România a exportat în primele nouă luni ale anului trecut 9.926,7 tone de vinuri din struguri proaspeți, în creștere cu aproape 22% față de aceeași perioadă a anului precedent, când exporturile au totalizat 8.145,6 tone, conform balanței comerciale cu produse agroalimentare furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Încasările au totalizat 15,013 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, fiind cu 35% mai mari față de sumele obținute în aceeași perioadă din 2015, respectiv 11,126 milioane de euro, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, importurile de vin au depășit, în perioada menționată, de 3,5 ori exporturile, totalizând 35.258,1 tone, fiind în creștere și față de cantitățile provenite de pe piețele externe în aceeași perioadă din 2015.
Valoarea importurilor de vinuri din struguri proaspeți din țările intra și extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, în creștere cu 4,3% față de cele 29,842 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2015 pentru o cantitate de 31.505,3 tone de vin.
România are o tradiție în producerea vinului, atestată documentar de peste 2.000 de ani. În ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investiții și sprijin financiar al statului român, dar și al Uniunii Europene, începând cu anul 2007.
Producția de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât 2015, cea mai mare creștere a producției, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului.
Românii consumă în prezent în jur de 22 — 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuți, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%.
Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.
Citește și:
România participă cu trei crame la London Wine Fair 2024
Centrul de expoziții și târguri Olympia din West Kensington, Londra și-a deschis ediția din 2024 a London Wine…
21 mai 2024
Jidvei sărbătorește trei sferturi de veac
Cele mai reprezentative vinuri Jidvei vor fi prezente în cadrul London Wine Fair, marcând cei 75 de ani…
20 mai 2024
Oxana Crețu a fost invitată la Coup de Cœur des Chefs în cadrul Challenge International du Vin Bordeaux
Challenge International du Vin a organizat Coup de Cœur des Chefs, o degustare a selecției de vinuri medaliate…
20 mai 2024
Vinurile românești medaliate la Challenge International du Vin, Bordeaux 2024
Juriile Challenge International du Vin s-au întâlnit la Palatul Congreselor de la Bordeaux pentru a desemna câștigătorii celei…
20 mai 2024
Strategii avansate pentru optimizarea sănătății viței-de-vie pentru fermierii din România
Țările europene sunt recunoscute pentru producția de vinuri pe scară largă de secole, deoarece băuturile fac parte integrantă…
20 mai 2024
Zetanil combate eficient mana la cultura viței-de-vie, a tomatelor și cartofului
Plantele de cultură sunt atacate de un număr mare de boli, dar dintre acestea, mana, chiar și după…
20 mai 2024
Campionii excelenței în vin Gîrboiu la RO Wine 2024, Cluj-Napoca
RO Wine, ediția clujeană din 2024 a coagulat crame de rezonanță, precum Crama Gîrboiu, care au adus în…
16 mai 2024
O nouă destinație turistică în Bihor, la mai puțin de 30 kilometri de Oradea
Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un…
15 mai 2024