Agricultura

Ajutoare de stat: 10.000 de euro pentru 200 de porci

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea “Programului carne de porc din ferme românești”. Crescătorii de porci ar putea primi un ajutor de stat de 10.000 de euro pentru 200 de capete. Se pot primi până la 2,5 milioane de euro pe an.
Guvernul vrea să acorde crescătorilor de porci un ajutor de stat în valoare de 10.000 de euro pentru 200 de capete de animale, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Schema de ajutor de stat face parte din “Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro” şi se va aplica pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017 – 2020.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar, producătorii de carne de porc trebuie să fie organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să dețină exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor şi să fi livrat şi clasificat minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași (porc cu o greutate în viu de minimum 100 kg.) pe an per exploatație în abatoare autorizate.
Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.
Totodată, nu pot accesa aceste fonduri societăţile care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, şi întreprinderile aflate în dificultate financiară, adică cele în insolvenţă şi cu pierderi succesive.
Ajutorul de stat se acordă sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg./cap, livraţi și clasificați în abatoare autorizate. Un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un și maximum 250 pachete de sprijin/an. Altfel spus, un beneficiar poate accesa cel mult 2,5 milioane de euro pe an.
“Se urmărește eficientizarea activităţii sectorului de creștere a porcinelor, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate de crescătorii de porcine, precum și evitarea migrației din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă”, se arată în proiectul de OUG.

Related posts

FOTO: Cea mai mare fabrică de nutrețuri din România la Sânpaul, după 15,6 mil. euro investiți

Ligia Voro

Brașov: Fundația 'Prințul de Wales' va lansa un nou program de susținere a micilor fermieri și producători locali

Stefana Muresan

Expo Taurine Deda, la cea de a XX-a ediție

Stefana Muresan

Aproape 33.000 de fermieri bihoreni au depus Cereri unice de plată la APIA Bihor

Traian Dan

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume: fermierii au nevoie de povești pentru a-și valorifica mai bine produsul

redactia

Timișul și Aradul, pe primele poziții în topul tranzacțiilor cu terenuri agricole; Bistriţa Năsăud, la coada clasamentului

Stefana Muresan

Pria Farmers Day Republica Moldova Awards, 17 noiembrie, gala hibrid, la Chisinau si online

Ionut Oprea

Cine sunt antreprenorii puternici care au cumpărat terenuri în cele mai râvnite județe. Preț record de 16.625 euro/hectar

redactia

Banat Agro Vest lucrează 15.000 de ha

Stefana Muresan

B2B Expo și infoTRIP, Secțiuni centrale ale Conferinței Meat & Milk 2016

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Andrei Oltean, director de dezvoltare IRUM SA: „Pentru a avea produse competitive la nivel mondial, este nevoie de o muncă în zona de cercetare și dezvoltare”

Ligia Voro

Un investitor din Arabia Saudită a cumpărat fosta cooperativă zootehnică din Biled

Stefana Muresan

Fermier brașovean a lansat MeatBox

Stefana Muresan

Fermierii români din Transilvania vor fi premiați în cadrul Conferinței PRIA Agriculture care va avea loc la Cluj-Napoca în 8 mai 2019

Stefana Muresan

Ziua fermierilor Holland Dairy House

Stefana Muresan

Dezbateri pe tema certificării produsului Telemea de Sibiu

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

A fost aprobat bugetul Programului Național Apicol pentru următorii 2 ani: 150,6 milioane lei

Ion Surdu

Producătorii de brânzeturi artizanale din Cluj, cu stand în rețeaua Moldovan

Nora Dumitrescu

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România și-a desemnat conducerea pentru un nou mandat

Stefana Muresan

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

România trebuie să devină mai serioasă în accesarea fondurilor europene

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Sectorul lactatelor, îngenuncheat de Coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu îl lăsam să moară!”

Ligia Voro

România, locul trei în UE, în privința fermelor conduse de femei

redactia

Leave a Comment