Stațiunea Sovata a avut în sezonul de vară 2016 un grad de ocupare de 100%. Zeci de mii de turiști din România și din străinătate au venit să se bucure de frumusețile locului, de binefacerile apei sărate și de aerul curat de aici. Noul edil din Sovata, Fülöp László ne-a oferit detalii despre turismul prezent și viitor al orașului-stațiune.
Care este situația actuală a orașului Sovata în ceea ce privește investițiile?
Amenajarea Lacului Tineretului, Drumul Sării, un proiect care leagă mai multe investiții din Sovata, Turnul de observare de 28 metri, alături de o infrastructură bine pusă la punct sunt câteva dintre proiectele finalizate în ultimii ani sau în curs de finalizare. Ca o noutate, în acest sezon a fost deschis și în timpul săptămânii lacul de agrement Tivoli, pentru plimbări cu barca, am deschis turnul de observare, de unde poate fi urmărită priveliștea din zonă, și am organizat la fiecare sfârșit de săptămână mici spectacole gratuite în Parcul Central.
Care a fost gradul de ocupare în sezonul de vară ?
Nu avem încă date exacte, dar în urma consultărilor cu agenții economici și din ceea ce am observat, putem vorbi despre un sezon bun, cel puțin la nivelul ultimilor ani. Aproape pe toată perioada sezonului de vară, stațiunea a avut un grad de ocupare de 100%. Ca număr, cei mai mulți turiști, aproximativ 70 % – 80 %, provin din România, urmați de turiști din Moldova, Ungaria, Germania, Israel.
Cinci din cele șapte orașe europene înfrățite cu Sovata sunt din Ungaria. Ca urmare, aveți și destul de mulți turiști din țara vecină. Ce veți face pentru întărirea acestor relații?
Așa este. Tata, Sümeg, Szikszó, Százhalombatta, Százhalombatta, Mezőberény, Csopak, Budapesta – Sectorul XIII sunt orașe din Ungaria înfrățite cu Sovata. Este foarte importantă relația cu toate orașele înfrățite. Nu am putut merge personal cu delegațiile, având multe probleme de rezolvat la începerea mandatului de primar, dar am fost reprezentat bine de colegii care au vizitat orașele înfrățite. Am trimis și în acest an echipe de sportivi, tineri care au participat la tabere de vară. Aceste legături pot fi realizate în special de tineri, care pot alcătui legături pe termen lung cu cei din orașele înfrățite. Aceste colaborări pot duce și la deshiderea unor relații economice strânse, cu beneficii de ambele părți. Aici aș mai adăuga faptul că în 15 octombrie vom organiza, la Sovata, Festivalul Dovlecilor, unde vor fi invitați și colegi din orașele înfrățite. Practic, într-un weekend (14-16 octombrie) vor fi organizate aici diverse târguri tradiționale, compoziții din dovleci ce vor fi expuse pe strada Trandafirilor și în Parcul Central. Sperăm să participe cât mai multă lume.
Ce aveți în plan pentru dezvoltarea turismului și, implicit, a orașului Sovata?
În ultimii ani, în Sovata au fost realizate foarte multe proiecte. Dorim să mai dezvoltăm sfera de agrement. De exemplu, avem de gând să facem noi amenajări de trasee pentru drumeții montane sau plimbări în aer liber, pentru pasionații de mountainbike. Având în vedere că aerul curat din Sovata este renumit, mărirea perimetrului pentru agrement este binevenită. De asemenea, pentru dezvoltarea zonei dorim să inițiem programe care să aducă turiștii în Sovata și în extrasezon. Fie că e vorba despre competiții sportive, festivaluri sau activități din sfera economică, organizarea lor primăvara și toamna, când numărul turiștilor este mai mic, ar aduce un plus important pentru oraș. Aceasta este principala provocare pentru administrația locală.
Sovata, una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din România, este situată în zona nord-estică a bazinului Transilvaniei, în extremitatea estică a judeţului Mureş. Al şaselea oraş după mărime al judeţului, Sovata se află la o distanţă de 60 km de reşedinţa de judeţ, municipiul Târgu-Mureş.
Citește și:
Delia Ungur, manager EBM-PAPST: Tot mai multe companii vor aplica strategia „local-for-local”
În contextul scumpirilor de pe piața energiei și a crizei semiconductorilor și a plasticului, precum și a războiului…
29 mai 2022
Profesorii școlilor din Sălaj, aduși în halele Silcotub
Un grup de profesori ai Liceului Tehnologic Mihai Viteazul (LTMV) a fost pus la curent cu noile tehnologii…
29 mai 2022
De la Satu Mare, la nivel național
Samus Lact vrea să rezolve problemele din sectorul taurin de la nivel național prin înființarea UNCST – BOVICOOP.…
29 mai 2022
Drumul expres M44 din Ungaria va fi conectat cu Drumul expres Oradea – Arad
Ungurii vor să conecteze Drumul expres M44 cu Drumul expres Oradea – Arad. Acordul privind prelungirea drumului expres…
28 mai 2022
Sibiul, Brașovul și Oradea în topul scumpirii locuințelor în trimestrul I 2022
Datele Indexului imobiliar național Kiwi Finance, bazat pe informațiile de tranzacționare reale ale imobilelor, arată că imobilele din…
28 mai 2022
Tehnologia multimedia pătrunde în Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a introdus tehnologia multimedia și aparatura de realitate virtuală (VR) în cadrul instituției.…
28 mai 2022
Bio Culture trece la ambalajele exclusiv biodegradabile
Producătorul clujean de tomate Bio Culture va schimba ambalajele clasice cu unele biodegradabile, a anunțat fondatoarea Alina Nedeluș.…
28 mai 2022
Parcare subterană cu 111 locuri în centrul municipiului Satu Mare
Primăria Satu Mare va scoate la licitație construirea unei parcări subterane în centrul municipiului Satu Mare. Parcarea ar…
28 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Un nou proiect imobiliar prinde contur în Sâncraiu de Mureș
Alexandru Sărmășan, în calitate de titular, […]
29 mai 2022
Bilanțul financiar al Aeroportului ”Transilvania” pe anul 2021
Consilierii județeni au aprobat joi, 26 mai, cu […]
28 mai 2022
Comercianții își reiau activitatea la Platoul Cornești
Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au […]
28 mai 2022
Blocuri noi de locuințe, în pregătire la Târgu Mureș
Alin Mureșan-Florea, titular al proiectului […]
28 mai 2022
Premiu important pentru Maurer Imobiliare
Compania Maurer Imobiliare a primit miercuri, 25 […]
28 mai 2022
Reautorizare pentru un complex de porcine mureșean
Conducerea Agenţiei pentru Protectia Mediului […]
28 mai 2022
Leco Impex. Pion de bază în agricultură și industrie, de 30 de ani!
O afacere de familie bazată de încredere, […]
27 mai 2022
ULTIMA ORĂ! Statul român, negocieri pentru cumpărarea Fabricii de zahăr din Luduș!
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, […]
26 mai 2022