București Real Estate Ultimele stiri

DTZ Echinox: 2016, an cu livrari record

Cu livrari de aproape un milion de metri patrati, 2016 a fost cel mai bun an al pietei imobiliare locale din 2008 incoace
Livrarile de spatii de retail, logistice si de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 de metri patrati, in crestere cu 88% fata de 2015, marcand astfel cel mai bun an al pietei imobiliare locale din 2008 incoace, potrivit unei analize a DTZ Echinox.
2016 a fost astfel un an cu livrari in crestere semnificativa pe toate segmentele pietei imobiliare, exceptie facand spatiile de birouri din afara Bucurestiului, segment care venea dupa un an 2015 cu livrari record.
Pentru sectorul spatiilor industriale si logistice a fost chiar cel mai bun an din istoria pietei imobiliare locale, cu livrari de aproximativ 380.000 de metri patrati, cresterea consumului, dar si o cerere mai mare din sectorul industrial, generand un nou val de investitii „la cheie” (built-to-suit), dar si speculative, semn ca investitorii si-au recapatat increderea in potentialul acestei piete.
La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproximativ 60% din spatii au fost construite in Bucuresti si in imprejurimile Capitalei, remarcandu-se ca dimensiune investitii precum mallul ParkLake Plaza (69.000 mp), turnul de birouri Globalworth Tower (54.700 mp) si extinderea parcului logistic P3 Bucharest cu aproape 90.000 mp.
In afara Bucurestiului, printre proiectele importante livrate in acest an pot fi mentionate cladirile de birouri dezvoltate de Iulius Group la Iasi si Timisoara (42.000 mp in total), mallurile deschise de NEPI in Timisoara (Shopping City Timisoara – 42.000 mp in faza a doua) si Piatra Neamt (27.900 mp) si proiectele logistice si industriale dezvoltate de Immofinanz (Ploiesti), WDP (Sibiu, Valcea, Braila), CTP (Cluj, Pitesti) sau Transilvania Constructii (Cluj).
Cea mai mare crestere a livrarilor fata de anul precedent, de 240%, a consemnat-o sectorul de birouri din Bucuresti, spatiile noi cumuland o suprafata de circa 290.000 mp.
Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency
„Chiar daca a fost un an cu livrari semnificative, noile spatii de birouri au fost rapid absorbite, pastrand astfel rata de neocupare stabila, in timp ce chiriile au inregistrat chiar o usoara crestere in zonele centrale si semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piata dinamica, cu noi companii care analizeaza intrarea pe piata si chiriasi existenti care cauta sa se consolideze avand planuri de crestere a spatiului ocupat cu procente cuprinse intre 20% si 50%. Companiile carora le expira contractele de inchiriere la finalul anului viitor si chiar in prima parte a anului 2018 sunt deja in piata pentru a-si evalua optiunile, semn ca au mai multa incredere in dezvoltarea businessului din Romania”.
Proiectele de 370.000 mp finalizate anul acesta in sectorul logistic si industrial reprezinta echivalentul livrarilor din precedentii cinci ani (2011 – 2015) la un loc, iar ritmul sustinut de dezvoltare se va mentine si in 2017.
Rodica Tarcavu, Senior Broker, Industrial Agency
„Aproape 190.000 de metri patrati, reprezentand jumatate din spatiile logistice si industriale finalizate in acest an, au fost dezvoltati in Bucuresti, dupa o perioada de sapte ani in care livrarile cumulate au fost de doar 90.000 de metri patrati, ceea ce reprezinta foarte putin pentru o capitala europeana. Tendinta de dezvoltare a pietei logistice se mentine si pentru 2017, cand estimam un nivel al livrarilor la acelasi nivel, focusul investitorilor fiind pe Bucuresti, Cluj si Timisoara, secondate de Sibiu si Brasov”.
Chiar daca este departe de cifrele atinse in perioada de boom, si sectorul de retail a avut o evolutie importanta in 2016, nivelul livrarilor, de 237.000 mp, fiind in crestere cu 40% comparativ cu anul precedent.
 
Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency
„Este un moment bun pentru piata de retail, cu cresteri sustinute in consum in ultimii 2 ani determintate si de un plan economic stabil, astfel ca unii dezvoltatori au accelerat proiectele de retail avand un feedback pozitiv, de incredere, din partea retailerilor. Pentru perioada urmatoare vedem o intensificare a dezvoltarii segmentelor de parcuri de retail si convenience centres, mai slab reprezentate in Romania, comparativ cu alte piete din regiune. In 2017, focusul va fi directionat catre orasele secundare si tertiare unde nu exista o componenta moderna de retail sau aceasta este slab reprezentata, precum si catre orasele mari in care, in ciuda faptului ca majoritatea sunt deja destul de bine deservite de centre comerciale, dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare, tinand cont de potentialul ridicat si in crestere al acestora.”
DTZ este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata locala, cu o echipa de peste 50 de consultanti si tranzactii de inchiriere a unor spatii logistice, de retail si birouri de peste 100.000 de metri patrati intermediate in 2016.
 
DTZ a fuzionat cu Cushman & Wakefield in 2015, la nivel global. Noua companie opereaza sub brandul Cushman & Wakefield, are peste 43.000 de angajati, gestioneaza peste 4 milioane de metri patrati la nivel global, in numele clientilor institutionali, corporate si privati si va avea venituri de peste 5.5 miliarde de dolari.

Related posts

Top 10 cele mai eficiente orașe din România. Pe primele poziții: Oradea, Alba Iulia și Iași

Stefana Muresan

România are azi cea mai ieftină piaţă spot de energie electrică din regiune, pe fondul producţiei mari de energie hidro și eoliană

Papuc Irina

Industria pharma în România – harta marilor jucători

Papuc Irina

Iasi – Prima destinatie a Maratonului de business CCIFER

Stefana Muresan

Sibianul Vasile Bulboacă (CON-A), inițiatorul unui program de învăţământ profesional dual: Cei mai mulți absolvenți au preferat șomajul

Stefana Muresan

ADR Vest susține digitalizarea IMM-urilor și soluțiile inteligente în beneficiul comunității

redactia

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 start up-uri

redactia

Grădiniţe private cu profil sportiv – Ajutor de 500.000 de euro pentru fiecare investitor

redactia

Pfeiffer Vacuum s-a mutat din oraș. Uzină de 13 milioane de euro la Apahida

redactia

Antibiotice Iași donează 250.000 de lei Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Ion Surdu

Consiliul Județean aprobă finanțarea pentru construirea primei Săli Polivalente din Alba

Stefana Muresan

Austria și Nordul Italiei, luate model de CJ Bihor pentru construcțiile montane

Traian Dan

Rebels and Rulers: Conferința românească de business și branding cu răsunet internațional

Ligia Voro

Grupul Mobexpert își redeschide, de astăzi, o parte din magazine. Urmează și reluarea activității fabricilor

Papuc Irina

Prețul imobiliarelor în Cluj-Napoca, fără oprire

Stefana Muresan

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

Mașinile electrice și hibrid, alimentate la Cluj Arena

Nora Dumitrescu

4,5 milioane de euro pentru modernizarea a șase străzi din municipiul Oradea

Traian Dan

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Lucrările la Palatul Rimanóczy Kálmán din Oradea, aproape finalizate

Ligia Voro

Ramina SRL, comerț de calitate pentru toată gama de clienți  

Ligia Voro

Adunarea generală a municipiilor din România: ce au discutat primarii cu premierul și președintele țării

Papuc Irina

Automatizăm România. Webinar organizat de Robotiindustriali.ro în parteneriat cu Cleverbiz Consulting și Kovács Trade Company

A. I.

Academia Micilor Developeri oferă o soluție completă de business pentru investitorii în educația IT

Ligia Voro

Leave a Comment