Autor: Sorin – Tiberiu BUNGESCU, Radu ILEA, Radu TARCAET – USAMVBT
Fermierii din România sunt din ce în ce mai interesați de așa-numita “Agricultură de precizie” ( “Precision Farming”). Sunt fermieri în țară care lucrează de mai mulți ani cu această tehnologie de vârf și au văzut rezultatele imediat. Alții nu știu despre ce este vorba și dacă merită să investești în așa ceva. Să vedem ce este de fapt “Agricultura de precizie”.
Cererea continuă de a produce mai multe produse alimentare datorită creșterii continue a populației a făcut ca fermierii din întreaga lume să pună un accent mărit pe practicile intensive din punct de vedere al resurselor, acestea ducând atât la mărirea costurilor economice cât și la cele care privesc mediul înconjurător, cele ecologice. Aceste aspecte au dus în timp atât la obstacole cât și la oportunități pentru implementarea agriculturii de precizie în agricultura țărilor în curs de dezvoltare.
Implementarea unui management adecvat pentru lucrările solului și înființarea culturilor, ținând cont de condițiile variate din diferitele zone ale țării (tipul solului, umiditatea, starea substanțelor nutritive, distribuirea pesticidelor etc.) nu mai reprezintă, în 2016, o problemă necunoscută pentru fermieri. Agricultorii au observat variabilitatea productivităţii în spaţiu şi timp, fapt pentru care au schimbat practicile agricole, modul de amplasare a fermelor, dispunerea maşinilor etc., pentru a optimiza resursele solului şi input-urile exterioare.
Acest lucru a fost posibil întrucât în majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare suprafeţele agricole sunt relativ mici şi fermierii au fost familiarizaţi cu variaţia spaţială şi temporală. Totuşi, agricultura de precizie în termenii utilizării tehnologiilor ca: Sisteme de Poziţionare Globală (GPS), Sisteme de Informare Geografică (GIS), teledetecţia, monitoarele de productivitate, sistemele de ghidare pentru aplicarea ratei variabile de administrare a variaţiei în interiorul câmpului este încă în perioada sa de început în aproape toate ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în România.
Agricultura de precizie este un sistem integrat de management al culturii care încearcă să combine tipul şi cantitatea de input-uri cu nevoile recoltei reale pentru suprafeţe mici în cadrul unui teren (aparţinând unei ferme). Adesea putem să ne referim la agricultura de precizie ca la o agricultură bazată pe GPS, o agricultură cu o rată variabilă, o agricultură cu prescripţie, o agricultură cu amploare specifică etc.
Cum funcționează sistemul GPS?
Acesta este o constelație de 31 de sateliți ce orbitează în jurul pământului. 24 de sateliți funcționează permanent pentru a asigura o acoperire permanentă pe toată perioada unei zile.
Cum funcționează receiver-ul GPS? Receiver-ul GPS își calculează poziția în funcție de semnalul primit de la cel puțin patru sateliți, trei sateliți vor determina locația exactă în plan – 2D, iar al treilea satelit este folosit pentru a afla poziția pe verticală, determinând astfel poziția 3D a receiver-ului GPS.
Cum funcționează receiver-ul DGPS? Receiverul DGPS primește semnal de la sateliți, dar și de la o bază de referință care deja își știe foarte bine locația pe pământ. Receiverul va aplica aceste corecții primite de la stația de referință la semnalul primit de le sateliți pentru a avea o poziție mai “reală”. Marea diferență între GPS și DGPS o reprezintă o abatere mai mică. Rețeaua publică DGPS este EGNOS – European Geostationary Navigation Overlay Service.
Care sunt sistemele de operare? La ora actuală, cele mai utilizate sisteme sunt: GPS-Global Positioning System, operat de guvernul SUA, fiind operațional din 1978 și are 31 de sateliți disponibili pe orbită și Global Navigation Satellite System – GLONASS, operat de guvernul Rusiei, fiind operațional din 1982 și are 31 de sateliți disponibili pe orbită. Mai există și sistemul Uniunii Europene – GALILEO și cel al Republicii China – COMPASS.
Necesitatea utilizării unui Sistem de Poziţionare Globală (GPS)
Sistemul de poziţionare globală a revoluţionat conceptul de poziţionare, deşi a început în primul rând ca un sistem de navigare. Astăzi, Sistemul de Poziţionare Globală (GPS) a devenit o utilitate internaţională. În plus, acesta se poate utiliza şi funcţiona pe toate tipurile de vreme (condiţii meteo) în întreaga lume. Deci nu există restricții meteo! GPS și-a câștigat popularitatea în timp datorită unei acurateţi ridicate cu care pot fi determinate poziţia, timpul şi direcţia.
Ca o unealtă a agriculturii de precizie, sateliţii Sistemului de Poziţionare Globală transmit semnale care permit receptorilor GPS să-şi calculeze poziţia. Aceste informaţii sunt furnizate în timp real, ceea ce înseamnă că, informaţiile de poziţie continuă sunt furnizate în timpul mișcării. Având informaţii privind localizarea precisă în fiecare moment, acest lucru permite ca măsurătorile efectuate asupra culturii, solului şi apei să fie cartografiate. Receptorii GPS, fie că sunt montaţi în teren, fie că sunt montaţi pe utilaje, permit utilizatorilor să revină la locaţiile specifice pentru a lua probe sau a trata acele zone.
Rolul GPS în agricultura de precizie
Prin agricultura de precizie se face lucrul corect în locul potrivit, la vremea potrivită, aceasta implicând toate tipurile de echipamente de înaltă tehnologie şi statistici sau alte analize. Efectuarea unui lucru corect începe totuşi cu nişte conducători (operatori) buni care fac o treabă bună utilizând unelte comune ca: maşini de plantat, echipamente de împrăştiat îngrăşăminte, combine şi orice altceva care ar putea fi necesar. În acest context, GPS devine o parte și un pachet. Pentru analiza şi procesarea imaginilor teledetectate este nevoie de informaţii reale şi argumentate, colectate în câmp, la o varietate de amplasări şi adesea în perioade variate, de-a lungul întregului sezon de producţie a culturii. În mod convenţional, aceste date au fost înregistrate manual pe foi de observaţie în câmp, fotografii aeriene sau hărţi, în timp cu un efort considerabil. Datele pentu a fi utilizate în teledetecţie sau GIS este necesar să le transformăm în format digital. Pentru analiza imaginilor, datele primite trebuie digitalizate în scopul de a crea o mască pentru pregătirea software-ului pentru a recunoaşte condiţiile diferite şi pentru a clasifica imaginile de teledetecţie.
Urmărind evoluţia dezvoltării sistemului de poziţionare globală (GPS) în lume se remarcă faptul că acesta a fost implementat, în principal, de către cei mai importanţi producători de combine din Europa şi SUA (Claas, John Deere, New Holland, Case-IH) care au şi cea mai mare potenţă financiară. Ca urmare rezultă ajustarea cantităţii de inputuri în funcţie de suprafaţa fiecărui teren dintr-o fermă, printr-un sistem integrat de management al culturii (agricultura de precizie) ce conduce la creşterea substanţială a productivităţii acestor combine şi a veniturilor rezultate de pe urma acestora. Acest sistem GPS a fost dezvoltat și implementat în ultimii ani și de marii producători de tractoare (John Deere, Fendt, Case, Massey Ferguson, Deutz Fahr, New Holland, Claas, Caterpillar etc.) și mașini agricole din lume.
Citește și:
Cum a fost la târgul de primăvară Agrobob. Cooperativele și fondurile UE, în prim-plan
Producătorii locali din această zonă a Transilvaniei s-au reunit la manifestarea care s-a derulat în parcarea Ecolor, din…
28 aprilie 2025
Erbicidare cu Click Pro – dacă vă doriți o cultură de porumb profitabilă
Porumbul este una dintre cele mai importante culturi pe plan mondial, fiind utilizat atât în hrana oamenilor, a…
25 aprilie 2025
Raportul referitor la viitorul buget al UE, salutat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a salutat poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura
Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni…
23 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, companie internațională de știință și tehnologie agricolă,…
16 aprilie 2025
Investiții
BNR lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Specialiștii BNR aduc în prim-plan principalele coordonate măsurabile ale evoluției economiei României și ale contextului mai larg al…
28 aprilie 2025
Au început testele de rezistență la Podul hobanat din Satu Mare
Luni, 28 aprilie 2025, Strabag a început testele de rezistență la Podul hobanat peste râul Someș din Satu…
28 aprilie 2025
Aquapark în valoare de circa 37 milioane de euro la Tășnad
Orașul Tășnad intră pe harta marilor investiții turistice din Regiunea de Nord-Vest odată cu lansarea proiectului finanțat de…
25 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Oradea, model de succes în utilizarea fondurilor europene
Comisarului european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică în cadrul Comisiei Europene, Piotr Serafin, laudă Oradea pentru modul…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Hidroelectrica a semnat contractul pentru achiziția instalației de stocare cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord
Hidroelectrica a semnat, astăzi, contractul cu Asocierea Prime Batteries Technology SRL. și Enevo Group S.R.L., pentru achiziția instalației…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Infrastructură
Au început testele de rezistență la Podul hobanat din Satu Mare
Luni, 28 aprilie 2025, Strabag a început testele de rezistență la Podul hobanat peste râul Someș din Satu…
28 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Oradea, model de succes în utilizarea fondurilor europene
Comisarului european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică în cadrul Comisiei Europene, Piotr Serafin, laudă Oradea pentru modul…
25 aprilie 2025
Maramureșul se împrumută cu 18 milioane € ca să își facă parcuri industriale
Consilierii județeni au avizat contractarea unui credit substanțial care să permită materializarea a patru obiective de specializare inteligentă…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Turism
S-a deschis sezonul de vizitare a Domeniului Regal Săvârșin, județul Arad
În dimineața de sâmbătă, 26 aprilie, la Casa Ceaiului din Satul Regal, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele…
27 aprilie 2025
Aquapark în valoare de circa 37 milioane de euro la Tășnad
Orașul Tășnad intră pe harta marilor investiții turistice din Regiunea de Nord-Vest odată cu lansarea proiectului finanțat de…
25 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Educație
Politehniștii clujeni au dominat competiția de poduri din spaghete din Slovenia
Echipele Facultății de Construcții Cluj-Napoca (FCC) din cadrul Universității Tehnice (UTCN) au ocupat primele două poziții în competiția…
25 aprilie 2025
UBB va forma tineri fotbaliști de elită la „U” Cluj
Instituția clujeană de învățământ superior se implică în creșterea noilor generații de sportivi de performanță. În program s-au…
25 aprilie 2025
„Babeș-Bolyai” intră în concurență directă cu „Iuliu Hațieganu”
Clujul va avea două unități de învățământ superior în care se va studia sănătatea la acest nivel: Universitatea…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
