București Energie Sibiu

Romgaz a semnat contractul pentru o nouă centrală termoelectrică la Iernut

Societatea Națională de Gaze Naturale (SNGN) ROMGAZ SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a raportat, în 1 noiembrie, Bursei de Valori București (BVB) încheierea contractului de achiziție publică pentru construcția unei centrale termoelectrice noi, la Iernut. Câștigătoarea licitației deschise pentru execuția proiectului la cheie este asocierea formată din Duro Felguero S.A. şi S.C. Romelectro S.A. București.
 
Una dintre direcţiile strategice ale SNGN ROMGAZ SA, care se regăsește și în “Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025”, asumată de conducerea companiei în acest an, este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, “în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx , CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare. Finanţarea proiectului se realizează din surse proprii şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată”, se arată în documentul semnat de către directorul general al SNGN ROMGAZ SA, Virgil Marius Metea, și remis în 1 noiembrie BVB.
Contractul de lucrări nr.13384/31.10.2016 a fost încheiat prin achiziție publică, prin aplicarea procedurii de licitaţie deschisă, având ca obiect executarea proiectului la cheie (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune) ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Potrivit raportului comunicat în vară Bursei de Valori București centrala termoelectrică nouă de la Iernut va avea o putere instalată cuprinsă între 380-430 MW.
Potrivit contractului, lucrările vor fi finalizate în 36 luni de la data intrării în vigoare a contractului. Acesta va intra în vigoare în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată. Valoarea estimată a contractului este de 268.836.329,82 euro, fără TVA.
Contractul mai prevede termenele și modalitățile de plată. Astfel, proiectul tehnic va fi plătit în 30 de zile de la avizarea de către ROMGAZ, echipamentele în 30 de zile de la recepţia la locul de montaj, iar lucrările executate în 30 de zile de la confirmarea situaţiei de lucrări de către ROMGAZ. Garanția de bună execuție reprezintă 10 % din valoarea contractului. Pentru neexecutarea obligațiilor, executantul va achita 0,1%/zi din valoarea obligaţiilor neexecutate, în timp ce ROMGAZ va plăti 0,1%/zi din plata neefectuată.
Evenimentul a fost raportat deoarece valoarea contractului depăşeşte 10 % din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2015 realizată de ROMGAZ.
SNGN Romgaz a înregistrat în primul semestru al acestui an o creștere de 58 % la capitolul venituri din energie electrică, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce producția de energie a crescut cu 31 % raportat la semestrul I din 2015.
Romgaz a preluat în 2013 Centrala Termoelectrică de la Iernut în contul datoriilor pe care Elcen le avea față de producătorul de gaze naturale.
Romgaz, al cărei acționar principal este statul român cu o participație de 70 %, este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE).
Ligia VORO

Related posts

Mai multe companii timişorene, premiate pentru succesul în domeniul eficienței energetice

Robert Bloancă

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

Lanţul de farmacii Ecofarmacia Braşov a ajuns la afaceri de 90 mil. lei în 2018

redactia

Documentațiile aferente secțiunilor 1 și 5 ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești, trimise pentru validare

Stefana Muresan

E.ON investeşte în infrastructură şi produse de electromobilitate

Ligia Voro

Proiecte mari în domeniul gazelor: „Legăm conducta BRUA de gazele din Marea Neagră”

redactia

Exportul de țiței, în vizorul noului ministru al Finanțelor

Stefana Muresan

Eveniment marca BusinessMark: Optimizarea și automatizarea: cele două „must-uri” în lanțul de aprovizionare

Papuc Irina

Bosch continuă programele educaționale dedicate studenților și publicului pasionat de tehnologie

Stefana Muresan

“Produsele electronice cu funcții inteligente vor deveni o necesitate”

Nora Dumitrescu

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

Palatul Universul din Bucureşti a fost scos la vânzare

Papuc Irina

E.ON Energie România dăruieşte 200.000 de kWh unor instituţii sociale din 10 judeţe

Ligia Voro

eMAG va livra produsele cu automobile 100% electrice

Papuc Irina

ENGIE Romania : Decarbonizarea economiei incepe prin folosirea combustibilor alternativi

Ionel Albu

ELBI Electric & Lighting – 38 milioane euro, cifra de afaceri la 9 luni

Ionut Oprea

Andrei Loghin a câștigat prima competiție de Night Golf din România

Ligia Voro

BILANȚ: În 2019, BusinessMark a organizat 60 de evenimente

Papuc Irina

Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, își face public salariul

Ligia Voro

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs’ lack of digital culture opens all gates to hackers.

redactia

Provocări majore pentru Electrica în anul 2018

Stefana Muresan

ROMGAZ va opri alimentarea cu gaze către Electrocentrale Constanţa începând de sâmbătă

Ligia Voro

Engie România, premiată pentru responsabilitate socială

Ligia Voro

Ministerul Turismului, reprezentanţe teritoriale interne în Harghita, Sibiu și Bistriţa-Năsăud

redactia

Leave a Comment