aquapark Sânmartin
PORR Construct a ajuns la un stadiu de 55% cu lucrările la drumul ce va lega Inelul Rutier…
7 octombrie 2025
Minicentura Dejului devine funcțională
Consiliul Județean (CJ) Cluj a terminat asfaltarea drumului care leagă localitățile Câțcău și Vad, rută ce funcționează ca…
2 octombrie 2025
PORR Construct forează piloții pasajului rutier de pe Centura Oradea
De câteva zile au început lucrările de construcție a pasajului rutier suprateran pe Centura Oradea, la intersecția cu…
1 octombrie 2025
Turism
Invitație Visit Timiș: concert în peșteră
Dacă în ultimele săptămâni v-am trimis pe la diferite târguri de gastronomie din Timiș, duminica aceasta luăm o…
17 octombrie 2025
Încă un pas spre construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”
Șase asocieri de firme au depus oferte pentru construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”, o investiție majoră de circa…
17 octombrie 2025
Oradea a intrat în circuitul artei contemporane europene cu NOCA
Oradea marchează un moment definitoriu în evoluția sa culturală prin inaugurarea NOCA (New Oradea Contemporary Art), primul centru…
16 octombrie 2025
Oradea dă tonul în business networking: BNI Varadinum stabilește un nou record național
Cu 62 de membri la nivel Platinum și peste 400 de antreprenori prezenți la gală, noul grup BNI…
16 octombrie 2025
Simbolurile Brașovului: Telecabina Tâmpa și Restaurantul Panoramic se redeschid
Telecabina Tâmpa și restaurantul Panoramic, două simboluri arhitecturale și turistice ale Brașovului, își redeschid porțile în data de…
15 octombrie 2025
Spune Aeroportului Sibiu unde vrei să zbori
Aeroportul Internațional Sibiu anunță lansarea unui sondaj de opinie destinat pasagerilor și comunității locale, prin care se urmărește…
15 octombrie 2025
Hard Rock Cafe își anunță expansiunea în Transilvania și Banat
Orașele desemnate pentru noile localuri de către Sphera Franchise Group (SFG) în cele două regiuni sunt Brașov, Timișoara…
15 octombrie 2025
Vinurile premium ale Cramei Fort Silvan, introduse în Circuitul Anotimpurilor
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a inițiat un tur al toamnei pe Văile Crasnei…
13 octombrie 2025
Educație
Inspire & Connect – Cum se rescrie viitorul muncii la Oradea
Fundația CREFOP și IMM Club lansează un nou spațiu de dialog despre competențele viitorului. Într-o lume în care…
18 octombrie 2025
Salonul Pro Invent și-a desemnat premianții la Hub UTCN
Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) s-a încheiat cu…
17 octombrie 2025
Modernizarea Bibliotecii Județene Arad, în linie dreaptă: proiectul PNRR – la 98%
Una dintre cele mai importante investiții culturale ale Consiliului Județean Arad, vizând modernizarea energetică și funcțională a sediului…
17 octombrie 2025
Oradea a intrat în circuitul artei contemporane europene cu NOCA
Oradea marchează un moment definitoriu în evoluția sa culturală prin inaugurarea NOCA (New Oradea Contemporary Art), primul centru…
16 octombrie 2025
Bihorenii sunt invitați să facă nominalizări la Gala Comunității Bihorene
Fundația Comunitară Oradea invită bihorenii să nominalizeze faptele bune și oamenii din spatele acestora. Oamenii sunt invitați să…
16 octombrie 2025
Peste 7.000 de oportunități de carieră la Angajatori de TOP București
Angajatori de TOP București, cel mai mare eveniment de carieră din România, va avea loc vineri și sâmbătă,…
16 octombrie 2025
Vrei un Executive MBA la standarde internaționale, fără să părăsești România?
La Transilvania Executive Education (TEE), ai acces la un program 100% britanic, cu diplomă oferită de University of…
15 octombrie 2025
350 de invenții la expoziția internațională de la Hub UTCN
Pro Invent, Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), și-a…
15 octombrie 2025
Zi de Zi știri economice:
