Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea “Programului carne de porc din ferme românești”. Crescătorii de porci ar putea primi un ajutor de stat de 10.000 de euro pentru 200 de capete. Se pot primi până la 2,5 milioane de euro pe an.
Guvernul vrea să acorde crescătorilor de porci un ajutor de stat în valoare de 10.000 de euro pentru 200 de capete de animale, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Schema de ajutor de stat face parte din “Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro” şi se va aplica pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017 – 2020.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar, producătorii de carne de porc trebuie să fie organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să dețină exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor şi să fi livrat şi clasificat minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași (porc cu o greutate în viu de minimum 100 kg.) pe an per exploatație în abatoare autorizate.
Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.
Totodată, nu pot accesa aceste fonduri societăţile care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, şi întreprinderile aflate în dificultate financiară, adică cele în insolvenţă şi cu pierderi succesive.
Ajutorul de stat se acordă sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg./cap, livraţi și clasificați în abatoare autorizate. Un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un și maximum 250 pachete de sprijin/an. Altfel spus, un beneficiar poate accesa cel mult 2,5 milioane de euro pe an.
“Se urmărește eficientizarea activităţii sectorului de creștere a porcinelor, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate de crescătorii de porcine, precum și evitarea migrației din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă”, se arată în proiectul de OUG.
Citește și:
Campionii excelenței în vin Gîrboiu la RO Wine 2024, Cluj-Napoca
RO Wine, ediția clujeană din 2024 a coagulat crame de rezonanță, precum Crama Gîrboiu, care au adus în…
16 mai 2024
O nouă destinație turistică în Bihor, la mai puțin de 30 kilometri de Oradea
Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un…
15 mai 2024
Pizzeria Zano din Iași, unul din cele mai bune 50 de restaurante cu pizza din Europa
Ghidul 50 Top Pizza 2024 a inclus Pizzeria Zano din Iași, singura din România, în clasament, aceasta ocupând…
15 mai 2024
Producătorii bio din Republica Moldova au venit la Cluj-Napoca
Expozanții din raionul Hîncești au oferit vizitatorilor de pe platoul Sălii Sporturilor produse alimentare ecologice. Târgul Produs de…
13 mai 2024
Cel mai mare utilaj agricol din lume, pe ogoarele de la Terracult, județul Arad
Viitorul agriculturii este strâns legat de tehnologie. Și-au dat seama de acest lucru și reprezentanții Terracult, una dintre…
13 mai 2024
Alcrisagro, certitudinea unei agriculturi performante
Câmpia Transilvaniei. Acest tărâm minunat unde agricultura ocupă un loc de cinste. Printre cei care dau plus valoare…
13 mai 2024
Strategiile de Dezvoltare Locală Multi-Fond, pe agenda Coop&Grow4
Coop&Grow și-a derulat în luna martie, la Miercurea Ciuc, cea de-a patra ediție, eveniment organizat de Asociația GAL…
13 mai 2024
Nordic Group investește și la Izvin
Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în rețele Retail, HoReCa și…
10 mai 2024