Agricultura

Ajutoare de stat: 10.000 de euro pentru 200 de porci

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea “Programului carne de porc din ferme românești”. Crescătorii de porci ar putea primi un ajutor de stat de 10.000 de euro pentru 200 de capete. Se pot primi până la 2,5 milioane de euro pe an.
Guvernul vrea să acorde crescătorilor de porci un ajutor de stat în valoare de 10.000 de euro pentru 200 de capete de animale, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Schema de ajutor de stat face parte din “Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro” şi se va aplica pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017 – 2020.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar, producătorii de carne de porc trebuie să fie organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să dețină exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor şi să fi livrat şi clasificat minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași (porc cu o greutate în viu de minimum 100 kg.) pe an per exploatație în abatoare autorizate.
Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.
Totodată, nu pot accesa aceste fonduri societăţile care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, şi întreprinderile aflate în dificultate financiară, adică cele în insolvenţă şi cu pierderi succesive.
Ajutorul de stat se acordă sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg./cap, livraţi și clasificați în abatoare autorizate. Un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un și maximum 250 pachete de sprijin/an. Altfel spus, un beneficiar poate accesa cel mult 2,5 milioane de euro pe an.
“Se urmărește eficientizarea activităţii sectorului de creștere a porcinelor, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate de crescătorii de porcine, precum și evitarea migrației din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă”, se arată în proiectul de OUG.

Related posts

MADR: Pe contul deschis la BNR au intrat peste 91 de milioane de euro pentru plata subvențiilor APIA

Ion Surdu

Mureș: Cea mai mare fabrică de amestecuri de furaje din România, în Sânpaul. Investiție de 15 milioa­ne de euro

Stefana Muresan

Pentru a sprijini tinerii fermieri în vederea achiziționării de teren, Europarlamentarul Daniel Buda propune modelul Prima Fermă

Stefana Muresan

"Porc Crescut Româneşte”, program lansat la iniţiativa fermierilor români şi a asociaţiilor de zootehnişti

Stefana Muresan

Agricultorii sălăjeni, vizitați de ministrul Adrian Oros

Nora Dumitrescu

Vinurile medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016

Ligia Voro

Un miliardar suedez de 92 de ani controlează circa 1.200 ha de teren agricol în Banat

Stefana Muresan

Planul celui mai bogat cioban din România: supra-rasa de oaie

redactia

Semtest BVN, genetică în condiții de siguranță

Florin Marcel

Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBALG.A.P.

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Andrei Oltean, director de dezvoltare IRUM SA: „Pentru a avea produse competitive la nivel mondial, este nevoie de o muncă în zona de cercetare și dezvoltare”

Ligia Voro

Micii producători bihoreni și-au mutat afacerile pe internet

Traian Dan

Terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local

Stefana Muresan

AZO pierde din cauza OUG 114, ministrul Agriculturii speră că va fi abrogată în Parlament

Ligia Voro

Phil Hogan: Plăţile directe pentru fermierii români vor creşte după 2020

redactia

USAMV Cluj a produs 120.000 de răsaduri

Nora Dumitrescu

Cererile la APIA se vor depune online

Traian Dan

Emanuel Oprea, Oprea Avi-Com: „Fabrica de nutrețuri combinate din Sânpaul va avea multiple avantaje competitive, inclusiv un foarte bun raport calitate-preț”

Stefana Muresan

Costurile de producție în agricultură, comparativ cu cele din vestul Europei

redactia

Cercetătorii clujeni: pesta porcină poate fi transmisă de insecte

Nora Dumitrescu

Agroland a deschis primul magazin de tip MEGA din 2021, cu investiție greenfield de 500.000 euro

redactia

AGRARIA Cluj, văzută de un om care a participat la toate edițiile – o evoluție extraordinară

Stefana Muresan

Buget de 43 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri. Programul începe în iulie

Papuc Irina

România s-a situat în 2019 pe primul loc în UE la suprafața cultivată, dar și la producția de porumb boabe și floarea-soarelui

Papuc Irina

Leave a Comment