de Ligia POPA
În urmă cu 17 ani, în februarie 1999, la Zlatna a avut loc o explozie în care au murit doi oameni. Vechea fabrică de pulbere de aluminiu, degradată şi depăşită tehnologic, a cedat, iar oraşul vestit, la un moment dat, pentru gradul de poluare şi pesimism a plătit cu vieţi umane neglijenţa şi delăsarea unora. În acel moment a fost clar pentru toţi că era cazul să se facă schimbări.
Când toate cad şi unii se ridică
Imediat după explozie, fabrica a fost preluată şi a devenit Alba Aluminiu, o unitate nouă, iar producţia a început în primăvara anului 2000, cu fabricarea de pulbere de aluminiu, pentru industria de BCA, pe baza unei noi tehnologii. În fruntea ei era deja un chimist, dr. Ion Dragnea, pregătit să schimbe tot şi în fabrică, în mentalitatea oamenilor cu care lucrează şi a celor din comunitatea în care se află unitatea.
Din păcate, industria chimică din România a decăzut mult în ultimii 25 de ani, s-au distrus multe facilităţi de producţie şi, mai ales, s-au pierdut specialiştii şi competenţele în domeniu. După ce chimiştii vechi, cu experienţă s-au retras, nu au apărut generaţii noi de specialişti, fiindcă sectorul nu mai avea ce le oferi, adică nici locuri de muncă, nici viitor, aşa că noua unitate, construită pe ruinele vechii fabrici pornea cu perspective sumbre, deloc promiţătoare, potrivit chimistului.
Dar, după câţiva ani, lucrurile păreau a se schimba, în ciuda greutăţilor, după cum a afirmat proprietarul Alba Aluminiu, dr. Ion Dragnea, aşa că acum fabrica produce paste de aluminiu pentru BCA şi pigmenţi de aluminiu pentru lacuri şi vopsele, care sunt folosite pentru alte industrii din România. De fapt, 70 % din producţie este exportată, prin dealer, în Marea Britanie, Franţa, Ucraina, Thailanda, Vietnam, Statele Unite ale Americii, Iordania, Argentina, Columbia, Bulgaria, Polonia etc.
Ca partener serios, compania a fost invitată şi participă de fiecare dată la două dintre cele mai importante târguri de profil din lume: European Coating Show, în anii fără soţ, de la Nurenberg, şi American Coating Show, din Indianapolis, în anii cu soţ. “Participările nu sunt deloc ieftine, dar au calitatea de a ne pune în contact cu toţi utilizatorii produselor noastre în lume şi de a ne promova cu succes brandul, care a devenit din ce în ce mai cunoscut de la an la an. În acelaşi timp, unui producător care produce produse bune, este serios şi de încredere i se răspândeşte această reputaţie, iar noi, după ce am devenit cunoscuţi astfel, ne-am trezit că am primit comenzi din cele mai neaşteptate locuri”, zice Dragnea.
Datorită afacerilor şi nu numai familia a călătorit mult, iar experienţele i-au ajutat să înţeleagă mai bine ce trebuie făcut pentru afacere, pentru sector şi, nu în ultimul rând, pentru comunitate. “A călători înseamnă a te deştepta. Nu numai noi, ca patroni, am călătorit, ci am căutat, de fiecare dată când am avut ocazia, să-i trimitem pe salariaţii noştri în diferite locuri din lume, atât pentru a rezolva problemele firmei, cât si pentru a se întoarce mai deştepti şi cu mai multă experienţă”, spune antreprenorul.
El vede viitorul firmei ca fiind unul axat pe aprofundarea cunoştinţelor şi valorificarea potenţialului din domeniu, chiar dacă, în paralel, membrii familiei sunt tentaţi să investească şi în turism şi au pus deja bazele unei livezi ecologice.
“Atenţia noastră este îndreptată către a realiza produse cu valoare adăugată din ce în ce mai mare. Este singura cale de a putea sa creştem permanent atât reputaţia firmei, cât şi salariile angajaţilor. Deocamdată acesta este dezideratul nostru şi nu încercăm să ne dispersăm în prea multe direcţii atâta timp cât nu am epuizat posibilităţile domeniului nostru”, subliniază chimistul, devenit în timp unul dintre cei mai respectaţi antreprenori din domeniu, atât în România, cât şi dincolo de graniţele ei.
“Medicamentul salvator”: fabrici mici şi profesionişti
Practic, unitatea de la Zlatna poate fi considerată un model de succes, dar, dincolo de asta, este clar că în spatele ei stă muncă şi multă putere de decizie, fără compromisuri de nicun fel. Iar cele mai multe cerinţe sunt legate de oameni, de la angajaţi la colaboratori.
Într-un moment în care școala, ca instituţie, nu califică chimişti pentru industria de profil, lipsa de personal pare a fi cea mai mare problemă a companiei. “Nu există cursuri pentru chimişti şi nici interes pentru aceste meserii din domeniu. Cred că în România avem probleme serioase din cauza lipsei de personal deoarece statul încurajează delăsarea. Mulţi acceptă să trăiască din ajutoarele de stat şi nu mai vor să muncească. Le e mai uşor să stea acasă, pe bani, fără să facă nimic, decât să vină şi să muncească alături de noi. Am discutat mult şi cu alţi investitori care au aceeaşi problemă: nu găsesc oameni serioşi pe care să îi aducă în firmele lor”, spune administratorul firmei.
El crede că industria chimică din România s-ar putea ridica din nou dacă ar atrage investitori privaţi competenţi, care să gestioneze unităţi de producţie mici, dar flexibile şi multinaţionale, companii mari, din industria chimică, care să găsească în România motive serioase să investească. “Cred că Bayer, BASF, Dow şi altele ar putea să fie interesate de ţara noastră dar, din păcate, nu au fost create condiţii care să favorizeze cele două tipuri de investiţii. Ar fi mai bine pentru toţi ca noi, investitorii, reprezentanţi ai mediului de afaceri, să fim chemaţi la consultări înainte de a fi luate anumite decizii sau să fie votate legi. Am vrea să fim consultaţi în domeniile în care ne pricepem, fiindcă avem nevoie de legi elaborate împreună cu întreprinzătorii deoarece din birouri este greu de imaginat situațiile cu care ne confruntăm”, spune administratorul fabricii.
Din păcate, mediul de afaceri din România nu este nici pe departe cum ar trebui să fie. Presiunile care se fac asupra investitorilor fac ca multe afaceri să se scufunde şi să intre “în zona gri”, care nu face altceva decât să cucerească o parte tot mai mare din economia României, şi aşa afectată de multele schimbări şi cutremure care au avut loc în ultimii ani.
O afacere pentru comunitate
În fabrica din Zlatna lucrează doar localnici, aşa că interesul companiei este ca întreaga comunitate să progreseze pentru ca şi nivelul de aşteptare şi de viaţă al propriilor colaboratori să crească. “Tot ceea ce am realizat am realizat cu aceşti oameni. Este normal să fim legaţi de această comunitate. Alba Aluminiu introduce anual în economia oraşului, prin salariile plătite personalului, aproape un milion de euro, aşa că este evident că atât compania depinde de calitatea oamenilor din Zlatna și de sprijinul oraşului, cât şi prosperitatea oraşului depinde de succesul Alba Aluminiu. Cel mai important lucru pentru noi, însă, este că oamenii care lucrează în fabrica noastră au fost şi sunt sănătoşi. Aceasta înseamnă că nu am avut accidente de muncă sau alte evenimente care să pună în pericol sănătatea oamenilor noştri. Ne-am propus ca obiectiv de credinţă acest lucru, pentru că niciun succes economic sau de business nu poate compensa un eveniment care să afecteze sănătatea oamenilor noştri”, spune Dragnea.
Pentru a stimula dezvoltarea şi progresul comunităţii, familia Dragnea a iniţiat, din 2016, un program de burse pentru elevii merituoşi, în speranţa că astfel aceştia vor fi convinşi să lupte pentru a face performanţă ca ulterior să se întoarcă la vatră, acasă, şi să aplice ceea ce au învăţat. Astfel, cei mai buni copii, mulţi cu rezultate foarte bune la chimie, au fost premiaţi în această vară, cu ocazia unui eveniment cultural desfăşurat la Zlatna, de dr. Ion Dragnea, în numele companiei pe care o conduce.
De asemenea, pentru a dinamiza viaţa sportivă din oraş, familia Dragnea a organizat un cros la care au fost invitaţi să participe zlătneni de toate vârstele.
În aceste condiţii, efectele implicării companiei în comunitate se văd deja, aşa că şi nivelul de aşteptări al zlătnenilor a crescut, ei fiind acum mai interesaţi de sport, de implicare sau de chimie, elevii. Membrii familiei Dragnea sunt mulţumiţi să îi vadă cum înfloresc şi cer tot mai multe de la viaţă şi că, o dată cu ei, se ridică şi Zlatna, oraşul care şi-a schimbat faţa în ultimii ani, devenind o oază de verdeaţă, greu de recunoscut pentru cei care îşi amintesc localitatea minieră poluată în exces de acum câţiva ani.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
