Mureș Turism

Sovata, turism 100% și în 2016

Stațiunea Sovata a avut în sezonul de vară 2016 un grad de ocupare de 100%. Zeci de mii de turiști din România și din străinătate au venit să se bucure de frumusețile locului, de binefacerile apei sărate și de aerul curat de aici. Noul edil din Sovata, Fülöp László ne-a oferit detalii despre turismul prezent și viitor al orașului-stațiune.
Care este situația actuală a orașului Sovata în ceea ce privește investițiile?
Amenajarea Lacului Tineretului, Drumul Sării, un proiect care leagă mai multe investiții din Sovata, Turnul de observare de 28 metri, alături de o infrastructură bine pusă la punct sunt câteva dintre proiectele finalizate în ultimii ani sau în curs de finalizare. Ca o noutate, în acest sezon a fost deschis și în timpul săptămânii lacul de agrement Tivoli, pentru plimbări cu barca, am deschis turnul de observare, de unde poate fi urmărită priveliștea din zonă, și am organizat la fiecare sfârșit de săptămână mici spectacole gratuite în Parcul Central.
Care a fost gradul de ocupare în sezonul de vară ?
Nu avem încă date exacte, dar în urma consultărilor cu agenții economici și din ceea ce am observat, putem vorbi despre un sezon bun, cel puțin la nivelul ultimilor ani. Aproape pe toată perioada sezonului de vară, stațiunea a avut un grad de ocupare de 100%. Ca număr, cei mai mulți turiști, aproximativ 70 % – 80 %, provin din România, urmați de turiști din Moldova, Ungaria, Germania, Israel.
Cinci din cele șapte orașe europene înfrățite cu Sovata sunt din Ungaria. Ca urmare, aveți și destul de mulți turiști din țara vecină. Ce veți face pentru întărirea acestor relații?
Așa este. Tata, Sümeg, Szikszó, Százhalombatta, Százhalombatta, Mezőberény, Csopak, Budapesta – Sectorul XIII sunt orașe din Ungaria înfrățite cu Sovata. Este foarte importantă relația cu toate orașele înfrățite. Nu am putut merge personal cu delegațiile, având multe probleme de rezolvat la începerea mandatului de primar, dar am fost reprezentat bine de colegii care au vizitat orașele înfrățite. Am trimis și în acest an echipe de sportivi, tineri care au participat la tabere de vară. Aceste legături pot fi realizate în special de tineri, care pot alcătui legături pe termen lung cu cei din orașele înfrățite. Aceste colaborări pot duce și la deshiderea unor relații economice strânse, cu beneficii de ambele părți. Aici aș mai adăuga faptul că în 15 octombrie vom organiza, la Sovata, Festivalul Dovlecilor, unde vor fi invitați și colegi din orașele înfrățite. Practic, într-un weekend (14-16 octombrie) vor fi organizate aici diverse târguri tradiționale, compoziții din dovleci ce vor fi expuse pe strada Trandafirilor și în Parcul Central. Sperăm să participe cât mai multă lume.
Ce aveți în plan pentru dezvoltarea turismului și, implicit, a orașului Sovata?
În ultimii ani, în Sovata au fost realizate foarte multe proiecte. Dorim să mai dezvoltăm sfera de agrement. De exemplu, avem de gând să facem noi amenajări de trasee pentru drumeții montane sau plimbări în aer liber, pentru pasionații de mountainbike. Având în vedere că aerul curat din Sovata este renumit, mărirea perimetrului pentru agrement este binevenită. De asemenea, pentru dezvoltarea zonei dorim să inițiem programe care să aducă turiștii în Sovata și în extrasezon. Fie că e vorba despre competiții sportive, festivaluri sau activități din sfera economică, organizarea lor primăvara și toamna, când numărul turiștilor este mai mic, ar aduce un plus important pentru oraș. Aceasta este principala provocare pentru administrația locală.
IMG_2649
Sovata, una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din România, este situată în zona nord-estică a bazinului Transilvaniei, în extremitatea estică a judeţului Mureş. Al şaselea oraş după mărime al judeţului, Sovata se află la o distanţă de 60 km de reşedinţa de judeţ, municipiul Târgu-Mureş.

Related posts

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Mihai Huzău, Director Executiv Olimpia Travel Group: Guvernul ar trebui să se îngrijească, în primul rând, de companiile cu perspectivă de creștere, adică singurele care pot pune în mișcare economia în următoarea perioadă.

Gruita Ienasoiu

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (2) The Jidvei vineyard

Transilvania Business

Primăria Sărmaşu, încasări de 260.000 lei din concesiuni în 2016

Stefana Muresan

2.000 de elevi și profesori din Mureș beneficiari în proiectul „Energie în școlile copilăriei”

Ligia Voro

„Baza intergalactică” de la Turda, liant între toate zonele turistice ale Transilvaniei

Stefana Muresan

Prima participare a României la Campionatul Mondial de degustare a vinurilor

Ligia Voro

Domul Romano-Catolic din Timișoara, Muzeul Mineritului din Petroșani și Castelul Corvinilor din Hunedoara sunt reabilitate cu fonduri europene

Robert Bloancă

Zborurile charter salvează gradul de ocupare al Aeroportului Internaţional Timişoara

Robert Bloancă

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Ligia Voro

Filarmonica de Stat Sibiu, în cursa pentru Timbrul Monumentelor Istorice

Ion Surdu

E.ON România – Peste 80 de kilometri din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din judeţul Mureş, modernizați în anul 2018

redactia

Proiecte cu bani europeni pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai

Stefana Muresan

Maurer Imobiliare, nou proiect rezidențial cu 36 de imobile în Brașov

Stefana Muresan

Donald Trump Jr., la vânătoare pe Valea Tîrnavei Mici

Stefana Muresan

Cetatea Râșnov intră în șantier: lucrări de peste 17 milioane de lei timp de 22 luni

Papuc Irina

Kozma Mónika, propuneri de proiecte pentru revitalizarea economiei județului Mureș

Ligia Voro

Clujul, legat de Bihor prin Munții Apuseni

Nora Dumitrescu

Invest Quest, la final. Premiu de 5.000 de lei din partea Rotary District 2241

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 32: Nakita. Reper în piața echipamentelor de protecția muncii

Florin Marcel

Portal de imobiliare şi turism de lux, realizat de un antreprenor care a accesat bani prin programul Start-up Nation

Stefana Muresan

Turiștii care ajung în Sibiu au la dispoziție un ghid audio în trei limbi despre centrul istoric al orașului

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] What to do and what to see in Harghita

Transilvania Business

100.000 euro pentru pensiuni și restaurante prin programul „ELECTRIC UP”

Traian Dan

Leave a Comment