Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DWK – Inițiativă și responsabilitate

Statisticile oficiale, europene și naționale, ne încântă în ultima vreme cu cifre extrem de optimiste privind creșterea economică a României. Ne întrebăm pe ce se întemeiază această creștere, unde se vede ea, cum putem să valorificăm această ascendență? Este vorba oare despre vreun miracol?
Am avut onoarea și plăcerea să lucrez îndeaproape cu Clubul Economic German din Brașov (DWK) pentru realizarea unei secțiuni speciale dedicată acestuia care poate fi citită în paginile prezentei ediții a revistei Transilvania Business. Am reușit astfel să descopăr o parte din răspunsurile la întrebările de mai sus: inițiativă, seriozitate, organizare, unitate, implicare și responsabilitate, dar și că nu e niciun miracol la mijloc. Nici nu e de mirare că doar vorbim de companii și model de business german. Werner Braun, președintele DWK, împreună și cu sprijinul companiilor membre ale clubului, a intuit demult ce e de făcut și au început să implementeze diferite proiecte care au consolidat prezența investitorilor germani, austrieci, elvețieni în Brașov. Aici se concentrează o buna parte a industriei de automotive din România.
Cu proiecte educaționale și sociale adecvate nevoilor companiilor, cum este Școala Profesională Duală Kronstadt, Caravana Meseriilor sau Fit for Future, dar și Made in Brasov sau Oktoberfest, DWK reușește să fie liantul aproape perfect între companiile membre și autoritățile statului, să facă atractiv mediul de business brașovean atât pentru potențiali noi investitori, cât și pe piața muncii, joburile existente aici concurând, ca și condiții de lucru, cu cele din Germania. Nu e de mirare, deci, să găsim în DWK firme de anvergură, precum Schaeffler, Draexlmaier, Continental, Kronospan, Maurer Imobiliare, Caditec, Duvenbeck, Quin, Elmas, Leonardo Group, Premium Aerotec, Rege, Stabilus și alte companii mari care contribuie la dezvoltarea locală și asigură stabilitate pe piața forței de muncă prin zeci de mii de locuri de muncă.
Modelul de organizare patentat la Brașov de Clubul Economic German poate fi exportat și în alte zone ale țării, unde funcționează companii cu nevoi similare, fie ele străine (franceze, britanice, italiene, chinezești etc), sau chiar românești, de ce nu? Recent, companiile franceze au început să se grupeze în cluburi de afaceri zonale (Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara), dar mai au drum de străbătut. Asociațiile profesionale, organizate la nivel național pe tipuri de industrii, nu reușesc să genereze beneficii majore pentru membri, aceste entități trebuie structurate zonal pentru a le crește eficiența. Nu este suficient să fie interfața doar cu autoritățile centrale ale statului, multe din problemele cu care se confruntă companiile au cauze și rezolvare locale.
Urmărind declarațiile lui Werner Braun despre evoluția clubului, dar și din discuțiile cu manageri și reprezentanți ai mai multor companii membre, am reușit să deslușim cateva din secretele care stau la baza dezvoltării economice, dar și să (re)descoperim uriașa muncă depusă în acest scop de-a lungul a 10-15 ani.
Și încă mai sunt multe de făcut!
Nicolae POP



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bugetul Agriculturii, mai mare cu 83%

Articolul următor

Bistrița Business Park se promovează în mediul de afaceri local

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

„Vom muri și vom fi liberi!”

Sidonia Grama Se face liniște pe pământ și în cer, pentru câteva clipe. Oamenii își trag răsuflarea. Unii…
Citeste mai mult

Un fenomen global. ADIPEC

Dacă m-a impresionat ceva anul acesta, cu siguranță este participarea la ediția 2024 a ADIPEC, cel mai important…
Citeste mai mult

„Vrem alegeri libere și corecte!”

În decembrie 1989, oamenii curajoși și lucizi ieșiți în stradă pentru libertate și adevăr au cerut de la…
Citeste mai mult

O ediție a sărbătorii

Mi-am făcut obiceiul de a scrie în cele mai multe cazuri despre teme pe care nu le tratăm…
Citeste mai mult

O veche industrie din nou în cărți

În luna martie, când eram la Bruxelles, era în desfășurare cu ușile închise o amplă dezbatere despre industria…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share