Fonduri Europene

800 milioane de euro pentru infrastructură

Un număr de 10 proiecte de infrastructură începute în perioada 2007 – 2013 vor fi continuate în România, cu o contribuție din partea Uniunii Europene (UE) de aproximativ 800 de milioane de euro pe actuala perioadă de programare, informează, vineri, Reprezentanța Comisiei Europene în România, potrivit Agerpres.
‘Aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple investiții în infrastructură: folosite în mod eficient, pot deveni catalizatori ai dezvoltării la nivel local, regional și național. De aceea este cu atât mai important ca fondurile UE să fie folosite în mod strategic și în concordanță cu prioritățile de investiții din România”, a afirmat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Potrivit sursei citate, două dintre cele 10 proiecte aprobate vizează lucrări de infrastructură în sectorul Transporturi și se referă la construcția șoselei de centură a municipiului Brașov, tronsoanele I (DN1-DN11), II (DN11-DN13) și III (DN13-DN1), și la reabilitarea liniei de cale ferată Brașov — Simeria, componentă a coridorului pan-european IV, tronsonul Sighișoara — Coșlariu.
Obiectivele proiectelor de transport cuprind modernizarea infrastructurii și sporirea vitezei de circulație maximă la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru trenurile de marfă pe tronsonul Sighișoara — Coșlariu, respectiv construcția șoselei de centură a Brașovului pentru diminuarea traficului din municipiu.
De asemenea, trei proiecte au ca țintă domeniul Managementului deșeurilor în: județul Caraș-Severin — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor, județul Constanța — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor, și județul Iași — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor.
Cele trei proiecte de management al deșeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deșeuri prin Integrarea activităților de separare, colectare, transport, tratare, reciclare și eliminare. Totodată, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene, potrivit angajamentelor privind mediul înconjurător asumate de România.
În același timp, pentru infrastructura de apă sunt aprobate patru proiecte, după cum urmează: în județul Covasna — Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată, în județul Teleorman — Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată, în județele Constanța și Ialomița — Reabilitarea și modernizarea Infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare, iar în județele Sibiu și Brașov — Extinderea și reabilitarea Infrastructurii de apă și apă uzată.
Proiectele de apă și apă uzată includ realizarea de infrastructură și facilități de tratare a apei uzate, cât și îmbunătățirea accesului la sistemele de alimentare cu apă potabilă. Această infrastructură va contribui la oferirea de servicii și la un grad de acoperire în domeniul apei curente și a celei uzate în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei și de tratarea apei uzate în mediul urban.
Nu în ultimul rând, pe segmentul “Prevenirea dezastrelor naturale”, s-a aprobat finanțare pentru continuarea proiectului WATMAN — Sistem informațional pentru managementul integrat ai apelor — Etapa I.
Proiectul WATMAN are ca obiectiv final protejarea populației prin modernizarea infrastructurii de prevenire a inundațiilor și va permite optimizarea securității și a eficienței infrastructurii lucrărilor hidrotehnice deja existente de la nivel național, informatizarea sistemului de colectare a datelor provenite de la stațiile automate care vor fi montate la nivelul barajelor de importanță majoră, monitorizarea de la distanță a modului în care se comportă construcțiile hidrotehnice, cât și integrarea tuturor informațiilor la nivel electronic și comunicarea rapidă și în timp real între autoritățile responsabile.

Related posts

Cutia neagră pentru mașini, realizată la Iași cu fonduri europene pentru cercetare

redactia

Contracte de peste 20 mil. euro, cu finanțare europeană, semnate pentru Bistriţa-Năsăud

Stefana Muresan

Interes sporit pentru fondurile europene acordate pentru firmele afectate de criză: 8.000 de cereri în 4 ore

Ion Surdu

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, reales președinte

Ligia Voro

Case familiale, locuințe protejate și centre de zi moderne vor fi construite în Timiș cu bani europeni

Stefana Muresan

Primul parc agroindustrial din Moldova, salvat de la eșec, devine pol agricol al regiunii. TransAgropolis, în plin proces de extindere

redactia

Fonduri europene de peste 10 milioane de euro, câştigate de Primăria Sebeş, anul trecut

Stefana Muresan

Un miliard de euro de la UE pentru restartul IMM-urilor din România

Traian Dan

Transilvania Motor Ring, în curs de omologare

redactia

Ministerul Transporturilor a absorbit aproximativ 820 de milioane de euro, situându-se pe locul doi, după agricultură

Stefana Muresan

Ghidul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice, lansat în consultare publică

Traian Dan

Contracte de finanţare de peste 13 mil. euro, semnate de firme private cu ADR Vest în cadrul Regio-POR

Stefana Muresan

Finanțare de 60 milioane lei pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Mai multe imobile din Cluj devin verzi, cu bani europeni

Stefana Muresan

FOTO: Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Ligia Voro

La Oradea va fi amenajat un Muzeu al Francmasoneriei

Traian Dan

24AUCTION – platforma de licitații de mărfuri online se lansează curând în România

redactia

Cluj-Napoca: Licitaţia pentru 22 de tramvaie şi 50 de troleibuze, în linie dreaptă

Stefana Muresan

Clădirea din Piața Cetate din Oradea, distrusă de incendiu, va fi refăcută

Traian Dan

Petroșaniul intră în șantier pe bani europeni

redactia

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

Una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România, inaugurată la Oradea

Traian Dan

Fonduri europene pentru un oraș „smart”: Sibiul își actualizează Strategia de Dezvoltare și Planul de Mobilitate pentru următorii 10 ani

Ion Surdu

Două localităţi din zona de vest a României îşi schimbă total sistemele de iluminat stradal, cu bani europeni

Robert Bloancă

Leave a Comment