Simon Maurer, fondatorul și sufletul companiei Maurer Imobiliare Brașov, care a vândut peste 4.000 de apartamente, consideră că echipa este cel mai important lucru care face ca o afacere să devină una de succes. Despre cei 10 ani de la demararea primului proiect imobiliar amplu, despre proiectele de viitor, despre ce înseamnă „acasă” ne-a povestit Simon Maurer, “constructorul de visuri”, într-un interviu acordat revistei Transilvania Business.
La 10 ani de la demararea primului proiect amplu la Brașov, cum ați defini expertiza și atuurile companiei, care este definiția dvs. acum pentru un dezvoltator care să impună proiecte de success pe piața din România?
Am început dezvoltarea imobiliară în România tocmai pentru că am simțit că în țara în care m-am născut există potențial uriaș. Sunt mai bine de 10 ani de când construiesc locuri pe care oamenii le transformă în ”Acasă”, iar acest lucru îmi umple sufletul de bucurie. Partea sufletească și emoțională sunt latura frumoasă a acestei afaceri, însă trebuie să privim întregul. În compania Maurer Imobiliare, totul funcționează ca un motor, ca un angrenaj fără de care nu am fi putut discuta despre lucrurile pe care le-a construit, despre prezentul și viitorul companiei.
Privind în urmă, consider că echipa este cel mai important lucru care face ca o afacere să devină una de succes. Ca lider, ca CEO nu poți face nimic dacă nu ai lângă tine oamenii care să transpună în realitate viziunea ta, care să stea alături de tine la bine și la greu, așadar cei 10 ani de evoluție și maturizare pe piața imobiliară din România au adus lângă mine oameni extrem de valoroși care formează inima companiei Maurer Imobiliare.
Cum apreciați evoluția municipiului Brasov în acest interval, care sunt, în opinia dvs., elementele cheie de strategie pentru dezvoltarea sa în următorii zece ani? Ce indicatori folosiți pentru a decide investiții și dezvoltarea unor proiecte noi în orașe secundare/terțiare ale României, cum apreciați potențialul pieței regionale pentru noi investiții imobiliare?
În momentul în care am venit în Brașov, în urmă cu 10 ani, nimeni, niciun dezvoltator nu construia în oraș. Locul în care acum se află comunitatea Avantgarden3 – cel mai mare ansamblu rezidențial din centrul țării, și îndrăznesc să spun chiar din România, era o zonă de care toată lumea fugea, însă eu am văzut altceva – am văzut potențial și am avut certitudinea planului pe care Dumnezeu îl avea cu mine. Cred că aici se află și cheia succesului care face dintr-un om de afaceri, un lider în adevăratul sens al cuvântului – viziunea și perspectiva.
Brașovul a evoluat enorm în 10 ani, deși nu și-a atins în totalitate potențialul. Un mare minus, pe care oamenii de afaceri din zona îl resimt din plin, este lipsa autostrăzilor și lipsa unui aeroport, însă sper că timpul le va rezolva și pe acestea. O altă parte care ne încetinește ritmul de lucru este birocrația sufocantă ce generează neplăceri pe care, din păcate, le resimt și clienții.
În ceea ce privește investițiile în alte proiecte… Iau în calcul o multitudine de factori: economici, sociali, socio-culturali și încercăm o analiză profundă înainte de a face acest pas. În echipa noastră avem un Director de Dezvoltare care face calculele privind costurile și profitabilitatea unui teren, un Director de Vânzări, care, după ce a cercetat piața din potențialul oraș, face un grafic al vânzărilor, un Director de Marketing care își face strategia de promovare – toate deciziile privind proiectele viitoare le iau alături de echipa mea. Tot timpul mă consult cu ei, pentru a lua cea mai bună hotărâre. Așa am procedat în momentul în care am decis începerea dezvoltărilor imobiliare în Tîrgu Mureș și Constanța și sperăm să le oferim oamenilor din aceste orașe o experiență la superlativ, pe care o merită din plin!
Ce ar trebui schimbat în abordarea și acțiunea administrațiilor publice, alături de mediul de afaceri și societatea civilă, pentru a determina o evoluție sustenabilă și consolidarea unor comunități în orașele cu potențial de dezvoltare din regiunile țării?
Deschidere și susținere pentru investitori. Cred că aceasta este rețeta succesului și a evoluției pentru orice regiune din România. Avem atâtea exemple după care ne putem inspira, putem învăța de la vecinii noștri din UE și putem implementa niște sisteme care au fost deja testate cu succes de alții.
Visez la momentul în care aceste lucruri vor deveni o realitate pentru locul în care trăiesc alături de familia mea; nu degeaba motto-ul companiei mele este ”Constructorii de visuri” – cred cu tărie că avem o datorie morală față de această țară, de a construi ceva durabil și sustenabil.
Ce elemente de structură/concept, facilități și noi funcții se modifică în proiectele dvs. pentru dezvoltări viitoare? Care considerați că sunt elementele cheie pentru noi cartiere ale orașelor în România anului 2016?
În domeniul dezvoltării imobiliare trebuie să știi mentalitatea clientului pentru care construiești. Trebuie să îi cunoști gândirea și nevoile, așadar, conceptul pe care îl dezvoltăm ține cont de toate aceste elemente. Pe lângă dimensiunea și structurarea apartamentelor, ținem foarte mult la materialele folosite – de-a lungul celor 10 ani de prezență pe piața imobiliară ne-am păstrat constanța în ceea ce privește calitatea.
Mai mult, proiectele pe care le gândim sunt adevărate ”orașe” în interiorul orașelor, comunități care le oferă oamenilor toate facilitățile de care au nevoie: instituții de învățământ, cabinete medicale, hypermarketuri, farmacii, locuri de joacă pentru copii.
În plus, un alt element care oferă unicitate proiectelor noastre este administrarea clădirilor și garanțiile pe care le oferim locatarilor. Astfel, compania noastră, în schimbul unei taxe de administrare, are sub întreținere întreaga comunitate – oferind o imagine de ansamblu, unitară asupra cartierului.
Consider că sentimentul de ”Acasă”, de familie, de siguranță și liniște este ceea ce trebuie să le oferim oamenilor prin produsele pe care le scoatem pe piață. În secolul vitezei, al alergării pentru ”mai mult” și ”mai bine”, oamenii trebuie să își dorească să vină în locuința lor construită de Maurer Imobiliare J.
Aveți o strategie pentru București, am putea asista la o dezvoltare a dvs. în capitală?
Nu spunem niciodată ”Nu”. Cred cu tărie că Dumnezeu ne va purta acolo unde trebuie să fim și ne va deschide oportunități pe care le vom urma. Am discutat și am văzut mai multe terenuri în Capitală, însă, momentan, strategia pe care o urmăm este aceea de extindere în orașele de provincie, pentru că produsul pe care l-am dezvoltat și perfecționat de-a lungul timpului oglindește nevoile clientului din aceste zone ale țării.
Ați primit oferte/luați în calcul un “exit”/vânzarea integrală a unor cartiere dintr-un oraș sau a tuturor proiectelor? Dar investiții în alte sectoare – office/logistică/retail?
Niciodată nu am îndrăznit să mă gândesc, atunci când am pornit dezvoltarea imobiliară în România, că voi ajunge atât de departe. Mă simt copleșit de bunătatea pe care Dumnezeu și-a arătat-o față de mine, față de familia mea și de compania pe care o conduc, însă au existat momente de presiune, de stres, de crize prin care am trecut doar călăuzit de Dumnezeu.
Cred că acum am oamenii potriviți lângă mine, alături de care voi continua dezvoltarea pe orizontală a proiectelor imobiliare pe care le-am pregătit pentru viitorul apropiat.
Retailul, zona de office, logistică sunt sectoare distincte ale domeniului imobiliar, iar în piață există specialiști care au dezvoltat și s-au specializat pe aceste zone, așa că o tranziție de la rezidențial către retail este, cel puțin pentru prezent, un plan puțin probabil.
Care ar fi principalele 3 principii/repere folosite cu succes în economia germană pe care le-ar putea utiliza cu succes și antreprenorii români?
Calitatea, seriozitatea și respectul. Acestea sunt elementele pe care le-am învățat și trăit în fiecare zi petrecută în Germania.
Acestea sunt elementele care constituie valorile companiei Maurer Imobiliare, iar peste toate tronează valorile creștine, care ne ghidează și ne ajută să fim diferiți într-o societate secularizată.
Ce înseamnă “acasă” pentru Simon Maurer, cum definiți dvs. stilul de viață, ce vă motivează în continuare pentru a dezvolta compania, care sunt obiectivele pentru 2017/2018?
Poate sunt considerat de mulți un om de afaceri atipic și asta pentru că locuiesc alături de familia mea chiar în cartierul pe care l-am ridicat în Brașov, într-un simplu apartament de bloc.
Dar ”Acasă”, în adevăratul sens al cuvântului, poartă forma locului în care m-am născut – Noul Săsesc (un sat din apropiere de Sighișoara), acolo unde mă refugiez în colțul meu de Rai de pe acest pământ. Sunt un om simplu, înconjurat mereu de prieteni, un om vesel, un om care nu uită nicio secundă de unde a plecat și un om care își tratează cu respect colegii de lucru.
Nu aș fi fost ceea ce sunt astăzi fără educația primită de la părinții mei, fără sfaturile și fără rugăciunile lor. Simon Maurer este o unealtă în mâna lui Dumnezeu, iar scopul meu este să ofer cât mai multor oameni din binecuvântarea primită de sus.
Pentru viitorul apropiat am o singură certitudine: că tot ceea ce vom face va fi spre folosul și spre binele oamenilor, oriunde vom merge. Vom face tot ce ne va sta în putere pentru a aduce un plus de valoare în locurile în care vom începe dezvoltările, pentru că noi, familia Maurer Imobiliare, suntem constructorii de visuri!
Citește și:
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Proprietarul grupului Astra devine cetățean de onoare al Maramureșului
Consiliul Județean (CJ) Maramureș a decis, în unanimitate, să confere titlul “unuia dintre cei mai mari industriași pe…
1 iulie 2025
Spitalul Dr.Holhoș, cea mai nouă investiție în peisajul medical românesc
Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș a bifat o nouă reușită în peisajul medical românesc și se extinde cu…
1 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
Tinerii antreprenori ai Ardealului, adunați de D’Olive la Păltiniș
Șapte întreprinzători din regiune constituiți într-un grup de inițiativă (mastermind) au fost consiliați de către mentori cu experiență…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Aeroportul Cluj, premiat la Atena pentru excelență în operațiuni aeroportuare
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a fost premiat în cadrul evenimentului OPS Forum 2025, organizat la Atena…
1 iulie 2025
Investiții
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
